nb1.hu

Ikobára nem, jó beadóira viszont Újpesten is számíthat a ZTE

Szemtől szemben: Újpest FC-Zalaegerszegi TE FC

Kisebb bajok Újpesten, nagyobbak Zalaegerszegen. Mindkét csapat a másik kárára gyűjtené be idei második győzelmét.  

Mind az Újpest, mint a Zalaegerszeg egy-egy győzelemmel a tarsolyában várja a két csapat szombati mérkőzést. A fővárosiak e mellé két döntetlent tudnak felmutatni, míg a zalaiak mindhárom további találkozójukat elvesztették. Előbbi a középmezőnyre, utóbbi az utolsó, még bent maradó helyre jó.

Mindkét edzőnek van tehát bőven mit javítania csapatán, a helyzet a zalaegerszegi Boér Gábor számára égetőbb, ám mivel még nagyon az elején járunk, egy hétvégi sikerrel akár helyet is cserélhet a két gárda.

Hogy melyik együttesnél nagyobb a baj, azt az xG- és xGA mutatók is láttatják. Az Újpest eddig mérkőzésenként 1,36-os xG-t termelt, míg ellenfelei átlagosan 1,39-ot, ez lényegében „nullszaldós” teljesítmény. A Zeténél viszont nyílik az olló a két érték között, és nem a teremtett, hanem az elszenvedett veszély javára. A ZTE meccsenként 1,12 gólnyi helyzetére a riválisok 1,51-dal válaszoltak.

Ez persze nem válasz mindenre, négy lejátszott mérkőzésen egy-egy kirívó esemény is torzítani tud egy átlagon, arra ugyanakkor rávilágít, hogy az Újpest valamivel jobban rászolgált a pontokra. Ezt maga Mocsi Attila is alátámasztotta. „Az NB I-ben viszont eddig sovány teljesítményt nyújtottunk, az MTK ellen is nagyon rossz játékkal nyertünk, ezt ki kell mondani” – mondta interjúnkban a csapat egyetlen idei győzelméről a zalai védelem – állítólag távozófélben lévő – vezére.

A csapat 3 lőtt gólja éppen fele a szombati riválisénak, ám relatív eredményessége ellenére az Újpestnek is van mit fejlesztenie az előrejátékán. Az ugyanis erősen féloldalas: még ha oldalra is, de mondhatni fölborul a pálya.

ÚJPEST VESZÉLYTEREMTÉSEK

Noha a teljes, sőt, a körülbelüli szimmetria sem elvárás, és önmagában nem is vezet jó játékhoz, a balszárny ilyen mértékű hangsúlyossága kiszámíthatóbbá teszi a csapatot. Ez még akkor is így van, ha egy olyan, váratlan húzásokra képes, progresszív és egy az egyben is kitűnő játékos felel a területért, mint például Csoboth Kevin. Sőt, a tojás volt előbb mint a tyúk: az Újpest bizonyára szándékoltan, Csoboth előbb felsorolt erényeire is építve erőlteti a balszélt. Kérdés, hogy valóban ennyire „féloldalas” támadójátékról álmodott-e Nebojsa Vignjevics.

Tenyérdörzsölésre azonban nincs sok okuk a vendégeknek. A Csobothot fogadó jobbhátvéd posztját ugyanis eddig az a Huszti András töltötte be, aki bár képes jól belépni a támadásokba, hátul hajlamos hibákra, fegyelmezetlenségekre. A bajnokságban eddig neki van a legtöbb faultja (6) a ZTE-ből,ami a fentebb emlegetett ellenféllel szemben komoly kitettséget jelenthet. Már persze ha egyáltalán ez a két játékos kezd majd az adott posztokon.

ZTE VÉDEKEZŐ MEZŐNYMUNKÁK

Az érme másik oldalán viszont előnyt is szerezhet sokat foglalkoztatott szélsővédői révén a zalai klub, amely aktívan használja a játéktér széleit, hogy beadásokkal tudja keresni hórihorgas centerét, Eduvie Ikobát. Ő most nem lesz, hiszen ahogy az NB1.hu megírta, fegyelmi okokból kikerült az első csapatból. Ugyanakkor látva idei, a tavaly őszitől igen messzi formáját, el lehet vitatkozni azon, hogy ez mekkora érvágás klubjának, amely egyébként nélküle sem biztos, hogy sutba dobja eddigi harcmodorát.

ZTE BEADÁSOK

A kiszolgáló személyzet ugyanis aránylag jól muzsikál: a balbekk Gergényi eddig kiemelkedő pontossággal ad középre, Husztinak is 50% feletti arányt mutat, de a műfajban eddig hibátlan Mim révén a félterületekből is érkezhet labda.

A két csapat erősségei és bejátszott területei között tehát van egybevágás, ami részben fel is oldoz minket a következő közhelyért: fontos lesz, hogy melyik csapat jut vezetéshez. Mivel a két együttes  támadásai során automatikusan céltáblát mutat majd a rivális egyik fegyverének, így nagyon nem lesz mindegy, kié lesz az első találat, ki kerül először lépéskényszerbe, és kinek kell majd hamarabb kockázatot vállalnia.

Hozzá kell tenni, hogy a közel végtelen változóval és tényezővel bíró futball egy-egy elemét villantottuk fel, koncentrálva a négy meccs alapján jellemzőnek mondható elemekre. A foci továbbra sem autóskártya, így eredményt sem az alapján hirdetnek majd, hogy Huszti András üti-e Csoboth Kevint, vagy ha mások játszanak helyükön, akkor közülük ki a jobb játékos. Sőt, a két csapat fentebb említett erősségei ellenére az is lehet, hogy a pályának egy totálisan másik pontján dől el az összecsapás, ha eldől. Az árnyékra vetődés jogát tehát fenntartjuk, ugyanakkor abból sem engedünk, hogy az általunk emlegetett párharcok és játékelemek, illetve az azokban mutatott hatékonyság kulcsfontosságú lesz majd a találkozón.

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC