nb1.hu

Az NB III árnyékában: öt évnyi Vasas-elemzés a gyengélkedés okairól

Feljutásról szőtt álmok helyett a rémálom fenyegeti a piros-kékeket.

Fennállásának egyik legkínosabb szakaszát éli át a hatszoros magyar bajnok és négyszeres Magyar Kupa-győztes Vasas. A piros-kékek a 16 csapatos Merkantil Bank Ligában a 13. helyen állnak kilenc forduló után. Ennél is nagyobb probléma, hogy a már kieső helyen lévő 15. Honvédnál csak három ponttal gyűjtött többet. Nézzük, mik vezethettek idáig.

Visszamelékezés a dicső múltra

A Vasas hatszoros bajnok és négyszeres kupagyőztes. Előbbi sorozatban viszont 1977-ben, utóbbiban 1986-ban ért fel a csúcsra. Manapság hihetetlenül hangzik, de az angyalföldieknek pozitív a mérlegük a Bajnokok Ligája elődjének számító BEK-ben. Ebben a sorozatban 26-szor játszott a Vasas, 12 győzelme, 6 döntetlenje és 8 veresége van, a gólkülönbsége 62-33.

A Vasassal kapcsolatban 5 évet kell visszamennünk az időben. Akkor történt a legutóbbi tulajdonosváltás, azóta van az új időszámítás, mindent új alapokra helyeztek. 2019. december 20-án bejelentették, hogy Nagy György nagyvállalkozó (79%), Nagy Miklós, a Kubala Akadémia tulajdonosa és ügyvezetője (20%) lettek a befutók, 1% az anyaegyesületnél maradt.

Nagy György akkori nyilatkozata:

„A Vasas-család tagjaként nagy lelkesedéssel vágok bele ebbe az új feladatba. A tulajdonosi funkciókat Nagy Miklós, akadémiai tulajdonos szakértelmére alapozva fogjuk megvalósítani, aki befektetőpartnerként a futballklubban társult hozzám. Bízom abban, hogy ezt a nagymúltú egyesületet régi rangjára tudjuk ismét emelni.”

Nagy Miklós akkori nyilatkozata:

„Kézenfekvő az a szervezeti felépítés, hogy a Vasas felnőtt- és utánpótlás-labdarúgása egységes tulajdonosi háttérrel, valamint egy kézben lévő sportigazgatói vezetéssel működjön. Számomra a résztulajdonlásnál is motiválóbb körülmény, hogy – a Vasas elnökségének megtisztelő előzetes támogatását élvezve – az új többségi tulajdonos felkért a Vasas Futball Club klubigazgatói feladatainak ellátására.

Így hosszú idő után ismét egy kézbe kerül a Vasas felnőtt- és utánpótlás-labdarúgásának stratégiai és operatív irányítása.

Ez fontos mérföldkő lehet a klub életében, és alapját képezheti a hosszú távú, nyugodt és eredményes munkának. Ez a vezetési struktúra lehetővé teszi az egységes, erős, biztos alapokon nyugvó klubmodell kialakítását, a klub jövőképét jelentő utánpótlásképzés és a felnőtt futball szakmai munkájának összehangolását. A Vasas szurkolóinak megígérem, hogy mindent elkövetek annak érdekében, hogy a Vasas Futball Club ismét a tradícióihoz méltó helyet foglalja el a futballtérképen.”

Felállás a váltás után

Nagy Miklós azóta sportigazgató, és többször is elmondta, hogy ő felel a játékoskeret kialakításáért. Viszont ebben a szegmensben (költségkeret kialakítása) és a további stratégiai döntéseknél is közösen alakítják ki a végső álláspontot.

Amikor Jámbor János, a korábbi tulajdonos, értékesítette az üzletrészét, a Vasas a nyolcadik helyen állt a téli szünetre. A piros-kékek 11 pontos hátrányban voltak a már második helyen álló Budafokkal szemben. Nagy Miklósék azonban egyből elkezdték bizonyítani, hogy komolyan gondolják, hogy visszavezetik a Vasast az NB I-be. Később Sallói István, a ZTE sportigazgatója azt nyilatkozta januárban, hogy a Vasassal esélytelen felvenni a versenyt, mert felborította az átigazolási piacot.

Minden jót, Jámbor úr!

2020-as téli érkezők:

– Csató Martin (Csákvár)
– Feczesin Róbert (Újpest FC)
– Hidi M. Sándor (ETO FC Győr)
– Jova Levente (Nyíregyháza)
– Ujvárosi Ádám (DVSC)
– Vernes Richárd (Hapoel Kfar Szaba – Izrael)
– Kalmár Olivér (ETO FC Győr, kölcsönbe)

Első nekifutás 

Az új Vasas vezetőedzője Bene Ferenc lett. Az első tavaszi meccsen viszont meglepetésre 0-0 lett az Illovszky Rudolf Stadionban a Békéscsaba elleni bajnoki. Utána viszont beindult a szekér. Ajkán 3-2-re nyertek az angyalföldiek, majd 3-1-re győzték le otthon a Tiszakécskét. A Kazincbarcikát idegenben, a legutóbbi két feljutót, az ETO-t és a Nyíregyházát hazai környezetben kaszálták el. Utána jött az MTK elleni, 3-1-es vereség.

Ekkor a 27. fordulónál jártunk. A Vasas már a harmadik volt, hátránya hét pontra csökkent a Budafok mögött. Viszont jött a Covid, és a bajnokság félbeszakadt. A szabályok értelmében, mivel a bajnokság fele már lement, azaz legalább egyszer mindenki játszott mindenkivel, lefújták a bajnokságot. Az éllovas MTK mellett így az a Budafok jutott fel, amelyik gárda az ősszel 2-0-ra győzni tudott Angyalföldön.

A második próbálkozás

A következő bajnokságnak még inkább úgy vágtak neki a piros-kékek, hogy egyértelmű céljuk volt a feljutás elérése. A tulajdonosok most sem sajnálták a pénzt az átigazolási piacon.

2020-as nyári érkezők:

– Bánfalvi Dániel (Kubala Akadémia)
– Kalmár Olivér (ETO FC Győr – kölcsön után végleg)
– Kilyén Szabolcs (román-magyar, Viitorul Constanta – Románia; legutóbb Dinamo Bukarest, kölcsönben)
– Litauszki Róbert (Újpest FC)
– Otigba Kenneth (szabadon igazolhatóként, legutóbb FTC)
– Pátkai Máté (Mol Fehérvár FC)
– Pekár László (Mezőkövesd)
– Radó András (ZTE, szabadon igazolhatóként)
– Silye Erik (Ferencváros, legutóbb Mezőkövesd – kölcsönben)

A vezetőedző Bene Ferenc maradt. A szezon elején a Kazincbarcika elleni 1-1, majd a békéscsabai 1-1 is jelezte, hogy valami nincs rendben. Ez volt az az időszak, amikor először látszott, hogy az NB II-ben egyértelmű esélyesként nem mindig úgy mentek bele a meccsekbe, ahogyan kellett volna. Ez többször elhangzott az aktuális vezetőedzők értékeléseiben a későbbiekben is a meccsek után.

A bajnokságot Schindler Szabolcs irányításával a harmadik helyen fejezte be a Vasas. A feljutó a DVSC, és némi meglepetésre a Gyirmót lett. A Gyirmótnak és a Vasasnak ugyanannyi pontja volt a végelszámolásnál, de több győzelmük volt, és egyszer legyőzték a Vasast, egyszer pedig döntetlent játszottak a felek. A bajnokság utolsó meccse után tett szerencsétlen nyilatkozata miatt Schindler Szabolcsnak távoznia kellett a vezetőedzői posztról.

Újabb edzőváltások, élvonal

A következő edző Kuttor Attila lett. A bajnokságot, amelynek rajtja előtt a Vasast toronymagasan a legnagyobb esélyesnek tartották, végül megnyerte. A Vasas 85 pontot szerzett, az újonc Kecskemét 77-et, a harmadik, már nem feljutó DVTK pedig 72-t.

Ebben a szezonban a Vasas azért is tudta elérni a célját, mert a játékosai a legtöbb esetben mindent kiadtak magukból.

A 2022/23-as kiírásban az angyalföldiek újra az élvonalban találták magukat. Ám ebből nem lett köszönet. Míg a Kecskemét a második helyen végzett, addig a Vasas utolsóként esett ki (a másik búcsúzó végül a Kispest lett). A Vasas 26 pontot szerzett, a Kispest 33-at, a már bennmaradt Videoton 35-öt.

Kuttor Attilát a bajnokság közben Kondás Elemér váltotta a kispadon. Őt végül a Budafok ellen, a Magyar Kupa-elődöntőjében, idegenben elszenvedett 3-0-s vereség után menesztették. Utódja előbb átmenetileg, majd elméletileg végleg Desits Szilárd lett.

Újra az NB II-ben

A Vasasnál az azonnali visszajutás volt a cél, de ez végül nem jött össze. Ebben a bajnokságban különösen látható volt, hogy az angyalföldieknél nem minden meccsen mentek rendben a dolgok. A bajnokságot – kezdetben erre kevesen számítottak – a Nyíregyháza nyerte meg. A második feljutó a Vasassal szemben az osztályváltás legnagyobb esélyesének tartott ETO lett. A győriek végül két ponttal előzték meg riválisukat.

A krónikához hozzátartozik, hogy a kiesés anyagilag érzékenyen érintette a Vasast. A tulajdonosi és szponzori támogatások megvoltak, de a másodosztályban legalább 800 millió forinttal kevesebb volt a központi bevétel. A bajnokság rajtja előtt többen is távoztak, és a bérkeret 30%-kal csökkent. Az érkezők fiatalok voltak, a fiatal-szabály betartása pedig tulajdonosi és főtámogatói elvárás volt.

Az idei bajnokság rajtja előtt Nagy Miklós sportigazgató az NB1.hu-nak adott nyilatkozatában kijelentette, hogy egyértelmű céljuk a feljutás. A szezonnak az előző bajnokság hajrájában kinevezett Gera Zoltán irányításával vágtak neki.

Távolabbi célja van a Vasasnak a feljutásnál: interjú Nagy Miklós sportigazgatóval

2024-es nyári játékosmozgás

Érkezett:

– Bodnár Gergő János (Peterborough U21 – Anglia)
– Cseke Benjámin (Mezőkövesd Zsóry FC)
– Forgó Milán (FC Ajka – kölcsönből vissza)
– Iyinbor Patrick (FTC, legutóbb Kecskeméti TE, kölcsönben)
– Kapornai Bertalan (Credobus Mosonmagyaróvár – kölcsönből vissza)
– Kiss Ágoston (Zalaegerszegi TE, legutóbb Tiszakécskei LC, kölcsönben)
– Könyves Norbert (Paksi FC)
– Lehoczky Roland (MTK Budapest – kölcsönbe, legutóbb Tiszakécskei LC, kölcsönben)
– Molnár Zsombor (Újpest FC – kölcsönből vissza)
– Németh Barnabás (Nyíregyháza Spartacus, legutóbb BFC Siófok, kölcsönben)
– Pintér Filip (Szombathelyi Haladás)
– Puska Péter (KFC Komarno – Szlovákia, kölcsönből vissza)
– Rácz Barnabás (Szombathelyi Haladás)
– Szilvási Zsolt (FC Paradiso – Svájc)

Távozott:

– Bakti Balázs (Puskás Akadémia – kölcsönből vissza)
– Batai Tamás (DVSC – kölcsönből vissza, onnan BVSC-Zugló – kölcsönbe)
– Ihrig-Farkas Sebestyén (Budapest Honvéd, legutóbb BVSC-Zugló, kölcsönben)
– Holender Filip (magyar-szerb, Fehérvár FC – kölcsönbe)
– Kleisz Márk (III. Kerületi TVE – kölcsön után végleg)
– Litauszki Róbert
– Papp Csongor (Zalaegerszegi TE – kölcsönből vissza, onnan Szentlőrinc – kölcsönbe)
– Puska Péter (VSC 2015 Veszprém – kölcsönbe, legutóbb KFC Komarno – Szlovákia, kölcsönben)
– Rab Boldizsár (Szentlőrinc – kölcsönbe)
– Szabó Benjámin (Szentlőrinc – kölcsönbe)
– Szalay Szabolcs (Zalaegerszegi TE – kölcsönből vissza, onnan NK Nafta – Szlovénia, kölcsönbe)
– Szilágyi Szabolcs (román-magyar, FK Csíkszereda – Románia, kölcsönbe, legutóbb Mezőkövesd Zsóry FC, kölcsönben)
– Szivacski Donát
– Sztojka Dominik (Budafoki MTE – kölcsönbe)
– Varga Donát (Sényő FC)
– Uram János (Békéscsaba 1912 Előre – kölcsönbe)
– Zimonyi Dávid (Paksi FC)

Gera-éra

A Vasas augusztus 21-én jelentette be, hogy Gera Zoltán vezetőedző mellett Csizmadia Csaba pályaedző is távozik. A piros-kékek bejelentése a következő volt:

A mai napon közös megegyezéssel szerződést bontottunk Gera Zoltán vezetőedzővel, valamint Csizmadia Csaba asszisztensedzővel. Köszönjük nekik, amit a Vasasért tettek, további edzői karrierjükhöz pedig sok sikert kívánunk. Ameddig a távozó szakemberek végleges pótlása nem történik meg, NB II-es együttesünk irányítását ideiglenesen megbízott vezetőedzőként az NB III-as csapatunk edzője, László András veszi át, a ma délutáni edzést már ő tartja az első csapatnak”

– nyilatkozta Nagy Miklós sportigazgató.

Pintér Attilával

A Vasas szeptember 6-án jelentette be, hogy Pintér Attila lett a Vasas vezetőedzője. Kinevezésekor a következőket nyilatkozta:

„Nem szeretnék üres közhelyeket puffogtatni, tisztában vagyok a feladatokkal és a célokkal. Azon leszek, hogy kihozzam a maximumot a játékosokból, és hogy a velem és a csapattal szemben állított elvárásoknak maximálisan megfeleljünk, együtt, közösen. Egy dolgot viszont mondanék: ehhez én és a futballisták kevesek leszünk. Ahhoz, hogy ezt megvalósítsuk, óriási szükségünk lesz a szurkolótáborunkra is, nélkülük nem sikerülhet.”

Nagy Miklós viszont nem szólalt meg…

Pintér irányításával a Vasas a bajnokságban kezdésként, az Ajka elleni, hazai 3-2-es győzelem után Soroksáron kapott ki 3-2-re, majd otthon a Mezőkövesdtől 2-1-re. Ezt követte a Csákvár ellen elszenvedett 2-1-es vereség, ami után végleg kiakadtak a szurkolók.

A Vasas hivatalos szurkolói klubja kemény hangvételű közleményt adott ki, amelyben sürgős változásokat követeltek Nagy György többségi tulajdonostól, illetve Csányi Sándor főtámogatótól.

Kilátások

A Vasas jelenleg három pontra van a kieséstől. A meccseken látható morál, az előzetesen fontosabbnak gondolt mérkőzéseket leszámítva, nem az igazi. A Vasas 9 meccsen 17 gólt kapott, többsége elkerülhető lett volna. Ezekhez azonban nagyobb odafigyelés, taktikai fegyelem és küzdőszellem kellett volna. A nem teljes harci készültség eredménye a sok, ki nem kényszerített egyéni hiba is.

A Vasas bajban van. Vasárnap a hetedik, nagyon stabil, Csábi József által irányított BVSC-t fogadja. A vasutasok csak nyolc gólt kaptak, ám szervezettségüket, fegyelmezettségüket és hozzáállásukat jobban bizonyítja, hogy csak hétszer kapitulált a védelmük.

Azaz, minden megvan bennük, ami az angyalföldi játékosokból sokszor hiányzik.

Ami viszont szintén tény: ha a szurkolók még inkább eltávolodnak a jelenlegi helyzettől, akkor sokkal nehezebb lesz az angyalföldieknek a kikászálódás!

Holnapi kiadásunkban az NB II-ben kieső helyen álló Kispestről lesz elemzés.

Kipróbálnád a sportfogadást? A legjobb helyen jársz! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC