nb1.hu

Kinőtte a Fradi az NB I-et – interjú a Császár fiával

Reális a célkitűzés a hibátlan mérleg ellenére is?

Modern, fiatalos, de mégis hagyománytisztelő lett az a kiállítás, amit a 80 éve született Albert Flórián emlékére nyitott meg pénteken egy igen fain ünnepség keretein belül a Ferencváros. 

Az összejövetel végeztével ifjabb Albert Flóriánnal beszélgettünk, aki még mindig meghatottan beszél az egyetlen magyar aranylabdásról, aki egyébként, nagyon büszke lehetne a fiára, hiszen kisebbfajta csodát tesz az NB III-ban a BKV Előre vezetőedzőjeként.

A kiállítást egyébként klubhovatartozástól függetlenül érdemes megtekinteni, hiszen a magyar és az egyetemes magyar labdarúgás egyik valaha volt legnagyobb alakjáról szól, akinek a legzseniálisabb idézeteivel is lehet találkoznia tárlat részeként.

Maradjunk annyiban, mindegyik igazi alaptétel, hiszen igazi tanulmányok önmagukban is.

Melyik a kedvenc idézeted édesapádtól?
Az utolsó, ami elhangzik az animációs filmben. Van egy suliprogramja is az alapítványnak, próbáljuk elérni, hogy a gyerekeket közelebb hozzuk a Fradihoz és a labdarúgáshoz. Ezért próbálkoztunk a rajzfilmes animációval. Az a kedvenc idézetem, amikor azt mondja apu, hogy „Ott fent az égiek úgy döntöttek rólam, hogy a Ferencváros legyen az életem.” Apura jellemző a hűség, itt érezte jól magát, a Fradi volt a második otthona és a második családja is. Csak úgy lehetett beteljesíteni az ő pályafutását, hogy egy klubban, a Fradiban játszik csak.

Minek kellene történnie, hogy újra legyenek Albert Flóriánok a magyar labdarúgásban? Azt nem látom, hogy mikor lesz újra Aranylabdával díjazott játékosunk, de a klubhűség mindenképpen követendő példa a számomra, hiszen az az 1999-es megalapításunk óta az nb1.hu-nál vagyok.
Nem tudod összehasonlítani a hatvanas éveket a hetvenesekkel, a nyolcvanasakkal, kilencvenesekkel és kétezres évekkel sem. Nagyon gyorsan változik a világ, ezen belül a labdarúgás is. Igaz ez a társadalomra is, állandóan rohanunk, kütyükkel foglalkozunk. Viszont annak örülök, hogy ez a kiállítás elkészült, és annak is, hogy itt van, mert az Albert Stadion helyén épült Groupama Arénában van. Ez egy megújított, szép kiállítás, ráadásul gyerekbarát. Bárki eljöhet, megnézheti, remélem, mindenkinek tetszeni fog. Ahogy te is mondtad, tele van idézetekkel aputól, amiket egy tanárnő vagy egy edző megfelelő magyarázattal tud átadni a gyerekeknek, akik ihletet, erőt meríthetnek abból, hogy tudják, hogy hová szeretnének eljutni, mint ahogyan az édesapám Hercegszántótól, egy kis faluból jutott el a világ tetejére.

Ahogy te is említetted, az edző ismereteket, tudást ad át a játékosainak, teljesen mindegy, milyen korosztályról van szó. Te milyen tudást adtál át annál a BKV Előrénél a játékosaidnak, mely gárda visszalépés miatt maradhatott bent az NB III-ban, veled viszont nyolc meccsből nyolcat nyert meg eddig?
Megmondom őszintén, hat játékost eleve ismertem, négy dolgozott a kezem alatt, másik kettőt ismertem régebb óta, a Busai Attilát meg nem kell bemutatni, hiszen rutinos játékos. Megpróbáltunk egy olyan játékrendszert és egy olyan újfajta dolgot létrehozni az NB III-ban, ami nem jellemző arra a bajnokságra. Vevők lettek rá a játékosaim. Fontos, hogy élvezzék mindezeket, fontos, hogy újra mosolyogjanak, élvezzék a labdarúgást. Fogcsikorgatva nem lehet futballozni. Úgy is lehet győzelmeket szerezni, de azokat csikorgatva szerezted meg. Mosolyogva lehet futballozni, élvezik ezt, odateszik magukat és nagyon partnerek minden munkában. Érzek kicsi tiszteletet is az irányomba, vevők mindenre.

Élvezni a futballt, ez remek és követendő példa mindenhol szerintem. De nyolc győztes mérkőzés után van-e mégis eredménykényszer a csapaton?
Persze, hogy maradjunk bent!

Ez komoly?
Igen, hiszen ez az eredeti célkitűzésünk és ebben semmilyen változás nem történt. Azt mondtam a játékosaimnak, hogy ők maguk ugrottak egy lépcsőfokot, tehát innentől kezdve tényleg saját magukért kell menniük. Nem hiszem, hogy a fiatal játékosaink a BKV-ban szeretnék befejezni a pályafutásaikat. Ezzel a játékkal, ezekkel a mutatókkal, lehet, hogy egy-két éven belül osztályt tudnak váltani. Ezt kívánom minden játékosnak. Nem azt, hogy éljen meg a futballból, mert nem munkának kell venni, hanem szórakozásnak, hogy szórakoztassanak.

Vasárnap este mosolyogni fognak a Fradi-szurkolók?
Az elmúlt három évben egy olyan Fradi alakult ki, mely klub nemcsak piacvezető, hanem az van, hogy kinőttük az NB I-et. Annyira jól dolgozik a stáb, az egész elnökség. A Fradit most nem lehet itthon megingatni, nem tudom elképzelni, hogy minek kellene bekövetkeznie, hogy ez így legyen. 

Ki a kedvenced a Fradiból?
Mindig van valaki, akire azt mondom, hogy tetszik a játéka. Nyilván jobban szeretném én is, ha magyar lenne az illető, de Aissa Laidouni a kedvencem. Ő az a srác, aki idekerült és egyből látszott rajta, hogy benne van egy olyan alap- és játékintelligencia, amit nekem, mint volt középpályásnak, nagyon jó nézni. Szívesen játszottam volna ő előtte vagy mellette azokban az időkben.

Az El-csoportkörben nyertek meccset?
Nehéz lesz mindegyik fellépés. Új edző van, kicserélődött egy kicsit a csapat, miközben alakulóban van egy új. Viszont remek megmérettetések lesznek, megtudhatjuk, hogy Európában hol tart a Fradi. Remélem, összeszokik a társaság, Momo Besic hatalmas erősítés, ezért is bizakodom benne, hogy a jövőben a csoportkörből való továbbjutás is összejöhet.

Próbáld ki nálunk a sportfogadást! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC