A zalaegerszegi flow – INTERJÚ SALLÓI ISTVÁN SPORTIGAZGATÓVAL

Igazolások? Ki lesz a bajnok? 16 csapatos NB I? Félni kell a kieséstől?

Forrás:

Ha a 12 csapatos bajnokságban bármelyik vagy mindkét újonc bentmarad, akkor az hatalmas bravúr. Ennek több oka van és ez látszott a ZTE szereplésén is. Amint a zalaiaknak a téli átigazolási időszakban már ugyanannyi idő állt a rendelkezésükre a játékoskeretük megerősítésére, parádés tavaszt kezdtek el produkálni úgy, hogy fokozatosan lettek egyre jobbak. A koronavírus-járvány okozta leállás után meg pláne.

Az eddig említettekről, a várható jövőről és még sok minden másról beszélgettünk Sallói István sportigazgatóval a ZTE hétfői, évadnyitó sajtótájékoztatója után.

A ZTE előző bajnoki évének két nagyon fontos időszaka volt, a nyári, majd a téli átigazolási időszak. Az elsőben alig volt időtök megfelelően dolgozni, utóbbi alkalmával már volt, de akkor meg nagyon sokat kellett mentenetek. Ez sikerült is, mert látszott a tavaszi teljesítményen. Milyen következtetéseket tudtok most levonni az előző időszakból?
Húsz éve csinálom már, így ismerem a piac működését, de azt nehéz a szurkolóknak elfogadniuk, hogy türelmesnek kell lenni. Ráadásul a legvégső pillanatig, mert akár az utolsó napon is lehet olyan játékost szerződtetni, akire előtte esélyünk nincs. Mindezekre pénzügyi keretet kell fenntartani, hogy adott esetben ne járjunk úgy, hogy van egy jó játékos, de már nem fér bele a büdzsébe a megszerzése. A másik, hogy mindig átigazolási időszakokban gondolkodunk, és kétlépcsőben alakítjuk át a csapatot. Egy bajnoki év nemcsak egy nyári átigazolási szezonból áll, hanem van még egy télen is. Ilyenkor olyan módosítási lehetőség van, amikor véglegesíteni tudjuk a céljaink eléréséhez a keretünket.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy arra is kell figyelnetek, hogy lehetőleg magyar játékosokkal dolgozzatok. Mennyire lehet meríteni a jelenlegi piacból?
A tulajdonos kérése a magyar szabály tartása. Ez azt jelenti, hogy hét játékosnak a kezdőcsapatban kell lennie. Ez hét játékos per kilencven perc harminchárom bajnokin. Ezt lehet úgyis teljesíteni, hogy az egyik meccsen tizenegyen vannak a pályán, a következőn csak hárman, de a lényeg az, hogy a feltétel az év végére teljesüljön. Első körben magyar játékosok igazolására törekedtünk tehát. Ha már nem találunk olyan magyart, aki nekünk megfelel, akkor fogunk a külföldiek felé fordulni. A minőségi magyarok drágák, általában kivásárlási áruk is van, tehát jól meg kell gondolnunk, hogy merre lépkedünk. Viszont vannak olyanok, akik elérhetőek, látunk bennük potenciált, igazoltunk olyanokat is, akiktől áttörést várunk.

Újra gólkirályt és év felfedezettjét adna a ZTE az NB I-nek - HELYSZÍNI RIPORT - NB1.hu

 

Böle Lukács, Csonka András és Szánthó Regő az FTC-től lett név szerint megemlítve a sajtótájékoztatón, mint lehetséges érkező (Bőle eddig is kölcsönben volt a zalaiaknál – a szerk.), de az is elhangzott, hogy Barczi Dávidot megtartanátok. Mikorra várható végleges döntés az ő sorsaikról?
Csonka és Szánthó esete speciális, mert a Ferencvárossal elutaztak edzőtáborba, ott készülnek a nemzetközi porondra, de elviekben az ő kölcsönvételüknek nincsen akadálya, Hajnal Tamással a fő irányvonalakban meg is egyeztünk már. Az a kérdőjeles, hogy mikor tudják őket odaadni. A másik két játékos esetében a tulajdonosunk folyamatos tárgyalásban van, bármikor lehetnek döntések. Egy órán belül, de akár három nap múlva is. Bízom benne, hogy a napokban realizálódik minden, hogy amikor a jövő héten Ciprusra utazunk edzőtáborozni, már velünk tarthassanak ők is.

Kiemelten fontos volt annak a Babati Benjaminnak a szerződésmeghosszabbítása, aki eddig csak a ZTE-ben lépett pályára?
Általában a saját nevelésű játékosok kevesebb megbecsülést kapnak , mint amennyit megérdemelnek, pedig ők jelentik a reményt, a motivációt az utánuk következő korosztályoknak az utánpótlásban. Mi büszkék vagyunk, hogy két olyan játékosunk is van, akik az utánpótlásunkból jöttek ki és alapemberekké váltak. Babati még speciálisabb, mint Bedi Bence, abból a szempontból, hogy gyerekkorában is csak a Zete mezét viselte, míg Bedi 15 évesen csatlakozott a klubunkhoz. Babatiról még fontos tudni, hogy az édesapja bajnok lett a Zalaegerszeggel, így különleges családról van szó. Babati így fiatal kora ellenére ikonná vált már, aki csapatkapitánnyá vált az elmúlt két évben. Nagy értéke lehet a teljes magyar labdarúgásnak, de a csapatunknak mindenképpen.

Az, hogy Boér Gábor vezetőedzőt elengedte a Kazincbarcika az baráti kapcsolatnak köszönhető, vagy volt benne egy kis üzlet is?
Ki kellett vásárolnunk, ez nem titok, de a Kazincbarcika partner volt ebben, nekünk meg lépnünk kellett, mert ő volt az a szakember, akiről azt gondoljuk, hogy az újjáalakuló, lendületes csapatunkat pont egy ugyanilyen típusú edző tudja irányítani, amiből nagyon jó dolog is kisülhet.

A járvány utáni ZTE-parádé miknek volt köszönhető? Gondolom, nem egytényezős helyzetnek. Említetted is a sajtótájékoztatón, hogy a Fradi és a Vidi után abban a periódusban a ZTE volt a harmadik legértékesebb, arról nem beszélve, hogy egy ország nézhette örömmel, ahogy futballoztatok.
Egyrészt annak, hogy az átigazolási időszak utolsó napján Matija Katanecet Mezőkövesdről, illetve Böle Lukácsot a Ferencvárostól meg tudtuk szerezni. Plusz a vírus nekünk kedvezett abból a szempontból, hogy Tamás Krisztián felépült a hosszú sérüléséből. Három nagyon fontos játékos kvázi leigazolása sokat lendített a csapaton, mert Tamás hiába volt itt korábban, nem tudott segíteni a csapatnak. Az is segített, hogy a vírusidőszak alatt szerintem sok csapat szkeptikusan állt a folytatáshoz, míg Márton Gábor, korábbi vezetőedzőnk kőkeményen beleállt a munkába, a legkisebb enyhítésekre azonnal reagált és teljes edzést vezényelt a csapatnak. Mire folytatódni tudott a bajnokság, fizikálisan top állapotba kerültünk. Szétfutottuk az ellenfeleinket. Nyilván az első löket nagyon fontos volt, amikor megvertük a Kaposvárt hat-nullára, mert az a diadal helyreállította a csapat önbizalmát. Onnantól kezdve flow-ban volt a csapat. Márton Gábor nagyon ráérzett arra, hogy lehet kihozni a csapatból a maximumot.

Nekem, mint szurkolónak nagyon bejött a meccsenkénti öt csere és az is, hogy három-négy naponta voltak a találkozók, nem kellett egy hétig remegni a magyar foci nélkül. A klubok is így voltak ezzel?
Nagyon tartottunk a sűrű programtól, mert szűk kerettel dolgozunk. Az a játékospolitikánk, hogy inkább szűk, de a lehetőségeinkhez képest a legminőségibb játékoskeretünk legyen. Ebbe nem nagyon férnek bele sérülések, féltünk ennek a hullámától, hogy komoly gondba is kerülhetünk a meccsdömping miatt. Összességében pont az ellenkezője következett be. Az öt csere miatt a teljes keret rotálva volt, mindenki formában és tűzben volt tartva, így a csapategységünk borzasztóan erős lett, így nemcsak eredményes, hanem nagyon jó futballt is játszottunk.

A tabella elején és a végén is volt szakadás az előző bajnokságban. Ez lesz most is?
Többször is lenyilatkoztam már, ahogy a klubok és a szurkolók többsége, úgy én sem vagyok híve a tizenkét csapatos NB I-nek, mert a mi ligánk arról szól, hogy ki esik ki, nem arról, hogy ki lesz a bajnok. Öt éve van ez a rendszer, ebből egyszer volt szoros a befutó, amikor a Honvéd lett a bajnok, egyébként vagy a Fradi vagy a Vidi nyeri meg az aranyérmet utcahosszal. Utána már csak az a kérdés tényleg, ki esik ki, ez meg nem pozitív üzenet. Nagyon nehéz fiatalokat is beépíteni a csapatokba, de mivel marad ez a rendszer, jövőre is arra számítok, hogy a Fradi valószínűleg meg tudja tartani az előnyét, bár a Vidi biztos, hogy közelebb kerül hozzájuk Márton Gábor vezetésével. Utána jöhet egy következő mag a harmadik helyért a Honvéd, a Mezőkövesd és a Puskás Akadémia részvételével, aztán a többiek a bentmaradásért harcolnak majd, nüanszok dönthetnek.

Félniük kell a kieséstől a ZTE-szurkolóknak?
Félni nem kell, de tudomásul kell venni, ebben a kislétszámú bajnokságban a Fradin és a Vidin kívűl, bárki veszélyes zónába sodródhat. Nem valakinek a hibája volt az, hogy a Debrecen kiesett, hiszen összesen 5 pont volt köztük és az ötödik Honvéd között. Ha a Paks ellen az utolsó másodpercben bepattan a kapufáról a labda, akkor most arról beszélgetnénk, hogy mi történt a Pakssal. Ezért sem szeretem a tizenkét csapatos bajnokságot, mert olyan nyomás van mindenkin, hogy lehetetlen tervezhető szakmai munkát folytatni. Mindenki állandó feszültségben van, a szurkolók, az edzők, a vezetők és a játékosok is. A média persze imádja, mert folyamatos edzőkérdés van valahol, amin imádnak csámcsogni a szurkolók. Tavaly a 12 csapatból 8-nál volt edzőváltás!! Ráadásul, amelyik csapat az elmúlt években kiesett, azok nagyon rosszul jártak. Megszűnt a Balmazújváros, a Haladás az életéért küzd és Debrecenben is hatalmas földindulás volt. Az a Szima Gábor, aki az elmúlt tizenöt évben az ország legjobb sportigazgatója is volt, mert én őt nem csak tulajdonosként tisztelem, távozott a klub éléről. Mondjuk, így legalább esély nyílik a legjobbnak lenni jövőre. Az, amit Szima Gábor elért a DVSC élén az káprázatos, bárki elfogadná. Nagyon sajnálom, hogy távozott!

 

ZTE: NB III-as csapattól érkezett erősítés - NB1.hu

 

Legfrissebb híreink