Koronavírus: újabb kemény fejlemények a Vasas-maszkokról

Érdekes helyzet Angyalföldön.

Forrás: Vasas FC

Péntek délután jeleztük, hogy visszaélhettek a Vasas FC által a szurkolóknak gyártott maszkokkal, melyek viselése nagyon fontos a koronavírus-járvány idején. 

Az angyalföldi klub ezt jelentette be csütörtökön: „Korábban beszámoltunk arról, hogy klubunk megbízott egy maszkok gyártásával foglalkozó céget és jótékonysági akciónk első szakaszában 100 db 3 rétegű, szűrővel kiegészíthető védőeszközt juttattunk el szurkolóinkhoz, mellyel kapcsolatban számos pozitív visszajelzést kaptunk. Ezúttal a klubhovatartozást erősítve, piros-kék színben készíttettük el a következő 500 darabos mennyiséget. A védőfelszereléseket a Vasas FC ingyenesen biztosítja és díjmentesen, postai úton juttatja el szurkolói számára, ezért a maszkokkal kapcsolatosan semmilyen költség nem terheli a drukkereket.”

Péntek délután viszont az nb1.hu azt jelezte, hogy a Vasas nevével és címerével ellátott maszkokat kezdett el árusítani pénzért a Vasas Fan Shop Facebook-oldal úgy, hogy erre nincsen hivatalos engedélye.

Az üggyel kapcsolatban megkereste a cikk íróját, vagyis engem, a Vasas Fan Shop vezetője. Kérte, hogy jelentessük meg az ő álláspontját is. Jeleztem neki, hogy ez így lesz, de azt nem értette, miért nem telefonon beszélünk és miért kérem, hogy ő írja meg a közleményét, ami egyben cáfolat is.

Előbb az utóbbival kezdem. Ha egy hivatalos szervezet cáfol, azt saját magának kell elkészítenie és hivatalos úton eljuttatni a címzettnek, különben nem ér semmit az egész. Tehát érte tettem, nem ellene.

Azt, hogy miért nem beszéltem vele telefonon, azt most árulom el, nemcsak neki, hanem mindenkinek. 

A világ egyik legigazabb mondása ugyanis az, hogy a szó elszáll, de az írás megmarad.

Azaz, a beszédben elhangzottakat le lehet tagadni abban az esetben, ha nincs róla hangfelvétel. Hangfelvételt viszont titokban rögzíteni jogilag is necces dolog, így maradt az írásbeli kommunikáció, méghozzá Messengeren, az írásban megejtett összes beszélgetésünket lementettem, mint a Vasas Fan Shop azon bejegyzését, amiben a pénzért árusított, Vasas névvel és címerrel ellátott maszkokat reklámozta. Ez a bejegyzés később törölve lett.

És akkor most jöjjön a nekem, de nem az nb1.hu-nak küldött közlemény változtatás nélkül. Nem biztos, hogy publikálnom kellene, mert nem a hivatalos címünkre jött, de megteszem, mert így korrekt. És azért is, mert az engem érintő személyeskedő részeken jókat mosolyogtam. És azóta is mosolygok. Mosolyogjon velem a Kedves Olvasó is, annak tudatában, hogy utána ízekre szedem szét (szerintem finomakra), több szempontból is.

Íme:
„Kedves Vasas szurkolók!
Borzasztó amit az NB1.hu-n garázdálkodó magát újságírónak és egyébként Vasas-szurkolónak nevező Simon Zoltán művel(t).
Pontokba szedtük miért:
1. A Vasas Fan shop facebook oldala a foci klub partnere. Ezt több megosztással is alátámasztották már.
2. Ebből adódik az a tény is: Nem élünk vissza a címer használatával. Sőt a mérkőzéseken is minden alkalommal megtalálhatóak vagyunk a stadionon belül. De ezt a mérkőzésre járók bizonyára tudják.
3. A klubvezetés és a Fan Shop üzemeltetése nem kommunikáltak megfelelően, így fordulhatott elő az, hogy a maszkok kereskedelmi gyártásba is kerültek és a klub is ezzel kívánt kedveskedni szurkolóinak, más-más forrásból kb. 12 óra leforgása alatt.
4. Nb1.hu valótlanságokat állít. Mondhatni kitálal és rágalmaz illetve feszültséget szít a békés szurkolók és a Vasas-, illetve futball családban!
5. A maszk értékesítős posztot a Vasas FC vezetésének kérésére vettük le, ők ugyanis ajándéknak szánták az általuk elkészített maszkokat.

Ráadásul egy olyan újságíró aki magát Vasas szurkolónak nevezi. Nem megy utána a híreknek, hanem kitalációkat ír és terjeszt a szenzációért cserébe. Ráadásul a telefonszámunk kint volt a cikknél tehát nyugodtan felhívhatott volna minket, ha érdekelte volna...

Ha minden cikket ez alapjan ítélünk meg akkor sok igazságot ezen az oldalon sajnos nem lehet olvasni...”

Akkor térjünk rá az a cáfolatnak szánt írás előtt említett ízekre.

A Fan Shop vezetőjével történt írásbeli beszélgetésem során rengetegszer kértem, hogy mutassa meg a Vasassal (hamarosan kiderül, miért fontos, hogy csak Vasast írtam az utolsó előtti kérésig és direkt) kötött szerződést. Azt mondta, van ilyen, de nem mutatja meg. Azt is hozzátette, hogy azért, mert nem vagyok bíróság.

Abban, hogy nem vagyok bíróság, igaza van, csak hát, nem nekem kellett volna bemutatnia, hanem a közvéleménynek, hogy így bizonyítsa az állítását, hogy létezik a hivatalos megállapodás. Jeleztem is neki, hogy ezt is érte, az ő igazáért kérem.

De nem hajlandó bemutatni.

Én viszont továbbra is úgy tudom, hogy nincsen ilyen írásbeli megállapodás, és ezt is többször jeleztem neki.

Az írásbeli beszélgetés során viszont azt tanácsolta, beszéljek a Vasas egyik általa javasolt vezetőjével, ő majd felvilágosít. Nos, az illetőt kerestem telefonon, küldtem neki sms-t, írtam neki Messengeren, hogy legyen tisztázva az ügy, teret tudjak adni annak, ha tévedtem. 

Ő viszont (eddig) nem reagált, így az állítólagos megállapodás még mindig nem került elő.

És innentől jön a bökkenők tárháza.

Mert ha jelenleg nincs is szerződés, ahogy én tudom, akkor visszadátumozva bármikor lehet készíteni egyet és akkor az nekem ciki. És majd publikálom azt is.

Ha viszont nem mutat be olyan írásbeli szerződést most, amit korábban nem mutatott be, akkor az azt jelenti, hogy nem is volt, így viszont a Vasas Fan Shop vezetője kerül még nagyobb cikibe, akivel egyébként úgy tudom, jóban vannak.

De térjünk vissza az írásbeli szerződésre, mert nem mindegy az sem, hogy kivel kötnek olyan megállapodást, mely arról szól, hogy a Vasas nevével és címerével ellátott termékeket lehet árusítani (nem elfelejtve azt, hogy a Vasas Fan Shop közleményében jelzett megosztás semmilyen jogi megállapodást nem jelent, akkor sem, ha történtek ilyenek), de az sem mindegy, hogy hol.

Kezdjük megint az utóbbival.

Az Illovszky Stadion a magyar állam tulajdona, mint minden olyan stadion, ahol állami beruházással történt stadionépítés, mert állami beruházás csak állami tulajdonú területen jöhet létre. Így legalább évek óta a magyar államé a terület, az átépítési munkálatok megkezdése óta, de egyébként jó sok évvel korábban így volt már, de az most mindegy.

Szóval, ha valaki az Illovszky Rudolf Stadionon belül akar árusítani bármit, akkor a magyar állammal kell erről megállapodnia.

Kivéve akkor, ha a magyar állam üzemeltetésre/használatra mondjuk bérbe adja a területet, mint tette azt a Vasas esetében is.

Igen ám, de ez a Vasas esetében nem a Vasas FC-vel történt meg, hanem az anyaegyesület Vasas SC-vel, így a Fan Shopnak az anyaegyesülettel kellett volna szerződést kötnie, ám a Fan Shop vezetője azt állította ugye, hogy ő az általa említett illetékessel állapodott meg írásban, mert azt írta, hogy van írásbeli szerződése mindenről. A Fan Shop vezetőjéről egyébként nem feltételezek rossz szándékot, mert lehet, szóban megállapodott a Vasas FC előző vezetésével (bár ez is necces, mint kifejtem), de az újjal nem, és ez a lényeg, mert mostani esetről számoltam be.

További érdekesség, hogy a Vasas FC a Vasas SC-től bérli a sporttelep labdarúgásra vonatkozó területeit.

És még egy roppant fontos dolog. A Vasas FC-t működtető gazdasági társaság csak 99%-os tulajdonrésszel rendelkezik (a két tulajdonos együtt), a Vasas SC labdarúgó szakosztályában, a maradék 1% a Vasas SC tulajdona.

Ez az 1% meg többek között kimondja, hogy a névvel, a területtel, a címerrel és a névvel csak az folytathat kereskedelmi tevékenységet, aki erről a Vasas SC-vel megállapodik.

Véleményem szerint a kör bezárult – ráadásul nem is egyszer.

Ráadásul a Vasas-fanatikusainak Facebook-oldala is elhatárolódott a Fan Shop akciójától.

 

FRISSÍTÉS: SZOMBAT, 8.24

Ismét jeleztük a Vasas Fan Shop üzemeltetőjének, ha bármilyen szerződése, megállapodása, engedélye van írásban a Vasas FC nevével, címerével ellátott termékek árusítására, bemutatjuk külön cikkben. Azt is, ha az Illovszky Stadionban történő árusításra vonatkoznak.

Legfrissebb híreink