nb1.hu

Tavalyi mutatói alapján idén hátára veheti csapatát az Újpest ásza

Nagyító alatt: Matija Ljujics

Matija Ljujics a tavalyi szezont megelőzően egy azerbajdzsáni kölcsönjáték után tért vissza Újpestre. Azóta, ha egészséges , kihagyhatatlan a lilák csapatából. Noha a IV. kerületben a tavalyi szezonban többek szerepeltetése csak a minőségi alternatíva hiánya miatt nem volt megkérdőjelezhető, és a nagy átalakulás miatt nem kizárt, hogy egy-két poszton ez idén is előfordul majd, ha valaki, akkor a szerb támadóközéppályás nem sorolható ebbe a kategóriába.

A 30 éves játékos tavaly öt mérkőzésen 4 góllal és 1 gólpasszal kezdett, majd a hatodik első pillanataiban komolyan megsérült, ami 2024 februárjáig a partvonalra kényszerítette. Visszatérő meccsén rögtön egy assziszttal jelentkezett, majd a bajnokságban összesen 19 meccsen 10+4-gyel zárt.

Idén is jól kezdett, első három bajnokijának mindegyikén betalált. A lilák szurkolói így joggal bíznak – persze a sérülést kivéve – egy hasonló szezonban. Erre az eddig látottak és tapasztaltak fényében minden esély meg is van, hiszen nemigen van olyan játékelem, amiben Ljujics ne nyújtana minimum jó teljesítményt poszttársaihoz viszonyítva.

Ljujics pizzadiagramja a 2023/24-es bajnoki szezonból. A pizzadiagram minden játékelemet percentilis alapon skáláz. A játékos statisztikái alapján 1-100-ig osztályoz a poszttársakhoz viszonyítva, vagyis aki valamiben 100-as, az az adott képességben – játékidejéhez viszonyítva – a legjobb a saját posztján. Kékkel a védekező, zölddel a labdabirtoklási, míg pirossal a támadó mutatók láthatók (Forrás: Cube, xfb Analytics)

Előretolt középpályásról lévén szó illendő a támadó mutatókkal kezdeni (a nagyobb, s ezáltal reprezentatívabb minta okán a tavalyi teljes szezon mutatóit elemezzük). Ezekről márpedig ordít, hogy Ljujics lényegében minden ilyen játékelemben az élmezőnyt képviseli a posztján.

A liga kapura leginkább veszélyes irányítója

A támadóközéppályások közül időarányosan a legtöbb lövéssel próbálkozott. E téren a teljes mezőnyben négy klasszikus célember, Varga Barnabás, Böde Dániel, Könyves Norbert és Antonio Mance mellett csak Lisztes Krisztián előzte.

Az is erős vád lenne vele szemben, hogy vaktában lövöldözne, helyzetkihasználása – ahogyan beadásai is – szintén az elitbe tartozik. Egyedül fejpárbajokban gyenge, ami egy irányító középpályásnál csak a legritkább esetben nem automatikus járulékos veszteség.

A támadásépítésekben betöltött szerepe kapcsán érdemes még kiemelni Ljujics helyezkedését. A szerb játékos, amikor az Újpestnél van a labda, széltében szinte az egész pályát bejátssza.

Ljujics fogadott xT-jének hőtérképe a 2023/24-es NB I-es szezonból

Az fentebbi hőtérkép azt ábrázolja, hogy a szerb játékost a pálya mely részein tudják megjátszani a társak olyan labdákkal, amelyek érdemben segítik a csapat építkezésének előrehaladását. A válasz az, hogy kis túlzással bárhol. Hőtérképe ugyanis nem csak sok helyen vöröslik, de szokatlanul arányosan is. Ez nem csak azt mutatja, hogy tavalyi edzői szabad szerepkörben játszatták, de azt is, hogy Ljujics jól élt mindezzel.

Labdabirtoklásban mutatott teljesítménye optikailag már nem ilyen meggyőző, ha viszont szerepkörének kontextusában értékeljük mindezt, sok minden magyarázatot kap.

Vertikalitása (a csapat „függőleges” előrehaladásában való szerepvállalása) és a labdabirtoklásban való mennyiségi részvétele átlag alatti. Ezekben azonban egy a pályán rendre magasan, a csatárok mögött helyezkedő játékos számára igen nehéz lenne ennél számottevően jobbat alkotni. Ezt – vagyis feltolt pozícióját – igazolja az is, hogy ebben a „csoportban” a támadóharmadbeli jelenléte a legerősebb.

Extra hozzáadott érték ott is, ahol nem várnánk

Ami viszont még egy jó, csatár mögötti irányítónál is többé teszi, azok a kék, vagyis a védekező mutatói. Egész pontosan az, hogy ezek felében tartozik a felső ötödbe. Egymástól nem függetlenül kiemelkedőt alkot labdaszerzések és megelőző szerelések terén is, védekezési intenzitása pedig szintén bőven kielégítő.

Noha Bartosz Grzelakra ez eddigi magyarországi ténykedése alapján nem jellemző (Vignjevicsre meg pláne nem volt az), ezek alapján Ljujics megfelelő kondíció birtokában egy agresszívebb letámadást alkalmazó csapatnak is erőssége lehetne a labda elleni játékban.

Ljujics labdaszerzéseinek hőtérképe a pálya egyes zónái alapján ábrázolva (balra a védekező, jobbra a támadó térfél)

A fentebbiek arról tanúskodnak, ami a figyelmes szabad szem számára sem nehezen megállapítható: Ljujics az Újpest egyik, ha nem a legnagyobb erőssége. Ha idén nem kényszerül komolyabb kihagyásra, Grzelak úgy építheti köré csapata labdás játékát, ahogyan tette azt tavaly az egyébként mélyebben futballozó Kalmár, majd Christensen esetében.

Próbáld ki nálunk a sportfogadást! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC