nb1.hu

Magyarnak érzi magát a Boston 20 éves tehetsége – interjú

Messi, Sallói vagy Gazdag csapata mellett az NB I is érdekelné, de a legnagyobb álmát is elárulta.

Marci Killeen édesapja amerikai, édesanyja magyar, a 20 éves labdarúgó az Egyesült Államokban született, mégis kiválóan beszél magyarul. A bostoni egyetemen tanuló és futballozó középpályás az NB1.hu-nak adott interjújában elmondta, mit tart az erősségének, miben szeretne fejlődni, és felidézte azt a fél évet, amikor a koronavírus idejében a Budapest Honvédnál járt. Úgy érzi, fél év múlva az amerikai drafton MLS-es szerződéshez juthat, de a végcélnak Európát tartja.

Miért éppen Boston?
Az előző szezonban a Cal State Fullertonban futballoztam, el akartam költözni otthonról, és ekkor esett be a Boston College ajánlata. Ez egy drága iskola, de mindent kifizetnek, és az egyik legjobb egyetemi labdarúgó ligában szerepel a csapata. Ezért úgy döntöttem, Bostonba megyek. Volt egy hónapom, amikor nagyon sok csapattal és edzővel tárgyaltam, de a Boston tetszett a legjobban, mert egy labdabirtoklásra építő futballt játszik, ami nekem nagyon fekszik. Ezért nem volt nehéz meghoznom a döntést, úgy meg főképp, hogy vágytam is a változásra.

A rendszer nagy előnye, hogy egy helyen tanulsz és sportolsz. Élvezed?
Abszolút. Koleszban lakom, itt focizok és járok iskolába. Nagy könnyedség, hogy miután felkelek, nem kell utaznom. De élvezem a tanulást, élvezem a focit és nagyon szeretek a barátaimmal együtt lenni. Itt mindhárom dologra megvan a lehetőségem.

Mit tanulsz?
Filozófia szakra járok, ún. ügyfélfelkészítést tanulok. Ilyen nincsen Magyarországon, de itt népszerű.

De én elsősorban profi futballista szeretnék lenni, majd befejezni a jogi szakot.

Később pedig egy futballklubnál dolgoznék az egyetemen tanultakat kamatoztatva.

Hogyan kerültél Amerikába?
Kaliforniában születtem, az apukám amerikai, az anyukám magyar. Általános iskolás koromban két hónapot Magyarországon töltöttem.

Miért éppen két hónapot?
Az édesanyám számára fontos volt, hogy a magyarság bennünk maradjon gyerekként. Márciusban tudtunk kiutazni két hónapra, így volt a legkedvezőbb az utazás, amely során egy magyarországi általános iskolába is el tudtunk menni. Tudtam magyarokkal találkozni, gyakoroltam a nyelvet, barátokat szereztem, és fociztam is közben. Gyerekként nem értettem, hogy mit csinálunk, de most visszagondolva, nagyon élveztem ezt az időszakot.

Igaz, hogy a Honvédban is megfordultál?
A covid idejében hat hónapot töltöttem Magyarországon, ekkor a Honvédnál fociztam. A FIFA-tól sajnos nem kaptam meg időben a papírjaimat, mire erre sor került, elszakadt a meniszkuszom. Jó ideig nem tudtam focizni, ezért visszatértem Amerikába.

Hogy tetszett neked a Honvéd, és hogyan tetszettél te a Honvédnak?
Tetszettem a Honvédnak és én is szerettem, amit megtapasztaltam. De később mégis az Egyesült Államokon belül váltottam csapatot. Nagy a különbség a keleti és a nyugati part között, és ezzel elértem a célom, hogy új kultúrát ismerjek meg egy új helyen, ráadásul új kihívások is vártak rám.

Szerintem jól tudtam volna teljesíteni a Honvédban is, ha meccseken is játszhattam volna. A covid alatt minden nehezebb volt, ezért sajnos nem került sor olyan mérkőzésre, amelyen én is futballozhattam volna.

Milyen az egyetemi bajnokság, ahol most a Boston játszik? Hány lépcsőfokra van az MLS-től?
Van különbség, de nem olyan nagy, mint azt az emberek gondolnák. Fizikálisan kiemelkedő játékosok futballoznak a mi ligánkban is. Amerikában nagyon erősek és gyorsak a sportolók. Technikailag egy kicsit alacsonyabb a szint. De sok futballista van, aki nagyra értékelik az egyetemet, és nagy előny, hogy ha esetleg megsérülsz, még mindig befejezheted az iskolát. Ráadásul az iskolás élet elég élvezetes.

Killeen Marci Boston

Mit tartasz a legnagyobb erősségednek, és miben kell még fejlődnöd?
Taktikailag nagyon jól értem a játékot, technikailag kis területekből jól ki tudom vinni a labdát passzolással vagy cselezéssel. A lövésekben még tudok fejlődni. A hatos pozícióban futballozom, főleg védekező középpályásként, néha messziről jutok lövőhelyzetbe. Távolról szerintem jól lövök, de a közeli helyzeteknél talán még tudnék javulni.

Írták rólad, hogy a példaképednek tartod a világ legerősebb labdarúgójának is nevezett Adebayo Akinfenwát. Megcélzod az alkatát?

Szeretek viccelődni, jópofa volt őt említeni. A példaképemnek inkább Iniestát tartom, nagyon szerettem a játékát.

De Akinfenwa is jó játékos volt.

Hová igazolhatsz a jövőben az egyetemről?
Az MLS-ben hat hónap múlva várhatóan bekerülök a draftba. A labdarúgásban ez a fajta játékoskiválasztás nem olyan népszerű, mint például a kosárlabdában, vagy az NFL-ben. De szerintem a mostani szezon után be tudnék kerülni az MLS-be. A végső cél Európa, de bárhol szívesen futballoznék. Nagyon szeretem a latin kultúrát, a végső cél Európa.

Akár az NB I-ben is szívesen játszanál?
Ha lehetőséget kapnék, akkor igen.

Sowunmi Attila FIFA-licences menedzser így nyilatkozott a labdarúgóról: „Marci egy nagyon érdekes karakter. A középpályán érzi magát a leginkább otthonosan 6-os és 8-as poszton. Védekezésben határozott és kemény, emellett pedig rengeteget dolgozik a mezőnyben, és folyamatosan az előre játékban gondolkozik. Elképesztően higgadt nyomás alatt is, ez egyrészt a karakteréből, másrészt a technikai képzettségéből fakad, ezért oldja meg magabiztosan ezeket a szituációkat. Nagyon szerény, sokat dolgozik és céltudatos, az iskolai eredményei kiemelkedőek, nem véletlenül jár az USA egyik legjobb egyetemére. Nagy jövő állhat előtte.” Sowunmi érdeklődésünkre elmondta még, hogy Marci szerepelt az amerikai válogatott U18-19-es korosztályában. „De nem tudok róla, hogy ennek különösebb nyoma lenne bárhol, mert ez a covid időszakára esett, ezért inkább csak összetartások és edzőmeccsek voltak.”


Az MLS-ben mennyire lennél szívesen a két magyar, Gazdag Dániel vagy Sallói Dániel csapattársa? Vagy inkább Messihez mennél?

Kaliforniába, San Diegóba nagyon szívesen mennék, de nagyon élvezném azt is, ha magyarokkal futballozhatnék együtt.

Követted-e a foci-Eb-t?
Az Eb-t és a Copa Américát egyaránt, előbbit élveztem is, meg nem is.

A magyarok nem teljesítettek annyira jól szerintem, de az utolsó perces gól nagyon élvezetes volt.

Ha öt év múlva beszélnénk, hol szeretnél lenni, és mit szeretnék csinálni?
Olaszországban vagy Spanyolországban szeretnék focizni.

Inkább magyarnak vagy amerikainak tartod magad?
Mindkettőnek, de inkább magyarnak. A magyarok lelkesebbek, színesebb a kultúrájuk és a történelmük, és ezt fontosnak tartom.

Próbáld ki nálunk a sportfogadást! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC