nb1.hu

"Sok pénzért igazoltak, be akarnak építeni" – berobbanna a BL-csapatba a 17 éves magyar

A Manchester City, a Sevilla és a Dortmund ellen is játszott az ifi-BL-ben.

A BL-szereplő Köbenhavn futballcsapatánál az előző szezonban mintegy 3300 játékpercet kaptak az előző szezonban a fiatal játékosok. Ez motiválja a 17 éves Szűcs Tamást is, aki az ifjúsági BL-ben részese volt a Dortmund és a Sevilla elleni győzelemnek, illetve a Manchester City elleni döntetlennek is. Az U19-es válogatott középpályást információink szerint közel egymillió euróért igazolt le nyáron a Budapest Honvédtól a Köbenhavn, amelynél Szűcs Tamás célja, hogy beverekedje magát az első csapatba, majd irány egy topliga.

Hazatértél Dániából egy kis időre, hogyan teltek az elmúlt napjaid? 
Az U19-es válogatotthoz tértem haza összetartásra, de sajnos egy kis betegség miatt nem tudtam játszani a Ciprus elleni két felkészülési mérkőzésen. Sajnáltam, mert mindig nagyon jó érzés hazajönni a válogatotthoz, most csalódott vagyok egy kicsit, de remélem, legközelebb is tudok majd jönni, bízom benne, hogy elengednek. Az U19-es csapattal bejutottunk az Európa-bajnokság tavaszi elitkörébe, kivívtuk a továbbjutást a selejtezőkön, most arra készülünk, hogy kiharcoljuk az Eb-részvételt.   

Az Eb-re hajszál híján sikerült kijutnia az U17-es válogatottnak, még veled a fedélzeten. Hogyan emlékszel vissza erre? 
Miután befejeztük a csoportkört, még egy hónapig izgulhattunk, ameddig az ukránok le nem játszották a meccseiket, végül nem nekünk kedveztek az eredmények. Ezt pedig nagyon-nagyon rossz volt átélni, hiszen elképesztő siker lett volna egy Eb-döntőre kijutni. Az elitkörben az ellenfelünk volt Hollandia, amely nagyon magas szintet képvisel, ki is kaptunk két góllal, a görögök ellen döntetlent értünk el, a szlovákokat pedig megvertük. Végül négy ponttal, szerintem jó játékkal nem jutottunk tovább a második helyről. 

Te pedig még most is csak 17 éves vagy, de így is tovább tudtál lépni az U19-es válogatottba Szélesi Zoltán döntése révén. 
Nagyon jó viszonyt ápoltam a szövetségi edzővel az U17-es csapatban, megbízunk egymásban, megismert egy év alatt, tudja, mire vagyok képes. Ez pedig nagyon nagy dolog, hogy az egy évvel idősebbek között játszhatok a válogatottban, de a helyén kell kezelnem.   

Ugorjunk most vissza egy kicsit az időben, hogyan emlékszel vissza a kezdetekre? 
Négyévesen, Hajdúszoboszlón kezdtem a futballt, ott töltöttem el az egész gyerekkoromat, majd 2017 nyarán igazoltam Hajdúböszörménybe. Az utánpótláscsapattal feljutottunk az NB I-be, és 2018 nyarán kerültem a Honvédhoz. Egészen a koppenhágai megkeresésig ott játszottam négy éven át.  

Hogyan vették észre a tehetségedet a kispestiek? 
A Honvéd játékos-megfigyelője, Domján Norbert választott ki egy Kisvárda elleni mérkőzésen. Már ismert, eljött megnézni, és mondta, hogy szeretettel várnak a Honvédnál. Nagyon jó feltételeket ajánlottak, így nem is gondolkoztam sokáig. 

Mennyire volt nehéz döntés 13 évesen a fővárosba költözni? 
Kollégiumba költöztem, az első egy-két hónap nem volt könnyű, de megszoktam, beilleszkedtem, aztán minden ment magától. Az edzőközpontban volt az iskola, a pályák, így ott éltünk. 

Mikor és hogyan jelentkezett be érted a Köbenhavn? 
Spanyolországban edzőtáboroztunk az U17-es válogatottal, Svájc ellen játszottunk két mérkőzést, ekkor figyelt fel rám a Köbenhavn vezető játékos-megfigyelője. Jól ment a játék, rúgtam egy gólt, adtam egy gólpasszt, így kaptam egy háromnapos meghívást, amely során bemutatták az edzőközpontot Dániában, ismertették a klub elképzeléseit, megmutatták a várost, a környezetet, de még a helyi kulturális életbe is betekintést nyerhettem. Nyár elején kaptam meg az ajánlatot, majd hamarosan alá is írtam a profi szerződésemet.  

A Bajnokok Ligájában látjuk, hogy a dániai klub szívesen beveti a fiatalokat, erről mit mondtak neked? 
A fiatalokban hisznek, és nem is szoktak ennyiért játékost igazolni, mint amennyiért engem szerződtettek, ráadásul először mindig a skandináv országokban keresgélik a megfelelő futballistákat, akiket aztán tovább adogatnak. A csapatról tudni kell, hogy mintegy 3300 játékpercet kaptak az előző szezonban a fiatal játékosai, ami azért kicsit nagyobb szám, mint ami az NB I számos csapatára jellemző. 

Amikor George F. Hemingway volt a tulajdonos, játszottak a fiatalok – igaz, az egyik fő motiváció a fiatalszabály után járó MLSZ-bevételek begyűjtése volt. De bajnok lett a Honvéd. 
Meglátszik az eredményen, amikor valakinek az a felfogása, hogy a fiatalokat játszatni kell. Bajnok lett a Honvéd, ez nem a véletlen műve, ott van feketén-fehéren. 

A Köbenhavnnál akkor ezek szerint ez működik, ráadásul a csapat a BL-főtáblán harcol, igaz, csak két pontot szerzett eddig, és a bajnokságban is csak a középmezőnyben van. 
Van visszhangja, edzőváltás is volt a gyengébb főtáblás szereplés miatt. Igaz, az ellenfelek között ott van a Manchester City, a Sevilla, a Dortmund – három nem rossz csapat, de a két ponttól többet vártak a vezetők. 

A te korosztályodnak viszont jól megy az ifjúsági Bajnokok Ligájában, főleg a kezdés volt remek.  
Két győzelemmel és egy döntetlennel kezdtünk, megvertük a Dortmundot és a Sevillát, majd úgy ikszeltünk a Cityvel Manchesterben, hogy a 90. percben egyenlítettek az angolok. Aztán kikaptunk a Citytől otthon, majd idegenben a Sevillától is – de megvan minden esélyünk a továbbjutásra. Ha az utolsó fordulóban megverjük a Dortmundot, akkor továbbjutunk. 

Melyik a kedvenc posztod, és mit tartasz a legnagyobb erősségednek? 
A 10-es pozícióban játszottam mindig is, a válogatottakban és a Köbenhavnban is ebben a szerepkörben futballozom. A kapu felé fordulok, így rá tudom vezetni a labdát a védelemre; a feladatom, hogy osztogassak, indítsak, gólpasszokat adjak. Azt mondják, nagy erősségem, hogy rá tudok gyorsítani a védelemre, a sorok között felveszem a labdát. Szélesi Zoli bá’ is azt kérte tőlem, hogy ezt csináljam a válogatottban, mert ezt tudom nagyon jól. 

Milyen messze vagy a felnőttcsapattól? 
Most vagyok kinn három hónapja, kell még egy kis idő, hogy be tudjak kerülni, de a klubnak az a terve, hogy beépítsen. Hiszen sok pénzért igazoltak le, és ezt a jövőképet vázolták fel a számomra. Szerintem jó úton haladok e felé. 

Kivel élsz Dániában, és hogy tetszik a város? 
A barátnőmmel Koppenhága belvárosában élünk egy albérletben. Az egész város tiszta, nagyon fejlett a kerékpáros kultúra, a városban mindenhol biciklisávok vannak. Nagyon szép város, vannak csendes és nyüzsgő részei is, nagyon jól el lehet itt lenni. 

Mik a hosszú távú terveid? 
Szeretném beverekedni magam az első csapatba, majd ott meg is ragadni, és ha ez sikerül a magas színvonalú dán élvonalban, akkor irány valamelyik topliga.

Próbáld ki nálunk a sportfogadást! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC