nb1.hu

Amikor a Loki a végén beszorította a Liverpoolt

Dzsudzsák legenda, Dombit imádják, Máté jó választás - interjú Herczeg Andrással.

Tizenöt éve történt, hogy a Debreceni VSC – az 1995-ös Ferencváros után – második magyar csapatként bejutott a Bajnokok Ligája főtáblájára. A Loki a második selejtezőkörben kapcsolódott be a küzdelmekbe, és a svéd Kalmar FF csapatát 3-3-mal, idegenben lőtt góllal ejtette ki, majd az észt Levadia Tallint kettős győzelemmel, 2-0-val búcsúztatta. A bolgár Levszki Szófiát idegenben 2-1-re verte, majd a Puskás-stadionban rendezett visszavágón, 34 ezer néző 2-0-ra nyert, így bejutott a BL csoportkörébe.

A csapat sikerkovácsa Herczeg András vezetőedző volt, akivel az NB1.hu felidézte a 15 évvel ezelőtt történteket.

„Talán az egész ország felsorakozott mögénk”

„Sok sikert arattunk a klubbal közösen, de a nemzetközi kupák csoportkörébe bejutni mindig nagyon nagy dolog” – nyilatkozta a szakember, akinek az irányításával két bajnoki címet, két Magyar Kupát, két Szuperkupát és egy Ligakupát nyertek a debreceniek.

Egy magyar csapattól nagyon jó eredmény, hogy sikerült bekerülnünk a BL, majd egy évvel később az Európa Liga csoportkörébe.

„Ezt akkor is nagyon magasra értékelték a kívülállók is, és egész Debrecen, de talán az egész ország felsorakozott a csapat mögé” – emlékezett vissza Herczeg András.

„A főtáblát mindig nehéz elérni”

Megkérdeztük tőle, milyen lehetőségei voltak az akkori Debrecennek a mostani BL (2020), EL (2019, 2021, 2022) és Konferencialiga-csoportkörbe (2024) is bejutott Ferencvároshoz képest.

Fotó: Szirtesi László/Getty Images

„A főtáblát mindig nehéz elérni, nem lehet, és nem is szeretném összehasonlítani a két csapatot. A Ferencváros évről évre valamelyik csoportkörben képviseli Magyarországot, és ez nagyon fontos a labdarúgásunknak. De úgy érzem, abban az időben mi is méltó módon képviseltük a magyar bajnokságot azzal, hogy kétszer is csoportkörbe tudtunk jutni” – fogalmazott Herczeg.

Tizenöt éve ilyenkor már javában készültek a debreceniek az első csoportkörös mérkőzésre, az Anfielden a Liverpool várta a DVSC vendégszereplését szeptember 16-án.

„Mindegyik mérkőzés nagy élmény volt. Amikor bejutottunk a csoportkörbe, azt mondtuk, innentől kezdve számunkra minden meccs ajándék. Természetesen igyekeztünk minél jobb teljesítményt nyújtani, a Liverpoollal is nagyon szoros mérkőzést játszottunk idegenben, 1-0-s vereséget szenvedtünk ugyan, de nem lehetett panasz a játékunkra. Sőt, az utolsó 10-15 percben, idegenben talán be is szorítottuk a Liverpoolt. Nagyon boldog volt a mérkőzésen jelen lévő 2500-3000 Loki-szurkoló, akik elkísérték a csapatot. Büszkék voltak a Debrecen teljesítményére” – mondta a mesteredző.

A csoportkörben pontot nem, öt gólt azonban sikerült szerezni (mindegyiket a Fiorentina ellen), és a Puskásban rendre 42 ezer szurkoló előtt léphetett pályára a DVSC.

Dzsudzsák eindhoveniként is segítette a Debrecent

A BL-csoportkör után következett az EL-főtáblás szereplés, ahol a sorsolás szeszélye folytán a DVSC összekerült a debreceni ikon Dzsudzsák Balázs akkori csapatával, a PSV Eindhovennel.

Dombi Tibor
MTI-fotó: Czeglédi Zsolt

„Egy csütörtöki napon játszottunk a PSV-vel, és Balázzsal hétfőn még a mi edzésünkön beszélgettünk. Hiába futballozott külföldön, amikor csak tehette, a szíve mindig Debrecenbe húzta. Aztán Eindhovenben is mindenben segített, nagyon kedves volt, ahogyan a volt játékostársaihoz és az edzői stábhoz viszonyult. Balázs egy hatalmas egyénisége a magyar labdarúgásnak és a DVSC-nek, én nagyon örülök, hogy még a pályán van, hiszen sokat lehet tőle tanulni” – közölte Herczeg András, aki szerint Dzsudzsák hozzáállása, játéktudása jó példaként lebeghet mindenki előtt.

Örülök, hogy a mi akadémistáink testközelből láthatják Dzsudzsák Balázst minden nap az edzéseken, hiszen a nagycsapat is a pallagi edzőcentrumban gyakorol. Az ilyen legendákra mindig szükség van, büszkén nézünk fel rá

– jelentette ki a szakember.

A fél csapatból ismert edző lett

Az akkori csapatból azóta több játékosból is ismert edző lett. Szélesi Zoltán például az U21-es válogatott szövetségi edzője, Laczkó Zsolt a Honvédnál vezetőedző, miközben Marco Rossi segítőjeként is dolgozik. Leandro a Fradinál, Dombi Tibor pedig a Debrecennél másodedző.

„Akkor nem gondolkodtunk ezen, és nem is beszélgettünk erről, hogy edzők szeretnének lenni. De az említettek nagyon tehetséges és szakmailag felkészült kollégákká nőtték ki magukat. Amit bizonyít, hogy milyen pozícióban vannak, és milyen eredményeket tudtak elérni. Gratulálok nekik, büszke vagyok rájuk, és szurkolok nekik a továbbiakban is” – jegyezte meg Herczeg András.

Kétszázhúsz gyerek az akadémián

Jelenleg a DVSC Labdarúgó Akadémián dolgozik szakmai igazgatóként, amelyet nagyon élvez. „Szeretem, rendben vagyok. Az akadémián 6-tól 19 éves korig, az NB III-mal bezárólag szerepelnek a korosztályok. Én a nagyobbakért felelek. Kétszázhúsz gyerek futballozik az akadémián, de vannak olyan partnerklubok is, amelyekkel kapcsolatban állunk, azokra is próbálok figyelni” – mondta Herczeg András, hozzáfűzve, hogy a DVSC mindig híres volt arról, hogy előszeretettel támaszkodik a saját nevelésű labdarúgóira.

A csapat mindig akkor szerepelt jól, amikor egy erős debreceni kötődésű mag is szerepet kapott. Ez jelen pillanatban is így van, és remélem, hogy a jövőben is így lesz

– árulta el a szakmai igazgató, aki nagyon bízik a nagycsapat új vezetőedzőjében.

„Máté Csaba személyében egy szakmailag felkészült és nagyon jó ember került a csapat élére. Csabát régebb óta ismertem ellenfélként, hiszen dolgozott a rivális csapatoknál, Pakson, illetve a Ferencvárosban. Mindig korrekt, jó viszonyban voltunk, és én személy szerint örültem, hogy magyar edző került a csapat élére. De nem volt semmi probléma a külföldi szakemberekkel sem, hiszen Szrdan Blagojevics is remek kapcsolatot ápolt az akadémiával.”

Dombi jól felkészítette a csapatot

Örömmel töltötte el az egykori sikerkovácsot, hogy a beugró másodedző Dombi Tibor vezetésével 3-1-re sikerült legyőzni a Zalaegerszeget az elmúlt fordulóban. Mint elmondta, a debreceni drukkerek korábbi kedvence remek munkát végzett, nagyon jól felkészítette a csapatot.

"Tibooor! Was machst du?!" – Dombi jól tűri a haverok iróniáját

Korábban Dombi az NB1.hu-nak azt mondta, nem szeretne vezetőedző lenni, Herczeg azonban nem olyan biztos ebben.

„Hátha megjött az étvágya, és megtetszett neki. Mert Tibit imádják, a közönség skandálta a nevét a mérkőzés után. Biztos, hogy ez benne is olyan érzelmeket váltott ki, hogy ki tudja, lehet, egyszer majd elgondolkodik a vezetőedzőségen is.”

A non plus ultrának azonban mind a mai napig Herczeg András számít, akit korábban a DVSC valaha volt legjobb vezetőedzőjének is megválasztottak a klub 120 éves születésnapján.

„Nagyon meghatott, hiszen Debrecenben sok kiváló edző dolgozott, nagyon sokan megérdemelték volna ezt a díjat. Az, hogy engem választottak a szeretett klubomnál, nagyon boldoggá és büszkévé tett. Nehezen tudom elképzelni az életem labdarúgás nélkül. A foci a hobbim is, nemcsak a munkám és a szakmám.

Mindig azt szerettem, ha ott lehettem az edzéseken, a mérkőzéseken, ahol pattog a labda.

Számomra ez egy örök szerelem” – jelentette ki a mesteredző, majd arra a kérdésünkr

e is válaszolt, hogy szeretne-e még valaha a kispadra ülni.

„Nagyon jól érzem magam ebben a pozícióban az akadémián, nem gondolkodom kispadban. Itt is értékes feladataim vannak, nagyon fontos terepe a labdarúgásnak. Nagyon jól érzem itt magam, örömmel csinálom” – zárta szavait Herczeg András.

Próbáld ki nálunk a sportfogadást! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC