Anglia-Magyarország: csodák márpedig léteznek

Gulácsi hátborzongató szavai mindent összefoglaltak!

Forrás: MTI/Kovács Tamás

ANGLIA-MAGYARORSZÁG 1-1 (1-1)

… és akkor Sallai Roland gólja hirtelen csendre intette a Wembley-t.

Nehéz lett volna az utóbbi három napban bármikor, bárhogy is elképzelni, hogy az Albániától a Puskás Arénában vereséget szenvedő, így a világbajnoki álmokról jóformán végérvényesen lemondó magyar válogatott bármiféle reális eséllyel szálljon harcba az Európa-bajnoki ezüstérmes Anglia otthonában, a világfutball egyik szentélyében, és nem csupán azért, mert az angolok jóformán bárki ellen esélyesnek számítanának Londonban.

Azért is, mert egyrészt Marco Rossi együttese jócskán a tudása, akarata, valamint az Eb-n mutatott teljesítménye alatt játszott az őszi időszakban, másrészt maga az olasz szövetségi kapitány is elmondta, hogy meghatározó játékosok hiányoznak a kezdőcsapatból, így például sosem látott védelemmel kellett harcba szállnia a megtépázott válogatottnak. Ne felejtsük: egy olyan ellenféllel szemben, akik a Puskás Arénában magabiztosan ütötték ki a mieinket.

Ugyanakkor azt is tudhattuk és megjegyezhettük már, hogy korábban elképzelhetetlen csodák igenis léteznek. Márpedig az, hogy a magyar válogatott valóban remekül helytállt Anglia ellen, sokkal nagyobb odaadással, harcikedvvel és alázattal, mint az előző találkozókon, ezáltal sokkal lendületesebb futballt bemutatva, minden elismerést megérdemel!

A kezdeményezések és a nem feltétlen csak a védekezésre való koncentrálás ugyanis az első félidőben gólban összpontosult, méghozzá egy tizenegyes formájában: Shaw rúgta fejbe a tizenhatoson belül Negót a 24. percben, az ebből megítélt büntetőt pedig Sallai helyezte magabiztosan a jobb alsó sarokba.

Ez pedig hitet és reményt adott, hogy lehet keresnivalónk a meccsen, még úgy is, hogy nem sokkal később, egy balszerencsés megpattanó labdás szituációt követően Stones egyenlített.

A hit és a remény pedig szervezett és fegyelmezett védekezéssel, helyenként kreatív támadásokkal és bátorsággal társult, s noha ziccerig az angolokkal ellentétben nem jutottunk, de tartani tudtuk az ezúttal kissé visszafogottabb hazaiak rohamait, és sikerült tartani a rést a pajzson. 

Mindez végeredményben egy 1-1-es döntetlennel párosult (ami egyébként a legendás 1953-as 6-3 óta az első olyan pillanat, hogy Magyarország nem kapott ki Angliától a Wembley-ben), mögöttesen azonban sokkal többet. Ezt a legjobban a lefújás után Gulácsi Péter szavai foglalták össze: a válogatott összeölelkezett a kezdőkörben, kapusunk pedig bátorságról és a szív meccséről beszélt. És az sem mellékes, hogy Marco Rossi elmondta a mérkőzés előtt: ő és a csapat az utolsó utáni pillanatokig is harcolni fog. Ez összejött.

Egyet sajnálhatunk: a mostani játék nem mondjuk egy hónappal, vagy legalább három nappal ezelőtt érkezett, hisz ez esetben reális esélyünk lehetne a világbajnoki pótselejtezős hely elérésére. Ami egyébként még mindig nem úszott el teljesen (noha a Nemzetek Ligájából történő esély a többi eredmény miatt már végérvényesen igen), de csodá(k)nak kéne történnie, amik már nem csupán magyar kezekben vannak.

Mondjuk csodák márpedig léteznek...
 

A MECCS KULCSMOMENTUMA: STERLING KIHAGYOTT HELYZETE

Az első félidő utolsó mozzanataként Sterling fejelhetett, majd lőhetett kapura Nagy Zsolt mellől-mögül, Gulácsinak résen kellett lennie – lélektanilag teljesen megváltoztatta volna a meccs képét, ha közvetlenül a szünet előtt angol gól születik.
 

A MECCS FŐSZEREPLŐJE: GULÁCSI PÉTER

Ahogy az őszi meccseken, úgy most is jó néhány ziccernél védett bravúrosan. Mondani sem kell, mennyire fontosak voltak ez az eredmény, valamint a mentalitás szempontjából.
 

A GÓLOK TÖRTÉNETE:

24. perc: Nego fejét találta el Shaw a tizenhatoson belül, a spanyol játékvezető tizenegyest adott a mieinknek. Szoboszlai és Sallai is el akarta vállalni a büntetőt, végül utóbbi lőtt, higgadtan a kapu jobb oldalába. 0-1! 

37. perc: Egyenlített Anglia: egy jobbról érkező szabadrúgás után mindenkin átcsúszott-átpattant a labda, közvetlenül a kapu torkában lévő Stones elé pattant a labda, a védő pedig az pár lépésről lőtt a kapunk jobb oldalába. 1-1!
 

A KÖVETKEZŐ FELADAT:

A magyar válogatott San Marinót, míg Anglia Albániát fogadja november 12-én, a vb-selejtező 9. fordulójában.
 

JEGYZŐKÖNYV:

ANGLIA-MAGYARORSZÁG 1-1

Anglia: Pickford – Walker, Stones, Mings, Shaw – Rice, Foden, Mount – Sterling (Henderson 76.), Grealish (Saka 62.) – H. Kane (Abraham 76., Watkins 92.). Szövetségi kapitány: Gareth Southgate.
Magyarország: Gulácsi – Kecskés, Lang, Szalai A. – Nagy Zs., Nagy Á., Szoboszlai (Nikolics 92.), Schäfer (Vécsei 79.), Nego (Bolla 92.) – Schön (Holender 68.), Sallai R. (Hahn 79.) Szövetségi kapitány: Marco Rossi.

gólszerző: Stones (37.), ill. Sallai (24. - 11-esből)


A csoport másik meccsén:

A tabella:

1. Anglia           8   6   2   -   24- 3   20 pont
2. Lengyelország    8   5   2   1   25- 8   17
3. Albánia          8   5   -   3   11- 7   15
4. Magyarország     8   3   2   3   13-12   11
5. Andorra          8   2   -   6    7-19    6
6. San Marino       8   -   -   8    1-32    0

Korábbi eredmények:

1. forduló (március 25.):
Anglia-San Marino 5-0 (3-0)
Andorra-Albánia 0-1 (0-1)
Magyarország-Lengyelország 3-3 (1-0)

2. forduló (március 28.):
Lengyelország-Andorra 3-0 (1-0)
Albánia-Anglia 0-2 (0-1)
San Marino-Magyarország 0-3 (0-1)

3. forduló (március 31.):
Andorra-Magyarország 1-4 (0-1)
Anglia-Lengyelország 2-1 (1-0)
San Marino-Albánia 0-2 (0-0)

4. forduló (szeptember 2.):
Magyarország-Anglia 0-4 (0-0)
Lengyelország-Albánia 4-1 (2-1)
Andorra-San Marino 2-0 (2-0)

5. forduló (szeptember 5.):
San Marino-Lengyelország 1-7 (0-4)
Albánia-Magyarország 1-0 (0-0)
Anglia-Andorra 4-0 (1-0)

6. forduló (szeptember 8.):
Lengyelország-Anglia 1-1 (0-0)
Albánia-San Marino 5-0 (1-0)
Magyarország-Andorra 2-1 (2-0)

7. forduló:
Andorra-Anglia 0-5 (0-2)
Lengyelország-San Marino 5-0 (2-0)
Magyarország-Albánia 0-1 (0-0)

A csoport további programja:

9. forduló (november 12.):
Andorra-Lengyelország 20.45
Anglia-Albánia 20.45
Magyarország-San Marino 20.45

10. forduló (november 15.):
Albánia-Andorra 20.45
Lengyelország-Magyarország 20.45
San Marino-Anglia 20.45


ÉLŐ KÖZVETÍTÉSÜNK:

1.p.: Megkezdődött a mérkőzés, a mieink indíthatták útjára a labdát. Hajrá, Magyarország! 

4.p.: Szerencsére nem kezdtünk megszeppenten, Sallai balról próbált centerezni, de mentettek az angol védők. A csoportunkban Albánia Lengyelországot fogadja, emellett rendeznek egy San Marino-Andorra meccset is. 

9.p.: Az utóbbi percekben többet birtokolták az angolok a labdát, Shaw balról tette középre a labdát, Kane érkezett gólra éhesen, de sikerült szögletre mentenünk. Közben Andorra megszerezte a vezetést San Marino ellen. 

14. p.: Szoboszlai adott be jobbról, a labda Sallait találta meg, aki 11 méterről viszonylag szabadon lőhetett, de sajnos nem találta el a kaput. 

20.p.: Eddig méltó ellenfelei vagyunk az angol válogatottnak, a mérkőzés állása 0-0, az Albánia-Lengyelország meccsen sem született még gól, Andorra pedig még mindig 1-0-ra vezet San Marino ellen. 

24.p.: Nego fejét találta el Shaw a tizenhatoson belül, a spanyol játékvezető tizenegyest adott a mieinknek. Szoboszlai és Sallai is el akarta vállalni a büntetőt, végül utóbbi lőtt a kapu jobb oldalába. Megszereztük a vezetést! 0-1! 

30.p.: A vezetés megszerzése után sem nehezedik ránk szerencsére nagy nyomás. Amikor lehetőségünk van, próbáljuk megtartani a labdát. Eddig nagyon rendben van, amit látunk. Csak így tovább! 

36.p: Egy szöglet után kellett izgulnunk, hiszen Gulácsi nem tudta megfogni a labdát, szerencsére megúsztuk ezt a szituációt, maradt a 0-1! 

37.p.: Egyenlített Anglia. Egy jobbról érkező szabadrúgás után Stones elé pattant a labda, a védő pedig az pár lépésről lőtt a kapunk jobb oldalába. 1-1!

44. p.: Az angol egyenlítés után nagyobb helyzetet egyik oldalon sem jegyezhettünk fel, továbbra is 1-1 az eredmény. 

Szünet: Az első félidő hosszabbításában Nagy Zsolt mellett tudott fejelni Sterling, de Gulácsi Péter nagyot védett. Eddig a mieink dicséretet érdemelnek, reméljük a folytatás is hasonló lesz. A csoport másik két meccsén is szünet van: Albánia-Lengyelország 0-0, San Marino-Andorra 0-1.

46.p.: Kezdetét vette a második félidő, Anglia indította ezt a játékrészt. egyik oldalon sem történt változtatás, az eredmény 1-1.

51. p.: Szerencsére a meccs ott folytatódott, ahol befejeződött az első félidőben. A mieink továbbra is méltó vetélytársai az angoloknak. 

55.p.: Sterling centerezése okozott kisebb riadalmat Gulácsi kapuja előtt, de szerencsére tisztázni tudtunk. A csoportunkban Albánia-Lengyelország 0-0, míg Andorra már 2-0-ra vezet San Marinóban. 

62.p.: Ezt megúsztuk! Egy sarokrúgást követően Stones fejelhetett, a próbálkozása éppen csak elkerülte Gulácsi kapuját. 

64.p.: A magyar szurkolók szektorában is zajlottak az események:

68.p.: Végrehajtotta első cseréjét Marco Rossi: Schön Szabolcs helyét Holender Filip vette át. Talán ő lesz a nyerőemberünk? 

70.p.: Vehetünk egy nagy levegőt. Lang labdavesztése után Kane passzolt a tizenhatoson belülre berobbanó Sterlingnek, de Gulácsi ura volt a helyzetnek, az állás így továbbra is 1-1!

76.p.: Kettőt is cserélt az angolok szövetségi kapitánya, Henderson és Abraham jött a pályára, Kane meg Sterling pedig elhagyta a játékteret. Az utóbbi percekben több pontatlanság csúszott a játékunkba, amivel saját helyzetünket nehezítjük meg, de még mindig 1-1 az eredmény. 

80.p.: Nálunk is történtek változások, Vécsei és Hahn is bizonyítási lehetőséget kapott Marco Rossi szövetségi kapitánytól. Közben Lengyelország megszerezte a vezetést Albániában, de a meccs félbeszakadt. 

84.p.: Holender próbálkozhatott a tizenhatoson belülről, de a tekerése nem volt pontos. 

91. p.: Négy perc hosszabbítás következik, ennyi idejük van a csapatoknak arra, hogy begyűjtsék a három pontot. 

93.p.: A frissen beállt Watkins lőtt a tizenhatosunkon belül, de Gulácsi szerencsére magabiztosan védett. 

95.p.: Vége a mérkőzésnek! A magyar válogatott bravúros pontszerzést mutatott be a Wembleyben. Szép volt, Fiúk! 

KÖZVETLENÜL A MECCS ELŐTT:

19.33: Cikkünk a kezdőcsapatokról:

19.49: Az MLSZ bejelentése a magyarok kezdőjéről:

20.01: Az angolok kezdője:

ELŐZMÉNYEK:

HÉTFŐ:

KEDD:

Legfrissebb híreink