nb1.hu

Ki mer tökösebb lenni a Mezőkövesd és az Újpest meccsén?

Szemtől szemben: Mezőkövesd Zsóry FC–Újpest FC

Két alapvetően reaktívan futballozó csapat találkozik majd. Ugyanakkor a Mezőkövesd hazai pályán kénytelen lesz megpróbálni nyerni, míg az Újpestnek három bajnoki vereség után kellene javítania, valakinek tehát muszáj lesz kockázatot vállalnia.

A magyarok számára több mint kielégítő válogatott szünet után az NB I küzdelmei is folytatódnak. A szombati játéknap zárómeccsén a 10 pontjával már éppen kieső Mezőkövesd folytatja a zsinórban három bajnokiját is elveszítő Újpest csapatát. A vendégek az elmúlt szezonjaiknál jóval jobban indították a mostanit, jelenleg nem kell a kiesés rémisztő gondolatával foglalkozniuk. Kuttor Attila csapata ellenben minden bizonnyal idén is azt tetkinti legfőbb céljának, hogy legalább két csapatot megelőzzön.

Ha a kialakított és az ellenfélnek engedett gólhelyzeteket vesszük alapul, ezt egyébként jelenleg is megteszi a Kövesd. Ami a saját lehetőségeiket illeti, meccsenkénti xG-mutatójuk 1,14, míg a riválisok számára átlagosan 1,67 gólnyi lehetőséget engednek. A kettő közötti különbség -0,53, vagyis a gólhelyzetek minősége alapján meccsenként nagyjából fél gólos hátrányban indulnak. Ennél azonban két gyengébb mutató is van az OTP Bank Ligában: a ZTE -0,61-dal, míg a serreghajtó Kisvárda -0,89-dal áll.

Az 1,67-os xGA-nál egyébként három rosszabb (tehát magasabb) is van a ligában, az 1,14-os xG-t viszont csak a sok sebből vérző Kisvárda múlja alul. Rögzítsük a szombati rivális számait is: az Újpest 1,55-os xG mellett 1,46-os xGA-val, vagyis enyhén pozitív mérleggel büszkélkedhet.

A Mezőkövesdnél tehát elöl nagyobb a probléma, mint hátul, ami alapvetően összecseng Kuttor Attila futballjával. Kiesőjelöltként viszont megnő a jelentősége a hazai pályán vívott, fogható mérkőzéseknek, a tabellán hetedik Újpest elleni pedig alighanem ilyen. Vagyis a borsodiaknak meg kell próbálniuk győzelemre játszani, amihez kockázatot kell majd vállalni.

De ki mer majd először ütni?

Az alapvetően kontrákra játszó Kövesd ezt jellemzően a szélső hátvédek bevonásával teszi. A csapat xT-hőtérképét nézve az látszik, hogy a gólveszélyhez vezető akcióik nagy része azokban a zónákban játszódik le, ahol a szélsők a kontrákkal indulnak, illetve a felfutó szélsővédők belépnek a támadásba

A Mezőkövesd xT-hőtérképe

Ennek meg is van az ára, hiszen az ellenfelek szintúgy a szélső zónákban sebzik leginkább a Mezőkövesdet. Ez ugyanakkor nem kizárólag a szélsővédőik hűlt helyén indított támadásokat jelzi, hanem a felállt védelem ellenit is. Kuttor ugyanis előszeretettel rak a védősor elé több defenzív szellemű játékost, hogy minél inkább uralni tudja a pálya középső részét.

A Mezőkövesd eddigi ellenfeleinek összesített xT-hőtérképe

Ez viszont nem von le abból a veszélyforrásból, hogy a Mezőkövesd éppen azokban a zónákban a leginkább kitett a támadásoknak, ahol az Újpestnek jól megy. Ezt már több hasonló felvezetőben is megírtuk a lilák kapcsán, a DVTK ellen speciel be is jött, a Fradi ellen kevésbé.

Az említett riválisok esetében azonban biztos volt, hogy az Újpest választhatja a reaktív futballt, hiszen mind az FTC felfogása, mint a Diósgyőr pozíciós játéka lehetővé tette ezt. Most más lesz a helyzet, hiszen egy alapvetően hozzájuk hasonlóan kontrákra alapozó csapattal találkoznak, amelynek viszont mindenképp meg kell próbálnia nyernie.

A meccsnek tehát az adhat némi kötélhúzás jelleget, hogy amíg döntetlen az állás, addig melyik fél vállal először nagyobb rizikót, megkockáztatva azt, hogy esetleg hátrányba kerül. Ahogy Tyson mondta az Argóban: „az üt először, aki igazán nagyot üt… és először”. Kérdés, melyik fél mennyi erőt mer majd rakni az ütéseibe addig, amíg nincs hátrányban.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC