nb1.hu

Egymás ellen lépne nagyot célja felé a Puskás és az Újpest

Szemtől szemben: Puskás Akadémia FC-Újpest FC

Az egyik csapat előre, a másik hátra tekintget, de mindkettő felfelé törne. A forduló párosításainak köszönhetően most bármelyikük nagyot nyerne egy esetleges győzelemmel.

Bár a forduló előtt a 4. és a 9. helyet elfoglaló két csapat találkozik, mégis nevezhető „hat pontosnak” a Puskás Akadémia-Újpest mérkőzés. Mindkét együttes nagy lehetőség előtt áll, még ha jelenleg más-más célért küzdenek is.

Mivel a 24. fordulóban a Fradi üldözői, a Kecskemét és a Debrecen is összecsapnak, a PAFC-nak adott a lehetőség mindkét riválissal szemben faragni hátrányából, sőt, adott esetben a dobogóra is fellépni. Hasonlóan nagy a tét az Újpest számára, amely a MOL Fehérvár-Honvéd rangadó érintettjeitől szakadna el, megfejelve azzal, hogy a tabellán előtte bukdácsoló ZTE a listavezető Ferencvárost fogadja.

Mindkét együttes sikerből érkezik: a lilák hazai pályán szereztek három fontos pontot a közvetlen rivális Mezőkövesd ellen, míg a felcsútiak az Üllői úton gyűjtöttek valamivel nagyobb skalpot. A PAFC kudarcos hetek végére tett pontot győzelmével, míg az Újpest két döntetlen után tudott nyerni, bár mondhatjuk úgy is: már három meccse veretlen.

Ráadásul támadósora is talán most a legbizalomgerjesztőbb az évad során. A télen érkező Mudrinski (7 bajnokin 3 gól és 1 gólpassz) valódi erősítés volt a támadósornak, Csoboth Kevin tavaszi formája pedig egy válogatott meghívóra is jó volt. (Ő és a többi újonc kerettag a Gégenpresszing legújabb adásában került nagyító alá.)

 

Az Újpest támadórészlege a második legtöbb lövési kísérletet produkálja az élvonalban, amit némileg csorbít, hogy a lilák 28 lőtt gólját csak a Honvéd, a Vasas és a Mezőkövesd múlja alul. A játék viszont megvan a kísérletek mögött, hiszen progresszív passzok és támadóharmadba juttatott átadások terén is dobogósok a fővárosiak. Az alsóházi helyezés oka tehát valóban a (főként ősszel) felelőtlen helyzetkihasználásban keresendő, az egyre jobban kinéző támadórészleg viszont jó orvosság lehet erre.

Az említett támadásépítést segítő mutatókban a Puskás Akadémia egyaránt 6., ami messze van a tragikustól, de dobogós álmokat szövögető csapat esetében kozmetikázásra szorul. „Cserébe” beadási kísérletekben a harmadik legjobb (15,6/meccs). Azaz ha passzjátékban olykor megáll a tudomány, a PAFC nem rest direkt labdákkal ellensúlyozni ezt, amellett, hogy sokszor tervszerűen is a szélen próbál meg a védelmek mögé kerülni.

Az e téren domináns jobb oldalnak persze jó lesz vigyáznia – éppen az említett Csoboth miatt, akinél Marco Rossi szerint nincs gyorsabb játékos Magyarországon. Ráadásul a támadószekciót illetően ezúttal kevesebb lap is lesz Hornyák Zsolt kezében: Puljicsra kiállítása, míg az első idei gólját szerző Komáromira az összegyűjtött öt sárgája miatt nem számíthat a mester.

Érvek tehát mindkét csapat mellett és ellen is szólnak, úgyhogy a meccsdöntő tényezőket keresve akár a közhelyszótárat is felcsaphatjuk. Igazi ikszes meccs, a labda gömbölyű, nüanszok döntenek majd. Reméljük, a fentebbi bekezdésekkel azért ennél többet segítettünk.

Megosztás:
Kapcsolódó hírek