Göröcs János: megható megemlékezés – fotók

Újpest és a magyar foci is könnyekben.

Forrás:

Tegnap hunyt el, 80 éves korában, az Újpest és a magyar labdarúgás egyik legnagyobb legendája, Göröcs János.

„Göröcs János 1939-ben született Gánton, és már 18 évesen egyesületünkhöz került. 15 éven keresztül szerepelt lila-fehér mezben, összesen 339 mérkőzésen 109 góllal boldogítva szurkolóinkat. A trófeák, melyeket aktív pályafutása alatt szerzett, még felsorolás szintjén is terjedelmesek. Nemzetközi szinten klubcsapatunkban a Vásárvárosok kupájában ezüstérmet szerezett 1968-69-ben, míg a hazai porondon ötszörös bajnoknak és kétszeres kupagyőztesnek vallhatta magát. A válogatottban 62 alkalommal játszott, 19 góllal járult hozzá Magyarország nemzetközi sikereihez, tagja volt az 1962-ben, a chilei vb-n 5. helyen végző magyar válogatottnak, és az 1960-as római olimpián 3. helyen végzett gárdának. Visszavonulása után edzőként egy bajnoki ezüst- és bronzéremmel, plusz egy kupaelsőséggel (1987) tette le névjegyét a „halhatatlanok névsorában”. 1985-ben az Újpesti Dózsa örökös bajnokai közé választották. Legutóbb épp a tavalyi év végén beszélgettünk vele, az élete mérkőzéséről kérdeztük, jókedvűen emlékezett vissza néhány találkozóra.

Security Check Required

(null)

Miután teljesen visszavonult az labdarúgástól, akkor sem hagyta maga mögött a Szusza Ferenc Stadiont, sem a szimpatizánsait. Mindig szívesen látogatott ki a mérkőzésekre, beszélgetett a szurkolókkal.

Emberi és sportolói nagyságát mi sem illusztrálja jobban, mint az a rengeteg díj, melyet már magánemberként kapott:

    A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje (1994)

    Újpest díszpolgára (2008)

    Budapest díszpolgára (2012)

    A Magyar Érdemrend középkeresztje (2015)

    MLSZ Életműdíja (2016)

    Szent István-érem (2019)

    MOB fair play trófea, életmű kategória (2019)

    Prima díj (2019)

A Prima Primissima-díj jelölésekor meghatódva így nyilatkozott:

„Amikor meghallottam el sem akartam hinni, nagyon meglepődtem, azóta pedig nem alszom, a gyomrom liftezik. Nagyon örülök neki. A születésnapom óta minden összejön, jó dolgok történnek velem, köszönöm, hogy rám gondoltak, és köszönöm a szurkolóknak, hogy sok éven át vittek engem és a csapatot is előre.” - írta róla tegnap az Újpest hivatalos honlapja.

Az emlékezetekben örökké tovább élő ikon tiszteletére tegnap gyertyagyújtást szerveztek a klub épülete elé.

Legfrissebb híreink