nb1.hu

Ki pótolhatja Kalmárt a Fehérvár játékában?

Szemtől szemben: Fehérvár FC – Puskás Akadémia

Lelőjük a poént: egy az egyben senki. A Fehérvár vezetőedzőjének, Bartosz Grzelaknak viszont vannak opciói, hogy kisebb változtatásokkal enyhítse a válogatott középpályás hiányát.

A tabella harmadik és ötödik helyezettjének mérkőzését hozza a Fehérvár-Puskás Akadémia találkozó, vagyis a Fejér vármegyei rangadó. Mindkét együttes döntetlenből érkezik: a felcsútiak hazai pályán loptak pontot a Fraditól, míg a pályaválasztó legutóbb – szintén otthon – nyerhető meccsen.

Utóbbi számára viszont vezéráldozattal járt a mögöttünk hagyott forduló, hiszen megsérült Kalmár Zsolt. A válogatott középpályás kulcsszerepet vállalt abban, hogy a Fehérvár – megváltoztatva játékrendszerét is – jó formába lendült, és jelenleg is a felsőházi helyezésekért küzd. A tény, hogy Bartosz Grzelak vezetőedző hosszú hónapokig nélkülözni kénytelen őt, nemcsak rossz előjel, de egyben taktikai és szellemi értelemben is űrt képez a csapat játékában, hiszen Kalmár mindkét értelemben vezére a Vidinek.

Erre a szerepkörre szintén a középpályáról érkezett egy bejelentkező a KTE elleni pontot érő triplájával immár hat gólos Katona Mátyás személyében. (A Katona-család egyébként örömteli hetet él meg, Mátyás testvére, Bálint fontos gólt készített elő az FTC csütörtöki Ekl-meccsén.) Ő formája alapján valóban lehet húzóembere a Fehérvárnak, karakterében viszont más típusú játékos, mint társa.

Ha nem ő, akkor viszont ki?

Kalmár mindent magas szinten művel, amiben egy NB I-es irányító középpályásnak jónak kell lennie, azzal ugyanakkor nem vádolható, hogy különösebben szélsebes lenne. Mozgása a mezőnyéhez mérten lassabb, komótosabb, a csapat progresszivitásához sokkal inkább kiemelkedő passzjátékával tesz hozzá.

Poszttársa, Katona ezzel szemben más profil. Bár kevésbé labdabiztos, mint Kalmár, alkata és mozgékonysága lehetőséget ad neki arra, hogy labdával próbáljon meg veszélyt kialakítani. Lendületességének köszönhetően jó a cselezésben és a labdavezetésekben, mélységben Kalmár előtt játszva pedig jól találja meg a folyosókat ezekhez az akcióihoz.

Mindkettőjüknek fontos szerepe van abban, hogy a Vidi közelebb jusson a kapuhoz, de más műfajban és szerepben tesznek ehhez hozzá. Kalmár a kényelmesebb, osztogató típus, míg Katona a gyors, labdacipelésben jó futballisták közé tartozik. Nem is véletlen, hogy az utóbbi időben remekül egészítik ki egymást a Fehérvár játékában.

Ily módon viszont Katona – jó formája ellenére – taktikai értelemben biztosan nem lehet Kalmár teljes értékű helyettese. A válogatott középpályás hiányát így valószínűleg Tobias Christensen játéka enyhítheti. A dán játékos szintén jó a labdacipelésben, ugyanakkor mozgása és stílusa jobban hasonlít Kalmáréra.

Ennek okán – ha Grzelaknak nincsenek egyéb nehézségei a keretfrissesség tekintetében – valószínűleg Christensenhez kerül a karmesteri pálca, aki előtt a támadásokat Katona, míg mögötte a védekezést Deybi Flores támogathatja. Utóbbi szerepe egyébként nem kevésbé lesz fontos, hiszen a Puskás Akadémia kifejezetten jól kontrázik, a Vidi védelme pedig átmenetekből zavarba hozható.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC