Anyagozás: a válogatottat otthagyó Rossi hatalmas poénja a segítőjéről

Kalmár az első Szoboszlai-élményről nyilatkozott.

Forrás: Réti Zsolt

Akárcsak az Izland elleni győzelem előtti napon, ma ismét online sajtótájékoztatót tartott a magyar labdarúgó-válogatott, így azon részt tudott venni a pozitív koronavírus tesztje miatt karanténban lévő Marco Rossi szövetségi kapitány is.

Rossi mellett Kalmár Zsolt volt az, aki még válaszolt az újságírók kérdéseire, a szövetségi kapitány kezdte.

Témakör: egészségi állapota, tervezett változtatások Szerbia ellen
Marco Rossi válasza:
„Sokkal jobban vagyok, elmúltak a tüneteim, gyorsan túl lehetek rajta. Néhány változtatásra szükség lesz a keretben, néhányra muszájból, néhányat én eszközölök. Egyesével közelítjük meg a mérkőzéseket. Sokkal könnyebb dolgom van egy olyan válogatottal, amelyik kijutott az Eb-re, míg a szerb kollégámnak nehezebb dolga van, mert ők alulmaradtak a pótselejtezőben.”

Hol nézte végül az Izland elleni meccset, hogyan ünnepelt?
„Nem egyedül voltam itthon, hanem a feleségemmel, mert Telkiből hazautaztam, nehogy bárkit megfertőzzek a válogatottból (ez eddig nem volt bejelentve - a szerk.). Együtt néztük a meccset, de én közben kapcsolatban voltam a stábtagokkal. Meccs után a fiaimat hívtam videokonferencián, sírva ünnepeltünk.”

Célok a Nemzetek Ligája mérkőzéseken?
„A Nemzetek Ligájában teljesen váratlan az eddigi helyezésünk. Olyan ellenfelekkel vagyunk egy csoportban, akik a rangsorban előttünk vannak. A maximumot próbáljuk kihozni a szerbek elleni meccsből. Nagyon jó képességű játékosaik vannak, de ha sikerül csapatként fellépnünk, akkor zavarba hozhatjuk őket. Mindenkinek tartania kell magát a taktikához, a nehéz helyzetekben is ki kell tartanunk. Függünk azért az ellenfelünktől is, de ha tartjuk magunkat az elképzeltekhez, akkor ha nem is leszünk csoportgyőztesek, de olyan helyezést érhetünk el, ami jobb besorolást eredményez majd a következő Nemzetek Ligája megmérettetésekre.”

Kapcsolat tartása a stábtagokkal Izland ellen:
„Cosimóval szakasosan értekeztünk a meccsen, Gera Zoltánnal viszont végig kapcsolatban voltam. Az egyenlítés után azon gondolkodtunk el, mi lenne jó a hosszabbításra, a hatodikig meghatároztuk a cseréket, de szerencsére ennek a megvalósításához nem jutottunk el, mert jött Szoboszlai Dominik győztes gólja.”

Mit mondott elsőként a csapatnak, amikor felhívták?
„Megköszöntem a játékosoknak, mert a közös munkánkat, álmunkat koronáztuk meg. A játékosaim a hazájukért harcolnak, az első szavam a köszönöm volt feléjük.”

Honnan hová jutott el a magyar válogatott?
„Az ítélethozatalt másokra hagyom. A stábommal sok szempontból értékelem a teljesítményünket, azon dolgozunk, hogy mindig jobban legyünk. Azt viszont kiemelem, hogy numerikus szempontból olyan, mintha két teljesen más válogatottról lenne szó, ha megnézzük, mennyi pontot és milyen ellenfelek ellen szerzünk a sorozatokban. Nem szólok le egyetlen válogatottat sem, viszont korábban Feröer, Litvánia és Lettország voltak az ellenfelek, most meg kiemelkedő válogatottakat is legyőztünk. Izland, Törökország, Horvátország és Szerbia nem akármilyen válogatottak.”

Wales elleni meccs után azt mondta, képességbeli hiányosságok vannak Magyarországon. Változott-e a véleménye azóta?
„Igazából nem így fogalmaztam. Amiatt voltam akkor csalódott, ahogyan elveszítettük azt a meccset. Arra gondoltam azzal a nyilatkozatommal, hogy kevés a mentális felkészültségük a magyar játékosoknak kiemelt meccsek előtt. Ebben is hatalmas változás következett be. Nem elszenvedői vagyunk annak, ha az ellenfél presszionál minket, hanem képesek vagyunk támadásokat vezetni és mi is tudunk presszionálni. Komoly lélektani felkészítő munka kellett ehhez. Egyfajta generációváltásra is sor került az elmúlt időszakban. Az első kerethirdetéshez képest, ami 2018 szeptemberében volt, nagyjából kétharmad részben változott meg a keret.”

Szavazás: megelőzte a Barca sztárja Szoboszlait, aki még fordíthat - NB1.hu

 Golden Boy-díjat 2003 óta osztják ki azoknak a 21 év alatti labdarúgóknak, akik az adott naptári évben a legjobb teljesítményt nyújtották Európában. Ezt az elismerést idén Szoboszlai Dominik is besöpörheti. A cikk megírásának a pillanatában a Barca üdvöskéje, Ansu Fati vezet 32%-kal (7196 voks), Szoboszlai Dominik a második 24%-kal (5283 vokssal), a többiek nagyon le vannak maradva.

Kapott-e gratulációkat magyar edzőktől?
„Igen, nagy örömömre szolgáltak. Bernd Storck is gratulált, de Egervári Sándor is, akivel nagyon jó a kapcsolatom, Andy Möller, Erwin Koement és Dárdai Pál is megtette.”

Ígéretet tettek, hogyha kijut a válogatott az Eb-re, megtanulnak a stáb tagjai magyarul. Megvan-e már a magyar tanár?
„Nem tudom, Cosimo milyen anyag hatása alatt volt az Izland elleni meccset követő sajtótájékoztatón, amikor ezt mondta (Rossi ezt nevetve mondta – a szerk.). Már próbáltuk megtanulni a magyar nyelvet, de már egyszer beletört a bicskánk, mert nagyon bonyolult. Viszont a szándék nem elég, mert idő is kellene rá, de az Eb-re való kijutás miatt ebből még kevesebb lesz.”

KALMÁR ZSOLT VÁLASZAI
Mennyire lesz nehéz felpörögni Szerbia ellen?

„Nem lesz nehéz, mert komoly célunk van, csoportgyőzelemre is van esélyünk. Mindent megteszünk a győzelemért.”

Eljutott-e hozzátok szurkolók meccs előtti levele?
„Mindenki megkapta, nagyon szépen köszönjük. Hatalmas motivációt adott. Nagyon sajnáljuk, hogy nem lehettek ott a stadionban, de reméljük, nagy örömöt szereztünk nekik. Közösen értük el a sikert.”

Játszottál Szoboszlai helyett és most vele együtt. Melyik volt a jobb?
„Mindkét alkalommal jól éreztem magam. Most játszottam vele először együtt, ha minél többen játszunk így, akkor még jobban összeszokunk. Mindketten támadó felfogással játszunk, én kicsit hátrábbról indultam, de a legfontosabb, hogy csapatként legyünk jók.”

Bernd Storckkal, korábbi szövetségi kapitánnyal, a DAC szakvezetőjével beszéltél-e már?
„Egyből írt a meccs után, mindenkinek gratulált, jelezte, hogy nagyon boldog, mert nagyon szurkolt a magyar válogatottnak.”

Van előnye is zárt kapus meccseknek? Nikolics azt mondta, hatvanezer ember előtt nem biztos, hogy meghallja, hogy kérik tőle a labdát az egyenlítő gól előtt.
„Jobban halljuk egymást, a mögöttünk lévő játékost is, de hatalmas hátrány, hogy nincsenek a szurkolók, akik a holtpontokon átsegítenek minket. Nikolics jól döntött, remek megoldást választott. Mindenki egy hajóban evez, egy cél van csak. Nagyon jó a közösség, jó hatással vagyunk egymásra. Úgy örültünk a győzelemnek, mint Bulgáriában, együtt, ezen az úton kell tovább haladnunk.”

Uruguay ellen megsérültél, Szófiában gólt szereztél, Izland ellen kezdtél. Hittél a remek visszatérésben?
„Az elmúlt egy év kemény volt, térdsérülés, visszajöttem, majd bokasérülés jött. A barátaim és a családom viszont mindig mellettem volt, átlendítettek a bajon. Sokat változtattam a visszatérésem után, nagyon örülök, hogy itt lehetek a válogatottnál. Marco Rossi bizalmát jó teljesítménnyel akarom meghálálni. 

Melyik Eb-meccset várod a legjobban?
„Ronaldo ellen már játszottam pár éve, fantasztikus élmény volt, viszont mindhárom Eb-meccsünk remek lesz, megtapasztalhatjuk, hogy hová kell majd eljutnunk. Addig még nagyon sok meccs van hátra, önbizalmat kell szereznünk.”
 

Legfrissebb híreink