Kemény pénzmosás: elfogták az Újpest volt tulajdonosát - videó

Hat stróman segítette.

Forrás:

Nagypályás fehérgallérost, az újpesti futballklub egykori tulajdonosát fogták el milliárdos pénzmosás gyanújával a múlt héten. A rendőrök azt mondják: egy belga cégtől kicsalt milliárdos zsákmányból vett hoteleket és szállodahajót. Hat stróman segített neki. A nemzetközi bűnügy hat éve kezdődött. A Kékfény teljes riportja a linkre kattintva érhető el
 
A rendőrség hét férfit gyanúsít pénzmosással. Először 2017 végén fogtak el három bandatagot, aztán februárban kettőt, és múlt héten is kettőt, köztük az irányítót. A többiek strómanként két-háromezer euróért a nevükre vettek cégeket, és papíron ők rendelkeztek a számlák felett. A főnök neve semmilyen hivatalos iraton nem szerepel, a valóságban mégis hozzá került a zsákmány.
 
A Kékfény információi szerint T. Sándor a fő pénzmosó. Ő volt egykor az újpesti focicsapat többségi tulajdonosa, akkor is különböző offshore cégek között történtek – legalábbis papíron – pénzmozgások, kölcsönügyletek, az akkori sajtóhírek szerint így működtették az egész klubbot. Például így fizették ki a játékosok bérét is.
 
T. Sándor elítélt csaló: kétmilliárd forinttal próbálta megkárosítani a CIB Bankot.
 
A csalásért 5 és 15 év közötti büntetést kaphatott volna, de jogerősen megúszta két év felfüggesztettel. A mostani pénzmosás büntetési tétele 2 és 8 év között van, a középmérték 5 év, a bírónak ebből kell kiindulnia, ha bűnös egyáltalán. Ha kedvezménnyel szabadulhat, 40 hónapot kell esetleg leülnie 1200 millió forintért. Ez első látásra nem is tűnik olyan rossz üzletnek, másodikra azonban igen, a rendőrség ugyanis minden vagyonát zár alá vette.
 
A Vagyon-visszaszerzési Hivatal vezetője a Kékfénynek azt mondta: három szállodát és egy hotelhajót vettek zár alá.
 
T. Sándor papíron ezek egyikében sem tulajdonos, de a nyomozók biztosak benne, hogy övé minden. Ő irányította a cégek működését, és a bevétel is hozzá folyt be.
 
Nagy Ágnes hozzátette: a visszaszerzési eljárás során vizsgálni kell az elkövető életvitelét, jövedelmi viszonyait, mikor, hol és mennyit dolgozott, és volt-e gazdasági társaságban érdekeltsége, személyijövedelemadó-bevallása.
 
A Kékfény úgy tudja, a nyomozás adatai szerint T. Sándornak hivatalosan alig volt jövedelme, vagyonát strómanokon keresztül mozgatta. Jog szerint minden bűnös pénzből vett értéket lefoglalhat a hatóság, akkor is, ha az más nevén van. Sőt, ha a mosott pénz időközben hasznot termelt, azt is elvehetik végül a tettesek. A hotelek egyébként ugyanúgy működnek, mintha semmi nem történt volna. A lényeg, hogy az ingatlant nem lehet eladni.
 
A zárlatot legkésőbb a bíróság oldhatja fel, akkor, amikor jogerősen dönt a bűnösségről. Addig is könyvvizsgálók, banki szakemberek számolják ki, hogy mennyit is érnek a vagyontárgyak, és a mosott pénzből mennyi hasznot termeltek. Aztán mérleget vonnak. Ha kiderül, hogy ez a 3,7 millió euró ugyanaz az 3,7 millió euró, amit kicsaltak a belga cégtől, akkor az átvert vállalatot kártalanítják majd. A hét gyanúsítottat őrizetbe vették, de nem kérték az előzetes letartóztatásukat, szabadlábon védekezhetnek - írta a hirado.hu.
 

Legfrissebb híreink