Akár Mészöly Kálmán is lehet a Nemzet Sportolója

Illusztris társaságba kerülhet a Vasas legendája.

Forrás: Vasas

2004 óta választják meg a Nemzet Sportolóit, hasonlóan, mint a Nemzet Színészeit. A kitüntetésre azok a 60 év feletti sportolók lehetnek jogosultak, akik a pályafutásuk befejezése után is meghatározó szerepet töltöttek be a magyar sport életében. Ezt a címet egyszerre 12 sportoló birtokolhatja, egyéni és csapatsportágban nyújtott kimagasló teljesítményért egyaránt odaítélhető. Székely Éva halálával, 11-re csökkent a számuk a Nemzet Sportolóinak, az új tagról a jelenlegi kitüntetettek fognak dönteni.

A Nemzet Sportolója leendő tagjára a Nemzeti Sport tette javaslatokat, az egyik jelölt a Vasas és a magyar válogatott legendája, Mészöly Kálmán.

A Szőke Szikla 1959-ben kezdte meg a profi pályafutást, a Vasason kívül más csapatban nem játszott. Az angyalföldieknél 279 mérkőzésen lépett pályára és 32 gólt szerzett, míg a válogatottban 61-szer szerepelt és 6-szor volt eredményes. Kétszer helyet kapott az Európa válogatottban is, ahol egyszer talált be az ellenfél kapujába.

4 alkalommal lett magyar bajnok, a Közép-európai kupát 3-szor hódította el a Vasassal. A válogatottal kétszer szerepel világbajnokságon és kétszer Európa-bajnokságon, 1964-ben Európa-bajnoki bronzérmes lett.

Edzőként az 1979-80-as idényben bronzérmet szerzett a Vasassal, majd 1982-ben mesteredzővé választották. A magyar válogatottat 1980-83, 1990-91 és 1994-95 között vezette. Az irányításával a válogatott kijutott az 1982-es spanyolországi világbajnokságra.

2011-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki, majd ebben az évben megkapta a Pro Urbe Budapest díjat is. 2016-ban Csik Ferenc-díjat kapott, 2018-ban MLSZ Életműdjíat kapott, valamit ebben az évben Budapest díszpolgára lett.

Legfrissebb híreink