EXKLUZÍV INTERJÚK: Az NB I visszatér – kulisszatitkok az M4 Sport közvetítéseiről

A csatornaigazgató és a riporter válaszolt.

Forrás: Tihany VIktor/Facebook

Számoltuk vissza a napokat, szerencsére múlt hét szerdán a végére érthettünk, mert végre bekövetkezett.

Bekövetkezett, hogy volt újra magyar meccs a tévében. Igaz, nem volt tétre menő és öldöklő a küzdelem, de nekünk így is többet ért mindennél.

A magyar focinál, a magyar bajnokságnál nincsen fontosabb és egyébként jobb sem a világon. Számunkra legalábbis. 

Ha másnak más a véleménye, akkor azt a végtelenségig a tiszteletben tartjuk. Mint ahogy azt a tényt is tiszteletben kell tartani, hogy a magyar válogatott és a magyar bajnokság meccsei a legnézettebbek a fociközvetítések közül Magyarországon, ahogyan azt az MLSZ-től megtudhattuk a küldöttgyűlés után. Nem is kicsit.

A nevezett napon az FTC és a ZTE játékosai feszültek egymásnak az üres Groupama Arénában. A járványügyi előírások beiktatása óta ez volt az első meccs, teljesen másképpen történt minden a körítéssel kapcsolatban, mint eddig. 

És az új helyzet új hozzáállást, új megoldást követel a találkozókat közvetítő M4 Sporttól is. 

A Fradi-ZTE és a Fradi-Kövesd meccseken már ország-világ láthatta, hogy a sajnálatos helyzetben is lehet élőben közvetíteni a mérkőzéseket, de szemmel láthatóak voltak a változások is.

Ezekről, a további tervekről és még több háttérinformációról kérdeztük meg Székely Dávidot, az M4 Sport csatornaigazgatóját, valamint Tihany Viktor riportert, aki elsőként volt lent a riporterek közül a pálya mellett.

S.Z.: A Ferencváros két edzőmérkőzésének élő közvetítését tekinthetjük főpróbának az NB I újraindulása előtt. Mik voltak az elsődleges tapasztalatok, miben változott a közvetítés menete? 
Sz.D.: Nagyon jók az első tapasztalatok, mindenki segítőkész volt. A különbség az eddigiekhez képest az, hogy kevesebb televíziós stábtag tartózkodik az úgynevezett sportzónában, a játékosok közelében. A közvetítés lebonyolítása során természetesen betartottunk az MLSZ által meghatározott biztonsági szabályokat, ennek értelmében tesztet kell csináltatniuk azoknak, akiknek feltétlenül ott kell lenniük, így például a riporternek.

 

Szigorú járványügyi óvintézkedések

 

Az edzéseken és mérkőzéseken résztvevők tesztelésére az MLSZ szigorú szabályozást hozott létre, amely május 5. és a bajnokság utolsó napja között érvényes. Minden mérkőzés előtt 24-36 órával el kell végezni a PCR-tesztet a labdarúgókon és a velük érintkezésbe kerülő klubalkalmazottakon, valamint a mérkőzésen közreműködőkön, így az M4 Sport riporterein is. A játéktérre csak olyan személy léphet be, akin legfeljebb a mérkőzés előtt 24-36 órával az előírt tesztet elvégezték és annak eredménye negatív – áll az MLSZ közleményében.
 

 

S.Z.: Az eddigiekhez képest mennyiben kell más technikát alkalmazni az előírt távolság miatt a megfelelő hang- és képminőséghez?
Sz.D.: A riporter saját kézimikrofonja megmaradt, azonban az interjú közben nem nyújtja a megszólaló elé. Helyette utóbbi fölé egy úgynevezett boom mikrofont tartunk be, így hidalva át a távolságot – minden stadion más, így mindenhol más megoldást kell találnunk erre a feladatra. Annyi kulisszatitkot elárulhatok, hogy a kamerák elhelyezkedése sem a megszokott: a riporter mellett nincs operatőr, a másik oldalon lévő távolabbi kamerák közelítenek rá az aktuális megszólalóra.

FOTÓ: MTVA

S.Z.:  Hogyan oldják meg a stáb, beleértve a helyszíni gyártásvezető és a riporter együttműködését, hiszen kizárólag a riporter lehet a pályán.
Sz.D.: Akiknek ott kell lenniük a pálya szélén a játékosok közelében, ők külön mozognak mindenkitől. Így például a gyártásvezető sem a megszokott helyéről dolgozik. A riporter fülhallgatón keresztül hallja a stábot és az instrukciókat, ebben nincs különbség.

S.Z.:  Hogyan utazik majd a stáb a vidéki meccsekre?
Sz.D.: A riporter külön fog utazni, mivel csak azokkal lehet együtt, akiknek szintén van negatív tesztje az előző 24 órából.

Végre meccs a tévében: így jutott be a Groupamába az M4 Sport riportere - NB1.hu

 

S.Z.:  Mennyivel kisebb vagy nagyobb a mérkőzéseken dolgozó helyszíni és háttérstábok létszáma?
Sz.D.: Az M4 Sport benti stúdiója jelenleg nincs használatban, a mérkőzés helyszínén kinti stúdióban dolgozunk, ezért azt mondhatjuk, hogy arányaiban jelentősen kevesebb a létszám, de ez attól is függ, hogy az adott eseményt hány kamerával közvetítjük.

S.Z.: Külföldi edzők esetében eddig a klubok biztosítottak tolmácsot az interjúkhoz. Ez a továbbiakban is így lesz?
Sz.D.: A riportereink felkészültek arra, hogy lefordítsák az idegen nyelven készített interjúkat, de ha az adott klub kér minket arra, hogy vegyük igénybe a tolmácsot, akkor természetesen eleget teszünk e kérésnek. 

S.Z.: Korábban a meccsek előtti napokban az M4 Sport a csapatok edzésein, sajtóeseményein készített beharangozó műsorokat. Ezek elmaradnak, vagy megoldhatók lesznek?
Sz.D.: Mivel feszített a program: szerda, szombat ritmusban játszanak a csapatok, ezért jelenleg külön nem tervezünk ilyen műsorokat. Azonban az évek során nagyon jó viszonyt alakítottunk ki a legtöbb klubbal, így ha ők készítenek egy interjút az egyik játékosukkal, azt ha kérjük, nekünk is odaadják, és így felhasználhatjuk az adott mérkőzést megelőző felvezető műsorban.

S.Z.: A Góóóól! 2 című műsor továbbra is karantén jelleggel folytatódik vagy visszatér az élet a stúdióba?
Sz.D.: A Góóól! 2 című műsor továbbra is az m4sport.hu-n lesz. Azokon a napokon, amelyeken több találkozót is rendeznek, este a Góóól!-ban összefoglaljuk a nap összes mérkőzésének legfontosabb pillanatait, de fontos megjegyezni, hogy ezekben az esetekben sem lesz benti stúdió.

S.Z.: Minden mérkőzést közvetít a tévé vagy lesz olyan, amely csak az m4sport.hu-n érhető el
Sz.D.: Ahogy korábbi közleményünkben olvasható, valamennyi mérkőzést élőben közvetítünk az M4 Sporton egy kivételével, amelyet pedig a Duna Worldön adunk június 17-én. Minden találkozó elérhető az m4sport.hu-n is, valamint utólag a MédiaKlikk felületén.

"Elvonási tünetek": humoros videó az M4 Sport riporteréről - NB1.hu

 

S.Z.: Van-e érdeklődés külföldi televíziós társaságtól vagy társaságoktól a magyar mérkőzések közvetítései jogainak a megvételére?
Sz.D.: Van, de többet egyelőre nem szeretnék erről elárulni.

S.Z.: A visszajelzések alapján a járvány kitörése óta melyik volt a legnépszerűbb meccsismétlés az M4 Sporton?
Sz.D.: A múltidéző sorozatunk egyik elsők részeként műsorra tűzött 1986-os Magyarország–Brazília (3–0) labdarúgó-mérkőzés. De a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokság magyar meccseire és az olimpiai sorozatra is jó visszajelzéseket kaptunk a nézőktől és maguktól a sportolóktól is. Jó, hogy ilyen sok magyar sikert idézhettünk fel, bízunk benne, hogy a jövőre halasztott sporteseményekkel is gyarapíthatjuk majd ezt a sort.

 

3 KÉRDÉS 3 VÁLASZ – Tihany Viktor

 
S.Z.: Első fecskék között kapott lehetőséget arra, hogy ebben az időszakban pályaszéli riporter legyen. Hogyan érezte magát a megváltozott körülmények között?
T.V.: Nagyon vártam, hogy elkezdődjön, hogy újra ott lehessek. Talán a legnagyobb változás, hogy a riporteri munka egy nappal hamarabb indul: a mérkőzést megelőző napon kora reggel elvégeznek rajtam egy koronavírus-tesztet. Ez önmagában furcsa, de egyben megnyugtató is, hiszen ettől a pillanattól kezdve csak olyanokkal találkozom, akik szintén sikeresen átestek egy ilyen vizsgálaton. A másik különbség, hogy kötelező két órával hamarabb megjelenni a pálya mellett, és attól kezdve már nem hagyhatom el a pálya melletti zónát. Igazából nekem ez nem nagy változás, mert korábban is bő két órával a kezdés előtt kint voltam, pont amiatt, hogy tudjak készülni, hangolódni, beszélgetni az érkező csapatokkal, edzőkkel, de akkor még lehetett mozogni a stadionban szabadon, ezt most nem lehet. Egyébként tényleg mindenki betartotta az előírásokat. Úgy láttam a játékosokon, edzőkön, játékvezetőkön, hogy ez a fajta biztonság, hogy mindenkit teszteltek, őket is megnyugtatta. Ennek köszönhetően a pálya környékén már senki sem érezte magát feszélyezve. Amihez viszont nekünk is hozzá kell szokni, az a zárt kapus meccsek hangulattalansága, a Groupama Arénában ez különösen mellbevágó volt.

FOTÓ: TIHANY VIKTOR/FACEBOOK

S.Z.: A fizikai távolság a riporter és az interjúalany között hangulatában is távolságtartóbb interjúkat eredményez? Feszélyezettebb ez a szituáció, mint általában?
T.V.: A mérkőzés előtti és utáni interjúhelyzet eleve speciális, hiszen többnyire felfokozott hangulatban érkeznek az edzők, sportolók a kamerák elé, ráadásul ilyenkor a klasszikus helyzetben az arcukba tolunk egy mikrofont, gyakorlatilag a személyes terükbe lépve, ez azért önmagában egy kicsit feszélyező lehet. A mostani fizikai távolság elsőre nyilván szokatlan a korábbiakhoz képest, de most pont a klasszikus interjúhelyzet zavaró eleme, a mikrofon „tűnik el”, hiszen a lelátóról lógatja be a hangmérnök, így fölöttük van, nem is biztos, hogy érzékelik, ahogy a kamerát sem látják, hiszen a szemközti lelátóról veszi őket, 60-70 méterre tőlük. Engedélyt kaptunk az MLSZ-től, hogy interjú közben ne kelljen viselni maszkot, hiszen megtartjuk a megfelelő távolságot, így az arcunk látszik, ami nagy segítség, hogy látom az interjú alany reakcióit, és ő is látja egy-egy kérdésnél, hogy mi van az arcomra írva. Így könnyebben át lehet hidalni azt a bizonyos távolságot.

S.Z.: Kezd visszajönni az élő focis hangulata?
T.V.: Nem is csak a foci, hanem önmagában az élő sport visszatérése nagy öröm, hogy újra lehet készülni egy-egy ilyen eseményre. Nyilván ez most még csak egy edzőmérkőzés volt, a tétmeccseken majd nő a feszültség is, de a gyepszőnyeg illata, hogy ott a labda, jönnek a játékosok… ezek az élmények a sportriportert kezdik visszarángatni abba a helyzetbe, közegbe, amelyben igazán szeret élni. Az én munkámnak a legintenzívebb része a mérkőzés vége, amikor sorra jönnek az interjúk egy felfokozott helyzetben: győzelmi mámorban vagy a vereség dühével, elkeseredésével. Jön az adrenalin és nagyon koncentráltan ott kell lenni fejben, majd a végén elfog egy nagyon különleges érzés, ha jól sikerült minden. Amikor azt érzem, hogy lezártunk egy jó munkát. Ezen a meccsen ez ismét megvolt. Persze, amikor kijöttem a pálya mellől rögtön a közvetítőkocsinál még átbeszéltünk nagyon sok mindent, hogy legközelebb mit kell kijavítanunk, de utána végig feldobott hangulatban mentem hazafelé. Itthon aztán olvastam a közösségi oldalamon egy üzenetet az egyik szurkolótól. Megköszönte a munkánkat, hogy ebben a helyzetben is ott vagyunk és próbálunk többet adni a nézőknek. Azt írta, hogy végre látja a fényt az alagút végén. Mi is látjuk, és ez nagyon jó érzés.

Legfrissebb híreink