nb1.hu

Elit kapusokkal és topligák passzkirályaival jön ellenünk Svájc

Az olasz, az angol és a német bajnok alapembere is ott lesz a magyar válogatott első ellenfelének csapatában.

A Németország-Skócia mérkőzéssel kezdetét veszi a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság. A tornán már a második meccsen megmutatja magát a magyar válogatott, amely a a házigazda és a britek mellett a svájciakkal került egy csoportba. A torna során minden mérkőzés előtt kiemeljük majd az aktuális ellenfél három olyan játékosát, akire kulcsszerep hárulhat a mieink ellen. Elsőként így Svájc kerül nagyító alá.

Yann Sommer: nem csak haszonélvezője, de kovácsa is volt az Inter remeklésének

Rögtön a csapat „elején” kezdünk, hiszen ahogyan Marco Rossi, úgy Murat Yakin is kellemes(?) problémával néz szembe a kapusposzton. Ami a magyar válogatottnál a Dibusz-Gulácsi, az a svájci esetében a Sommer-Kobel kérdés. Előbbi az olasz bajnokságot tükörsimán nyerő Interben, míg utóbbi a meglepetésre a Bajnokok Ligája döntőjéig jutó Borussia Dortmundban futott remek szezont.

Mindketten minőségi opciót kínálnak a szövetségi kapitánynak, ám a rutin mellett a passzjátékban való használhatóság is Sommer mellett szól. Elnézve kettőjüket, nem nehéz egyetérteni a Puskás Akadémia svájci légiósával, aki szerint ez az Eb még Sommeré, a jövő viszont Kobelé a válogatottnál.

(Fotó: Mattia Ozbot – Inter/Inter via Getty Images)

Yann Sommer 34 bajnokin védett abban az Interben, amely sokáig utcahosszal vezette, majd jóval a vége előtt meg is nyerte az olasz bajnokságot. Több olyan meccse volt a Serie A-ban, amelyen nem kapott gólt (19), mint ahányon igen (15).

Remeklését hiba lenne elintézni annyival, hogy a bajnokság magasan legjobb csapatában végigmozizta volna kapujából a történéseket. Bár bajnokinként átlagosan háromnál is kevesebb (összesen 96) lövés találta el a kapuját, clean sheetjeihez ő is bőven hozzárakta a magáét. 24,99 várható góllal nézett szembe, a ténylegesen bekapott gólok számát viszont letornázta 19-re.

Manuel Akanji: a Premier League leglabdabiztosabb játékosai között

A mezőnyjátékosokat illetően kevés biztosabb pont van a kezdőcsapatban, mint a Manchester City védője. Akanji 30 bajnokin 2794 percet kapott a zsinórban negyedik Premier League-címével történelmet író csapatban, és hozta is azokat a mutatókat, amiket egy Guardiola-csapat hátvédjétől várna az ember.

90 percenként átlagosan 70,76 passza a 11. legtöbb volt a bajnokságban, pontosságban pedig a még előkelőbb 7. helyen végzett 94,96%-kal. Ezek a mutatók jellemzően jól állnak a belső védőknek, hiszen ők abban a zónában helyezkednek, amelyen a labdabirtoklási fázis során a leggyakrabban átmegy a labda.

(Fotó: Alex Livesey – Danehouse/Getty Images)

Akanji ugyanakkor a pálya magasabban fekvő területein is kamatoztatja nagyszerű passzjátékát. A támadóharmadba meccsenként átlagosan 8,2 passzt küld (22. legtöbb), méghozzá 89,02%-os sikerrátával (7.). Noha valamelyeset ezt is kódolja magában klubcsapata kiemelkedően labdabirtoklásközpontú, domináns játéka, a magyar válogatott dolgát viszont nem könnyíti meg a tény, hogy Akanji a legmagasabb szinten lett megméretve a támadásépítésekben, és kiválóan meg is felelt.

Várhatóan Svájc válogatottja a magyarhoz hasonlóan három belső védős felállást használ majd. A 28 éves, 187 centi magas játékos bal lábas mivolta révén akár egy Szalai Attiláéhoz hasonló szerepkörben is futballozhatna, de az idei felkészülési mérkőzéseken rendre a védelem tengelyében játszott.

Granit Xhaka: visszatért a Bundesligába, és egyből a legjobb passzoló lett

Sok tényező mellett alighanem szimpátia kérdése is, hogy ki szerint hányadvirágzását élte Granit Xhaka az idei klubszezon során. Azt azonban nehéz elvitatni a korábbi Arsenal-játékostól, hogy idén a kis híján triplázó, az Európa-liga döntőjéig minden sorozatban veretlen Bayer Leverkusen színeiben fantasztikus szezont futott.

Bár a topfutball szűrőként ismerte meg Svájc csapatkapitányát, idén Xabi Alonso keze alatt nem egyszer ennél támadóbb szerepkört kapott. A szintén labdabirtoklásra alapozó Bayerben a passzmutatókban bőven felül is múlta eddigi karrierátlagát. Meccsenként 69,63 passzát 94,81-ra tornázta föl, ami a legmagasabb szám ebben a mutatóban a Bundesligában.

(Fotó: Jean Catuffe/Getty Images)

A mennyiségi növekedés ráadásul a minőségivel is párosult: Xhaka 89,9%-ról 93%-ra javította passzpontosságát. Ez „csak” a 11. legjobb a német bajnokságban, ugyanakkor érdemes megnézni, kik előzik meg. Szinte kizárólag védők, sőt, becsusszan még Gulácsi Péter is, akinek valljuk be, ebben a mutatóban lejt a pálya posztjából adódóan. Xhaka 3052 játékpercét ezen felül csak csapattársa, Jonathan Tah (2864) közelíti meg érdemben, azaz ekkora mintán nézve e téren sincs párja.

Svájc színeiben bár nem kevésbé fontos elem, aligha kap majd ennyi offenzív teendőt, hiszen eddig rendre ősposztján, a középpálya közepén számítottak rá. Kiemelkedő passzjátékával ugyanakkor a pálya ezen részén sem lesz kevésbé hasznos tagja a csapatnak.

Kipróbálnád a sportfogadást? A legjobb helyen jársz! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC