nb1.hu

Mi maradt a Vidiből és mire mehet Újpesten?

Szemtől-szemben: Újpest FC–Fehérvár FC

Télen még kéz a kézben menekült a kiesés elől az Újpest és az (akkor még MOL) Fehérvár, az idény végére azonban előbbi magára hagyta utóbbit a Honvéddal. A két együttes szombaton megkezdi bajnoki szereplését a 2023/24-es idényben, méghozzá egymás ellen, a Megyeri úton.

Az Újpest tavaly azt csinálta, amit újabban szokott: egy jóval jobb tavasszal feledtette pocsék őszét, és végül simán vívta ki azt a bennmaradást, ami féltávnál minimum neccesnek tűnt. A Vidi ezzel szemben az ősszel mutatott sivárságát is bőven alulkínálta tavaszi játékával: az utolsó fordulóban a már másfél lábbal az NB II-ben lévő Vasassal ikszelt, így a Honvédot legyőző Puskás Akadémia mentette meg.

A nagyobb és tartósabb problémák tehát Fehérváron adódtak, a kérdések mindegyikére azóta sincs válasz, egy részükre pedig soha nem is lesz. Év végén ebben a rovatban is bőven esett szó a vesszőfutásukról: a matiné alatt elemeztük visszafogott támadóteljesítményüket, a tavalyi hajrában támadásépítési problémáikat boncolgattuk, de szóba került a hamar alapemberré vált mindenes középpályás, Deybi Flores is, akire lehet, hogy túl nagy szerep hárult az előrejátékban.

A büntetőterületen belülre irányuló pontos és pontatlan átadások személyenként, a Bartosz Grzelak irányítása alatt játszott tíz bajnokin

Nagy költekezés márpedig nem lehetett a nyáron, sőt, szokatlan módon a Vidi nyári exportja hang- és fajsúlyosabb volt az importjánál. Eddig tizenketten mentek el, köztük a tavalyi csapat kulcsemberei: Nego, Dárdai, Heister, Stopira, Pokorny, Makarenko – csak hogy a fontosabbakat említsük.

Az új szerzemények között ezzel szemben csak Spandler Csaba, a kecskeméti kölcsönből visszatérő Zeke Márió és a francia másodosztályból érkező Franck Bambock rendelkezik releváns NB I-es, vagy ahhoz mérhető rutinnal. Papíron tehát jelentős minőség távozott, még akkor is, ha ez a kifejezés a mögöttünk hagyott idény fényében joggal sérti némelyek szemét. Ami pedig a maradókat illeti, lássuk, mit lehet főzni belőlük.

A felkészülési meccsek tanulsága alapján balhátvédben Zekére, míg középen a Spandler-Larsen duó lehet befutó. Csongvai jobbhátvédben való szerepeltetésével szinte végig kísérletezett Grzelak a felkészülés során, így vagy ő teszi teljessé a védősort, vagy sokoldalúsága révén más poszton kap szerepet, és Bese Barnabás foglalhatja el a helyét. A kapuban – hacsak Rockov nem ment óriási júliust – valószínűleg Kovács Dániel kezd majd. Természetesen az esetleges sérülések és egyéb háttérinformációk nem ismeretének okán, na meg úgy amúgy is, a tévedés jogát nagyvonalúan fenntartjuk.

Grzelak az uborkaszezon során változatlanul a 4-2-3-1-es felállást favorizálta, a nagyobb kockázatvállalást pedig Újpesten sem fogja indokolni semmi – legalábbis az elején biztos nem. A középpálya tengelyében így – az Arany-kupa utáni fittségétől függően – alighanem Flores kap majd szerepet, társa pedig Ruben Pinto vagy Tobias Christensen lehet, mellettük az új szerzemény, Bambock játéka inkább csereként valószínű.

Progresszív passzok hőtérképe, szintén Bartosz Grzelak meccsein

A támadó középpályán a nyáriak alapján a Schön-Houri-Kastrati trió helye szinte biztos, bár az is igaz, hogy itt nem tolong a tömeges választék. Alternatívájuk az a Katona Mátyás lehet, aki többször a csatárposzton is osztozott azzal a Kenan Kodróval, aki „szobahőmérsékleten” valószínűleg első számú opció lesz elöl.

Egy újjáépülő csapat mindig fekete ló, a fentebb felsorolt bő kezdő mögött sorakozó nevek láttán viszont inkább a csikó a megfelelő kifejezés. Nem megbántva a keretben sorakozó fiatal tehetségeket, de a jelentős felnőtt tapasztalattal bíró játékosok számát nézve igencsak szűk a Vidi kerete. Tavaly megvolt a keretmélység, csak nem volt játék, idén játék még lehet, jelentős erősítések viszont anyagi okokból szinte biztos nem. A leányzó fekvése tehát jóval rosszabb, mint tavaly ilyenkor, Grzelak dolga lehet, hogy nehezebb lesz idén, mint a tavalyi utolsó fordulókban volt. Pedig az sem volt könnyű.

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC