nb1.hu

Puskás-Suzuki-Kupa: döntős a Dinamo Kijev – részletek, helyosztók párosításai

Napi beszámoló!

SIMÁN NYERT A PANA A DAC ELLEN
A görögök 2–0-ra verték a dunaszerdahelyieket, így ők játszhatnak vasárnap az ötödik helyért.

Nem állíthatjuk, hogy nagy teher nyomta volna a XV. Puskás–Suzuki-kupa első vasárnapi mérkőzésen pályára lépők a vállát, tekintve, hogy két olyan együttes mérkőzött meg egymással, amelynek két-két vereséggel minden esélye elszállt arra, hogy a Pancho Arénában, azaz érmekért harcoljon a zárónapi helyosztókon. Úgy tűnt, a görögöknek jobban sikerült magukat motiválni az összecsapásra, mert már 2. percben megszerezték a vezetést: egy hajszálpontos hosszú indítás Markosz Szpathariszt találta meg, aki az öt és feles sarkáról kilőtte a hosszú sarkot (1–0).

A torna eddigi mérkőzésein meglehetősen passzív futballt produkáló görögök a vezetés birtokában sem álltak le, és öt perccel később egy egyéni akcióval kétgólosra hizlalták előnyüket: Jorgosz Jorgulakisz a bal szélről befelé cselezve tört előre nagy lendülettel, majd középre érve tizennyolc méterről irdatlan erővel a léc alá vágta a labdát – Matej Jurícka a kezét is alig tudta felemelni (2–0). Kisvártatva a felső lécet is eltalálták a hellének – kapóra jött a dunaszerdahelyieknek az ivószünet soraik rendezésére. A játék képe azonban a szünetig sem változott: a zöld-fehérek így teljesen megérmelten mentek kétgólos előny birtokában az öltözőbe.

Fordulás után megjött az első DAC-helyzet: a szünetben beállt négy cserejátékos egyike, Mario Zimani riogatta a görögöket egy jól eltalált, ám nem tökéletes irányzékú lövéssel. Az egyetlen lehetőséget a második félidő során négy gólhelyzettel „bosszulták meg” a zöld-fehérek, és úgy nézett ki, simán megtartják az előnyt. A végén azonban Filip Raska révén sikerült szépítenie a csallóközi csapatnak (2–1), ám ez lényegen már nem változtatott: a Pana az ötödik, a DAC a hetedik helyért játszhat a hétfői helyosztókon.

XV. Puskás–Suzuki-kupa
Panathinaikosz–FC DAC 1904 2–1 (2–0)
Gól:
Szpatharisz (2.), Jorgulakisz (7.), ill. Raska (59.)

Panathinaikosz: Kontogeorgisz (kapus); Diamantisz (Damisz, 55.), Picotisz, Fikaj, Katrisz, Jorgulakisz, Nikoletopulosz (Papatriantafilu, 40.), Szpatharisz (Vajanidisz, 40.), Romano (Tomprasz, 48.), Sztilianosz, Kokkakisz (Vajannidisz, 55.).
DAC: Jurícka (kapus); Hipp, Martinec (Raska, 31.), Lami, Fancovic (Angyal, 31.), Nemcok (Zimani, 31.), Mat. Kucman, Knaze, Oros (Dömény, 40.), Tóth A. (Mizerák, 31.), Csóka.

NYERT A SPORTING ELLEN, DÖNTŐS A DINAMO
Az ukrán csapat 3–2-re verte a portugálokat, s ezzel a fináléba jutott, a bronzmeccsre a Flamengo készülhet.

Sorsdöntő összecsapásra került sor a B-csoport utolsó meccsén a portugál és az ukrán csapat között: az már korábban kiderült ugyanis, hogy a meccs győztese megnyeri a kvartettet, döntetlen esetén pedig a Dinamo végez az első, a Sporting pedig a második helyen, mivel a luzitánok tegnap 2–0-ra nyertek a Flamengo ellen, így az egymás elleni eredmény nekik kedvezne pontegyenlőség esetén a brazilokkal szemben. Az első tíz percben semmilyen veszély nem fenyegette a kapukat, ám a félidő második harmadába lépve egyből megrezdült a háló: egy kijevi szöglet után a kifejelt labda Huszev elé került, ő pedig egy életerős lövéssel bevette David Ivanov Miguel kapuját (0–1).

Innentől kezdve a portugálokon volt a sor, hiszen ha komolyan gondolták a finálét, két gólt kellett szereznük. Át is vették az irányítást, többet volt náluk a labda, ám megvolt a veszélye, hogy egy-egy gyors ellencsapással tovább növelheti előnyét az ukrán gárda. Ez meg is történt, bár a gól a 22. percben nem kontrából, hanem egy jobb oldali egy szöglet után esett, amikor a hosszú sarkot támadó Danilo Iscsenko fejelt a hálóba (0–2). A Sporting azonban nem adta fel, s még a szünet előtt sikerült redukálni a hátrányt: a 27. minutumban Viola Serafim remek ütemű indításával Sérgio De Matos lépett ki, és higgadtan gurított a kapuba (1–2).

Kijevi lehetőséggel kezdődötta második félidő: egy jobb oldali szabadrúgást követően Nazar Balaba feljelhetett kapura, de Ivanov Miguel hárítani tudott. A 39. percben Danisz Dikij vette célba a portugálok kapuját, de kísérlete célt tévesztett – ez is mutatta, hogy az ukránokat felébresztette az első félidő lefújása előtt esett szépítő Sporting-találat. A 47. percben az ukrán kapuval szemben jutottak szabadrúgáshoz a lisszaboniak, de Mendes tekerése a felső léc felett hagyta el a játékteret. Nyolc perccel később a kijeviek eldöntötték a meccset: a csereként beállt Dmitri Kremcsanin passzolt Kirilo Pasko elé, aki hidegvérrel gurított a hosszúba (3–1). Bár a hosszabbításban az ukrános nevű Konstantin Nikitenko egy átlövésből megszerezte a második portugál gólt, 3–2-es sikerével a Kijev jutott a döntőbe, és „magával vitte” a bronzmeccsre a Flamengót.

XV. Puskás–Suzuki-kupa, B-csoport
Sporting CP–Dinamo Kijev 2–3 (1–2)
Gól:
De Matos (27.), Nikitenko (60+2.), ill. Huszev (11.), Iscsenko (22.), Pasko (55.)

Sporting: Ivanov Miguel (kapus); Queta, Machado, Monteiro, Momade (Nikitenko, 56.), Viola (Moreira, 56.), Mendes, Kandala, Baldé (Chaves, 48.), De Matos, Silá (Vitorino, 56.).
Dinamo: Avramenko (Szurkisz, 58.) (kapus); Dzen (Kremcsanin, 46.), Balaba, Szizonyuk, Vaszilec (Bilij, 46.), Bojcsenyuk, Matkevics (Groholszkij, 58.), Iscsenko, Pasko, Huszev, Dikij.

A REAL NYERTE A CSOPORTDÖNTŐT202206. 05.
Egy nullás győzelmével a királyi gárda került a döntőbe, a mieink a harmadik helyért a Flamengóval csapnak össze hétfőn.

A helyzet egyszerű volt, a feladat nem: csapatunknak az eddig az összes résztvevő közül a legmeggyőzőbb teljesítményt nyújtó Real Madrid fiataljait kellett legyőznie a döntőbe jutásért a csoportmeccsek utolsó napján. A királyiak, akárcsak eddigi összes meccsükön, rendkívül domináns futballt mutattak be az első tíz percben, Iker Gil lövésénél bizony Pécsi Ármin bravúrjára volt szükség, hogy ne kerüljünk hamar hátrányba az agilis spanyolok ellen. Negyedóra elteltével percben Ásványi Domonkos önfeláldozó mentésének tapsolhattunk Babacar Diocou helyzeténél, de kérdés volt, meddig bírja együttesünk a madridiak nyomását. Az ivószünet után sajnos jött is a fehérek gólja, a 18. perc legelején egy szép kombináció után a Hugo De Llanos ballábas lövése talált utat a kapunkba (1–0).

Az első félidő képe alapján egyértelmű volt, hogya folyatásban csakis kontratámadásokkal lehet keresnivalónk, ám a vendégcsapat erőteljes letámadása mellett nehéz volt kiszabadulni a szorításból, ráadásul kétszer kellett volna bevennünk a madridi kaput, hiszen jobb gólkülönsége miatt a döntetlen a Realnak kedvezett. A második félidő is Real Madrid-helyzettel kezdődött, ám De Llanos nem tudta megduplázni csapata és saját góljai számát, mert az öt és felesről a kapu fölé lőtt. Kisvártatva Alejandro Moya oldalról, szabadrúgásból célozta meg a kapunkat – nem sokat tévedett. A 40. percben Kapus Barnabás kapott ígéretes indítást a leshatáron, ám sikerült előle tisztáznia Rubén Montero kapusnak. A csereként bejött mozgékony center két perccel később is helyzetbe került, de éles szögből leadott lövését sikerült blokkolniuk a védőknek. A hajrában Iker Gil is megvillant a királyiaknál, de hiába kapott nagyszerű labdát De Llanostól, jobbal a bal kapufa mellé lőtt. Ezzel a találkozó érdemi része le is zárult, így sikerével a madridi gárda került a döntőbe, ahol a Dinamo Kijev vár rá – a mieink a bronzért a Flamengóval vívnak meg hétfőn délután.

XV. Puskás–Suzuki-kupa, A-csoport
Real Madrid CF–Puskás Akadémia 1–0 (1–0)
Gól:
De Llanos (18.)

Real Madrid: Montero (kapus); Pera, Moya (Ramón, 48.), Espinola, Baixauli, Diocou (Mascaró, 47.), De Llanos, Fortuny (Hernández, 48.), Moreno, Serrano, Gil (Maya, 54.)
Puskás Akadémia: Pécsi; Korodi (Retter, 55.), Ásványi, Major, Markgráf (Kundrák, 48.), Kern, Dusinszki, Vékony (Hegedüs L., 55.), Vajda R., Piscsur (Kapus, 31.), Svilar (Kun, 42.).

A HELYOSZTÓK PÁROSÍTÁSAI
Így néz ki a hétfői program.
7. helyért:

FC DAC 1904 – Sporting CP (13:15)

5. helyért:
Panathinaikosz – Bp. Honvéd (14:45)

3. helyért:
Puskás Akadémia – CR Flamengo (16:15)

Döntő:
Real Madrid CF – Dinamo Kijev (18:00)

Próbáld ki nálunk a sportfogadást! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC