nb1.hu

Sokszor láthatatlan, de ha nem lenne ott, azt azonnal észrevennénk

Nagyító alatt: Nikitscher Tamás

Ahogyan jelenlegi csapata, úgy ő is egy bő naptári év alatt jutott az NB III-ból az NB I-ig. További hasonlóság, hogy a Kecskeméthez hasonlóan Nikitscher Tamást sem ütötte szíven a szintugrás.

Sallói István és Varga Attila – két a magyar futballt jól ismerő szakember, akik az NB1.hu téli műsorforgatásain egymástól függetlenül, de egybehangzóan, maguktól mondták stábunknak: „ez a Nikitscher egy nagyon jó igazolás lesz”. Jóslatuk alanyáról ekkor röppentek fel az első hírek, hogy a már akkor is szenzációként emlegetett Kecskeméti TE leigazolja.

Nikitscher Tamás végül január 24-én lett a kecskemétiek első téli szerzeménye, attól a Pécstől hozták el, amelyhez egy évvel azelőtt az NB III-as Makótól került. A PMFC-ben az ősszel 19 meccsen 1618 percet, tehát szinte végig játszott, mindeddig a KTE-ben 13 találkozón 843 perc jutott neki.

Bár Vargáék kamerán kívül mondták fentebbi szavaikat, aligha haragszanak meg, amiért leírjuk azokat, hiszen jóslatuk eddig bejönni látszik. Nikitscher a Paks elleni szélviharos meccset eltiltás miatt hagyta ki, ezen kívül pedig csak a felcsúti 3-0-s sikert padozta végig, az összes többi meccsen játszott. Legtöbbször ráadásul igen hasznosan, a bajnokság negyedik legtöbb védekező akcióját végrehajtó csapatának egyik kulcsposztján.

A Zalaegerszegen, majd Debrecenben is nevelkedő középpályás a pálya középső hosszanti harmadának szinte minden pontját bejátssza, a csapat hátsó alakzatának első védvonala, aki az előrejátékból is kiveszi a részét. 190 centiméteres magassága és erős fizikuma ellenére nem az a „pótkocsis IFA”-alkat, amit a szurkolók a robusztus játékosok kapcsán emlegetni szoktak, így a gyors ellenfelek számára sem könnyű préda.

Sokszor talán láthatatlan, de ha nem lenne ott, azt azonnal észrevennénk” – mondta Nikitscherről Gegenpressing című műsorunk legújabb adásában Kovács Gábor. A Magyar Labdarúgó Szövetség elemzője kiemelte: Nikitscher a védekező párharcainak 56%-át nyeri meg, ami nagyon jó arány, fejpárbajainak pedig 66 %-át, ami pedig extra teljesítmény.

Ezek a mutatók nem csak a védekezésben, de az átmenetekben is értékessé teszik Nikitschert, aki a Kecskemét (ellen)támadásainak sem gátja. 84%-os sikerességgel passzol, valamint meccsenként közel öt cselt kísérel meg, amit szintén 50% feletti hatékonysággal tesz. A támadóharmadba juttatott labdák terén szintén impozáns a teljesítménye.

 

Nikitscher alig a szezon felét töltötte Kecskeméten, így a csapaton beüli összehasonlítgatás jelen esetben nem indokolt, hatékonysága viszont mérhető. 37 támadóharmadba irányuló átadási kísérletéből 33 volt pontos, ami 89%-os sikerrátát jelent.

Az átmeneti fázisokban, illetve labdabirtoklás közben az sem utolsó, hogy egy középpályás mennyire tűri, ha az ellenfél játékosai nyomás alá helyezik őt. Ebben a műfajban Nikitscher esetében elég kis minta áll csak rendelkezésre, ugyanakkor 8/9-es mutatója több, mint kielégítő.

Bár minden pontját talán akkor sem értenénk meg teljesen Szabó István taktikai hadrendjének, ha a tréner maga magyarázná el azt nekünk. Az viszont szabad szemmel is jól látszik, hogy sokkal inkább rendszer-, sem mint egyénközpontú szisztémáról van szó, amelybe Nikitschert nagyon gyorsan és jól sikerült beilleszteni.

Az Újpest ellen Nikitscher tizedik sárga lapja miatt (ebből négyet még Pécsett szerzett) eltiltott lesz, így az utolsó előtti fordulóban nem számíthat rá az ezüstérem várományosa. A rendszerközpontú filozófia viszont épp arról kapta a nevét, hogy az ilyen kihívásokat is meg tudja oldani.

Próbáld ki nálunk a sportfogadást! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC