Hollandia-Magyarország: igaza lett Gera Zoltánnak

Negyven percet bírt a magyar csapat.

Forrás: Réti Zsolt

Hollandia-Magyarország 6-1

Gera Zoltán a találkozó előtt úgy nyilatkozott, hogy ez lesz a magyar U21-es válogatott legnehezebb meccse, utólag nagyon nehéz lenne letagadni, hogy igaza volt.

Az első negyven perc abszolút nem volt rossz, helyzetei is akadtak a magyar csapatnak. A szintkülönbség azonban már ekkor is érezhető volt, ráadásul a 42. percben meg is szerezték a vezetést a hollandok, így 1-0-ás eredmény mellett vonulhattak a szünetre a csapatok.

A második félidő rosszabbul nem is indulhatott volna. Már a 46. percben tizenegyes jutott a holland nemzeti tizenegy, amit értékesített is, ezután beindult a henger. Hatnál állt meg a gólok száma Hollandia oldalán, míg a mieink Bolla Bendegúz révén szépítettek.

Ha csak a magyar csapatot vennénk figyelembe a mérkőzés főszereplőjének kijelölésénél, akkor egyértelműen Bese Balázs érdemelte volna ki ezt a címet, még úgy is, hogy hatszor kellett kiszednie a labdát a saját kapujából. Abszolút nem rajta múlott a meccs, egyszerűen nem bírta erővel a magyar csapat. A mérkőzés után szomorúan, magába roskadva ült a kapuja előtt a hálóőr, azonban ha továbbra is ilyen formában véd továbbra is, akkor benntarthatja a csapatát, a Budafokot az NB I-ben.

Így eldőlt, hogy Magyarország szerzett pont nélkül zárja a szlovénokkal közösön rendezett U21-es Európa bajnokságot, míg Hollandia csoportelsőként, Németország előtt jutott tovább.

A MÉRKŐZÉS FŐSZEREPLŐJE: CODY GAKPO

Két gól, egy gólpassz és egy kiharcolt tizenegyes. Majdnem egyedül győzte le a magyar válogatottat, de azért volt mellette még tíz másik, szintén kiváló játékos. A holland U21-es válogatott kiválósága egyébként Dzsudzsák Balázs volt csapatát, a PSV-t erősíti, a Transfermarkt 14 millió euróra becsüli az értékét.

A MÉRKŐZÉS KULCSMOMENTUMA: AZ ELSŐ GÓL

Sokáig remekül bírta a nyomást a magyar válogatott, még egy-két, reményre is okot adó helyzetet is kidolgozott. Azonban az első félidő végén megszerezte az első találatát Hollandia, a második félidőben meg csak egy percre volt szüksége ahhoz, hogy a másodikat is meglőjje, utána pedig nem volt megállás.

A GÓLÓK TÖRTÉNETE:

42. p.: Gakpo passzolt kiválóan Dan De Witnek, aki a jobb alsóba lőtte a labdát az ötös bal sarkától és Varju elől. 1-0!

47. p.: Mocsin csúszott oda viszonylag feleslegesen Gakpónak a tizenhatoson belül, tizenegyes. A labda mögé Myron Boadu állt oda, akinek nem remegett meg a lába és félmagasasn a kapu közepébe lőtt. 2-0!

58. p.: Boadu passzolt Gakpóhoz, aki középről, nagyjából 14 méterről a jobb alsó sarokba lőtt. 3-0!

65. p.: Bukta passza után Bíró próbálkozott lövéssel, a bevetődő Sven Botman hárított, azonban kézzel, tizenegyes. A végrehajtó Bolla Bendegúz volt, aki magabiztosan a jobb felsőbe lőtt. 3-1!

70. p.: Zeefuik jobbról laposan középre adta a lapdát, majd Gakpo 11 méterről, középről a kapuba lőtt, teljesen üresen. 4-1!

87. p.: Egy bal oldali szöglet után, Sven Botman hat méterről a kapuba fejelt, három magyar futballista közül. 5-1!

89. p.: Remekült indult meg Brian Brobbey, aki az ötös bal sarka elől ellőtte Bese mellett a labdát a kapuba. 6-1!

JEGYZŐKÖNYV:

U21-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG, MAGYARORSZÁG ÉS SZLOVÉNIA
3. FORDULÓ
A-CSOPORT
Hollandia–Magyarország 6–1 (1–0)

Székesfehérvár, MOL Aréna Sóstó, zárt kapuk mögött. V: Schärer (svájci)
Magyarország: Bese Ba. – Bolla B., Varju, Mocsi, Huszti A. (Deutsch L., 52.) – Hinora (Csonka A., 53.), Mezei (Palincsár, 89.), Kata – Skribek (Szendrei N., 53.), Bárány (Bíró B., 63.), Bukta. Szövetségi edző: Gera Zoltán
Hollandia: Scherpen – Teze (Zeefuik, a szünetben), Schuurs, Botman, Bakker (Malacia, a szünetben) – Gakpo (Dilrosun, 82.), Harroui, Kadioglu (Ekkelenkamp, 82.) – J. Kluivert (Brobbey, a szünetben), Boadu, D. de Wit. Szövetségi edző: Erwin van de Looi
Gólszerzők: De Wit (42.), Boadu (47. – 11-esből), Gakpo (58., 70.), Botman (87.), Brobbey (89.) ill. Bolla (65. – 11esből)

Legfrissebb híreink