Kubatov igazságai

Lehet szeretni vagy nem, de akkor is így van.

Forrás: Ferencváros

Ugyanúgy, mint mindent és mindenkit a világon, Kubatov Gábort, az FTC elnökét is lehet szeretni vagy nem szeretni, ez érzelmi kérdés, nyilván azzal kapcsolatban hozza meg mindenki a döntését elsősorban, hogyan viszonyul a Ferencvároshoz.

Azt viszont, racionálisan és nem érzelmi alapon mondva ki vagy írva le az ítéletet, el kell ismerni, hogy amiket vasárnap kora este nyilatkozott az M4 Sporton látható Fradi Tv-nek, azok megállják a helyüket.

Az nb1.hu is arról ír a járvány kitörése óta, hogy sajnos, pontosabban  SAJNOS, a megváltozott helyzet a labdarúgásra is súlyos csapásokat mér. Elég csak abba belegondolni, hogy szinte biztos, ha folytatódni tudnak majd valamikor a bajnokságok, akkor eleinte a legtöbb helyen ez nézők nélkül fog megtörténni.

Security Check Required

null

A szurkolók nélküli foci (és más sportesemények is), meg olyanok, mint a húsleves hús nélkül. Levesnek leves az utóbbi típus is, de azért nem az igazi.

Nézők nélkül kevesebb a bevétel, mert nem kerülnek eladásra a jegyek, ajándéktárgyakat is a legtöbben meccsnapokon szoktak venni, illetve a stadionon belüli, mérkőzéshez szükséges fogyasztások sincsenek. És ami talán mindennél fontosabb: hangulat sincs.

Kubatov azonban arról is beszélt, amiről szintén cikkeztünk már, hogy a gazdasági környezet, a gazdasági lehetőségek is eléggé megváltoznak.

Már most jelentősen csökkentek a világon mindenhol a játékosok értékei úgy, hogy az eddig magasabban jegyzet futballisták érnek sokkal kevesebbet. Nyilvánvaló, hogy ez kihatással van már most, és lesz is majd a továbbiakban a játékosok fizetéseire is. 

Ezért is vannak a fizetéscsökkentések, hiszen ha nincsen annyi bevétele a klubnak, akkor azok, akik nem mennek bele a csökkentésekbe, a klub, klubok fennmaradását veszélyeztetik, ha meg kevesebb klub marad talpon (ténylegesen vagy kevesebb büdzséből), akkor még kevesebb helyre lehet elhelyezkedni, még kevesebb bérezésért. 

Több egyesület jövője is kérdéses jelenleg, nemcsak Magyarországon, hanem a világon mindenhol. Ha sajnos klubok/munkahelyek kezdenek el megszűnni vagy jutnak kevesebb bevételhez, akkor úgysem lehet majd annyi helyen és juttatásért focizni/dolgozni mint eddig. És ez a tényleg fájdalmas ördögi kör az élet minden területére igaz lesz.

Ezért is mondta azt Kubatov, hogy az lenne a legjobb, ha a bajnokság (az első és a másodosztályú is) a pályán dőlne el, azaz, folytatódnának a küzdelmek.

Ha csak a Fradi érdekeit nézte volna, akkor arról beszél, legyen vége úgy ahogy van a 2019/20-as kiírásnak. A csapata vezeti jelenleg a tabellát, két kör után, amikor már mindenki játszott kétszer egymással (kivéve a Fradit, melynek 2 elmaradt mérkőzése is van) is a zöld-fehérek álltak az élen.

Kubatov viszont nem ezt tette, hanem az egész magyar labdarúgás, azaz a többi klub érdekeit is szem előtt tartotta, és egyébként arra utalt, hogy a világon mindenhol ez lenne a legjobb megoldás.

Security Check Required

null

A kluboknak ugye vannak szponzoraik, akik látni szeretnék a neveiket a közvetítéseknél, beszámolóknál, mert nagyon jó, hogy vannak régi meccsek ismétlései, de nem mindegyiknél a mostani szponzorok támogatták a csapatokat névhasználatnál, mezreklámokon és a reklámtáblákon. Így azok a támogatók járnak most jól, akik azokban az időkben öltek bele pénzt a fociba, de most meg már nem.

A jelenlegi (és jövendőbeli) szponzorokat ki kell szolgálni, ez a labdarúgás érdeke. 

Másik fontos fejlemény, amire szintén Kubatov utalt, hogy azért a jövőt is figyelemmel követik. 

Említette Norvégiát (mely országról senkinek sem a nélkülözés jut elsőre az eszébe, sőt, az is lehet, hogy sokadjára sem), ahol fizetés nélküli szabadságra küldte sok klub a játékosait, akik szabadon igazolhatóvá válnak, a Fradi meg már méri fel annak a lehetőségét, hogy arról (és szerintem a többi piacról is), kiket lehetne megszerezni.

És emiatt ismét fontos leszögezni, csökkennek a játékosok értékei és így a nekik szánt fizetések is, de egy jó csapat kialakításával közösen lehet elérni, hogy ez a tendencia egyszer majd megforduljon.

Azt nem Kubatov mondta, hanem én gondolom, hogy az is szerepet kap majd a futballban, aminek már régóta általánosan kellene léteznie, hogy döntő tényező lehet, hogy az eredményességgel párhuzamosan (prémium-rendszer), nőnek majd a fizetések. És ha a Fradiról van szó, meg kell jegyezni, a bérezések így vannak a zöld-fehéreknél, mert azzal kerestek sok pénzt a játékosok és a szakmai stáb tagjai, hogy bejutottak a csoportkörbe.

„Ugyanúgy, mint mindent és mindenkit a világon, Kubatov Gábort, az FTC elnökét is lehet szeretni vagy nem szeretni” - kezdtem a blogbejegyzést, amit azért fontos megismételni, mert nyilván a szerzővel kapcsolatban is felvetődik ennek a kérdése.

A válaszom az, hogy most mindenben egyetértek vele. Nem volt ez mindig így, feltehetően nem is lesz ez így minden esetben, de most akkor is ez van. Vállalom!

Egyébként majdnem pontosan három évvel ezelőtt megjelent egy vele készített interjúm, annak idézek az elejéről, a mai viszonyok között szerintem kiemelten érdemes újra elolvasni az egészet.

Eléggé kemény kérdéssel indítottam, amire viszont halál nyugodtan adott egy nem semmi választ. Így kezdődött:

„- A Kubatovot ismered?
- Személyesen nem, de már hallottam róla. Miért?
-Mert ő a legokosabb közülünk!” 

Ez, a Hypós Ferivel a kilencvenes évek közepén a kaszásdűlői lakótelepen folytatott beszélgetés visszhangzott a fejemben akkor, amikor a megbeszélt találkozóra mentem Kubatov Gáborhoz, az FTC elnökéhez. Kubatovot támadják az ultrák, pártjának a politikai ellenfelei, azok viszont, akik az intézkedéseiben és a pártjában hisznek, felnéznek rá. Nem vagyok fradista, a politika mániákusan érdekel, de az apámnak sem vagyok hajlandó megmondani, hogy melyik pártra szavazok. Hírkeresőből és a Hírtstarból tájékozódom, nem az érdekel, melyik honlapon van a hír, hanem, hogy mit sugall a címe. Embereket nem a párthovatartozásuk szerint vagy az alapján ítélem meg, melyik csapatnak szurkolnak, hanem az érdekel, mit és hogyan cselekednek, mit mondanak. Ha valakiről ítéletet vagy véleményt kell mondanom, akkor nem az alapján döntök, hogyan reklámozza magát. 

Kubatov Gáborral eddig az alkalomig még soha nem beszéltem négyszemközt, viszont most egyből azzal kezdte, hogy tegeződhetünk (természetesen cikken kívül), bármiről beszélhetünk és erről egyébként hangfelvételem is van. Kértem tőle egy kis pillanatot, míg előkeresem a feljegyzéseimet a telefonomon, mire közbeszólt, hogy nem szükséges, ami eszembe jut, arról beszélünk.  

Miért nem mondott még le?

Az elnök visszakérdez.

Miért, melyik Fradi elnököt szerették?”

Íme, a folytatás, ami kattintás után érhető el!

Exkluzív: Kubatov a Simon-gyilkosságról, Geráról, szurkolókról - NB1.hu

 

Legfrissebb híreink