nb1.hu

Marco Rossi megmondta, hogy férfiak!

Eb-történelem: Schön Szabolcsot átjárta a sötétség!

Június 14-én kezdődik a 17. Európa-bajnokság Németországban. A magyar válogatott már a második napon pályára lép, ellenfele Svájc lesz. Magyarország először 1964-ben vett részt a kontinensviadalon, ahol a harmadik helyen végzett. Naponta megjelenő sorozatunkban az Eb kezdetéig minden nap felidézünk egy-egy korábbi mérkőzést.

KORÁBBAN

1964-ben harmadik, 1972-ben negyedik helyen végzett a magyar válogatott az Európa-bajnokságon. A négyes döntőbe kijutáshoz mindkét alkalommal selejtezőkön kellett keresztülmenni. Ezt követően, 2016-ban vettünk részt ismét a kontinenstornán.

A csoportunkban Izlandot, Portugáliát és Ausztriát megelőzve, csoportelsőként jutottunk a legjobb 16 közé, ahol azonban Belgium 4-0-ra legyőzött minket. A belgák hamar vezetést szereztek, de voltak lehetőségeink az egyenlítésre. A csapatkapitány, Eden Hazard, azonban megállíthatatlan volt…

Eb-történelem: amikor győztesként fogadták a hazaérkező magyar válogatottat

ILYEN MÉG NEM VOLT

Ezután egy olyan Európa-bajnokság következett, amely már a kezdete előtt egyedülállóvá vált. Ez volt a 16. Európa-bajnokság, amelyet 11 európai városban rendeztek. Eredetileg 2020. június 12. és július 12. között tartották volna meg, de az UEFA 2020. március 17-én egy évvel elhalasztotta a koronavírus-járvány miatt. A torna végül 2021. június 11. és július 11. között zajlott.

A helyszínek közül a legnagyobb befogadóképességű londoni Wembley Stadionban rendezték a két elődöntőt és a döntőt, míg a nyitómérkőzést a római Olimpiai Stadionban játszották.

2021. március 31-én az UEFA Végrehajtó Bizottsága jóváhagyta, hogy a mérkőzéseken legfeljebb öt cserelehetőség legyen, hosszabbítás esetén még egy hatodik. A csapatoknak három alkalommal van lehetőségük cserére, hosszabbítás esetén pedig egy negyedik, kivéve a félidőket és a hosszabbítás előtti, illetve félidei szünetet. Az öt cserelehetőséget az IFAB a Covid-19 pandémia idején vezette be. A többi intézkedéstől most eltekintünk, mert bőven elég volt mindenkinek megtapasztalni…

LEGKEMÉNYEBBEK EGYIKE

A fentiek ellenére számunkra a legfontosabb az volt, hogy a magyar válogatott minden idők egyik legnehezebb csoportjába került, és itt nem csak az Európa-bajnokságokra gondolunk.

Ellenfeleink között volt Portugália, Németország és Franciaország. Portugália volt a címvédő, miután az előző fináléban 1-0-ra legyőzte a két év múlva világbajnokságot nyerő franciákat. Németország meg mindig is erős csapat. Ráadásul a németek ellen „idegenben”, Münchenben játszottunk, de hazai hangulatban. A másik két csapatot a varázslatos Puskás Arénában, lenyűgöző, soha el nem feledhető atmoszférában fogadtuk.

Az első meccsünkön Portugália ellen léptünk pályára. Cristiano Ronaldóék ellen a 2016-os Európa-bajnokság egyik legjobb meccsét játszottuk.

Eb-történelem: Dzsudzsák és CR7 gólpárbaja után a belgák ásza dicsőítette a magyar küzdőszellemet

A portugálok most is hármat rúgtak, ami számunkra szívfájdalom, mert nem volt válaszunk. Ronaldo ismét kettőt vágott nekünk…

LAPSZEMLÉK 

Magyar szalagcímek

A magyar labdarúgással napi részletességgel foglalkozó médiumok az alábbi címekkel számoltak be a meccsről.

Nemzeti Sport Online

Varázslatos futballélmény a Puskás Arénában, még ha vereség is a vége

M4 Sport

A hajrában bedarálta a jól küzdő magyarokat a címvédő portugál válogatott

Csakfoci

Percekre volt a bravúros pontszerzéstől a magyar válogatott a címvédő ellen

NB1.hu

Magyarország-Portugália: a flipper sem segített

A szerdai portugál címlapok

Publíco

„84 perc után áttörtük a falat”

Jornal de Noticas

„Európa a lábaid előtt” (Cristiano Ronaldo: minden idők legeredményesebb Európa-bajnoki gólszerzője lett tizenegy találattal )

Diario de Noticias

Portugália nyer, Ronaldo pedig még két rekordot dönt

MAGYAR REAKCIÓK

Marco Rossi

„Csalódott vagyok az eredmény miatt. A két csapat között nem volt háromgólos különbség. Sok esetben ne voltunk szerencsések, az külön peches dolog, hogy a 84. percig 0-0 volt az eredmény, aztán egy megpattanó labdából kaptunk gólt. Ilyen megtörténik, amikor mélyen védekezünk hátul, nem tudtunk előre jönni. Nem tudtunk megfelelően reagálni a mozgásaikra, ezért nagyon mélyre húzódott a csapat. Van még két meccs és előre kell tekintenünk. Ezt a mérkőzést elveszítettük. A szünetben azt mondtam a fiúknak, hogy bátrabbnak kell lenniük, és többet kell támadnunk, hogy lehetőségeket alakíthassunk ki. Bizonyos letámadásoknál precízebbeknek kell lennünk. Nem minden csere működik jól, de ez az én felelősségem természetesen. Ami engem illet, nem mentséget keresek a játékosaimnak, hiszen itt vagyunk az Eb-n.

Egy az egyben fel kell állni bárki ellen, teljesen mindegy, ki ellen játszunk. Meg kell mutatnunk a következő meccseken, hogy férfiak vagyunk, és képesek vagyunk az ilyen nehéz helyzetekre reagálni. Magyarországot kell képviselnünk a lehető legjobb módon. Nincs most itt az ideje a sírásnak. Még két mérkőzés vár ránk, a végsőkig harcolnunk kell, nem szavakkal, hanem a pályán.

Gulácsi Péter

„A vezető góljukig jól zártunk, nagyon kár az első gólért, mert benne volt a levegőben, hogy mi szerezzük a gólt. Nem volt benne a 3-0 oda. Sajnos kijött az, hogy őröltek minket 90 percen keresztül, ami nagyon nehéz. Szerencsével pontot lehetett volna szerezni. Köszönjük mindenkinek, mert ez egy életre szóló élmény volt a mai mérkőzés. A franciák ellen újra megpróbáljuk, és ha úgy játszunk, mint ma, akkor ki tudja, mi lesz. Tudtuk jól, hogy nagy nyomást fognak ránk helyezni. Többé-kevésbé jól bírtuk. Egy-két helyzetük volt, szerintem nekünk is volt lövőhelyzetünk. Sajnáljuk, mert nagyon nagy dolog lett volna, ha ma sikerül pontot szerezni. Ahogy mondtam, talán a három pont is benne volt. Szombaton újra megpróbáljuk, mindent beleadunk és hátha sikerül.”

Schön Szabolcs

„Ami átjárt bennem a lesgól után, az a sötétség, hogyha így lehet mondani. Nagyon rossz érzés volt, hogy betaláltam, és aztán nem adták meg. Külön örülök, hogy a szurkolók velünk voltak az egész mérkőzésen, és nagyon különleges hangulatot tudtak teremteni a stadionban. Gyerekkori álmom vált valóra azzal, hogy magamra ölthettem a magyar válogatott mezét, főleg úgy, hogy egy Eb-n sikerült a második mérkőzésemet játszanom 65 ezer ember előtt. Különleges érzés mind nekem, mind az egész csapatnak. A második félidőben határozottabban jöttünk ki, letámadtuk a portugálokat, hátul agresszívak voltunk. Rossi kérte, hátul tartsuk meg a kompaktságot, mint az első félidőben, és ha lesz helyzetünk, akkor azzal élnünk kell.

Szalai Attila

„Nagyon örülök neki, hogy ilyen fantasztikus szurkolóink vannak. Hihetetlenül nagyon jó hangulatot teremtettek és az egész mérkőzésen buzdítottak bennünket. Egyszerűen csodálatos érzés volt teltház előtt futballozni. Nagyon sajnálom, hogy nem tudtunk eredményesek lenni, hiszen nem sok hiányzott a pontszerzéshez. A végén apró dolgokon múltak a kapott góljaink. Nagyon csalódott vagyok. Bosszantó, hogy nagyon jól védekeztünk, az egész csapat, jól dolgoztunk, és ilyeneken múlt a pontszerezés. Apait-anyait beleadtunk, csúsztunk-másztunk, vért izzadtunk, aztán ilyen szerencsétlen találattal szereztek vezetést. Utána voltak apró lehetőségeink. Le kell vonni a tanulságokat és a hibákat gyorsan kijavítani. Mentálisan és fizikálisan fel kell frissülni, és szombaton jönnek a franciák.

Sallai Roland

„Tudtuk már a mérkőzés előtt, hogy nehéz dolgunk lesz. Mindent bele akartunk adni az első félidőben. Rengeteget védekeztünk, nem nagyon tudtunk helyzeteket kialakítani. Viszont a második játékrészre ez megfordult. Voltak helyzeteink, lesgólt szereztünk. Kicsit szerencsétlennek éreztem magunkat. Küzdöttünk, mindent kiadtunk magunkból. Sajnos most ez így sikerült, készülünk a következő mérkőzésre. Többször is bizonyítottuk, hogy a kulcsjátékosok nélkül is jó teljesítményre képesek vagyunk. Ez ma is megvolt 84 percig. Megvan a csapatban kvalitás, ezt kell továbbvinnünk a következő mérkőzésekre. Személy szerint 70 percig bírtam a tempót, utána éreztem, görcsöl a lábam. Valószínűleg az elmúlt tíz nap kihagyásának köszönhető. Csinálom tovább a dolgom és készülök a következő mérkőzésre.

És akkor még egyszer Marco Rossi nyilatkozatának egyik legfontosabb részlete.

Egy az egyben fel kell állni bárki ellen, teljesen mindegy, ki ellen játszunk. Meg kell mutatnunk a következő meccseken, hogy férfiak vagyunk, és képesek vagyunk az ilyen nehéz helyzetekre reagálni. Magyarországot kell képviselnünk a lehető legjobb módon. Nincs most itt az ideje a sírásnak. Még két mérkőzés vár ránk, a végsőkig harcolnunk kell, nem szavakkal, hanem a pályán.”

EURÓPA-BAJNOKSÁG
F-CSOPORT, 1. FORDULÓ

MAGYARORSZÁG–PORTUGÁLIA 0–3 (0–0)

Budapest, Puskás Aréna, 55 682 néző. Vezette: Cakir (török)
MAGYARORSZÁG: Gulácsi – Botka, Orbán, Szalai A. – Lovrencsics G., Nagy Á. (Varga R., 88.), Kleinheisler (Sigér D., 78.), Schäfer (Nego, 65.), Fiola (Varga K., 88.) – Szalai Á., Sallai (Schön, 77.). Szövetségi kapitány:    Marco Rossi
PORTUGÁLIA: Rui Patrício – Nélson Semedo, Pepe, Rúben Dias, Guerreiro – Danilo Pereira, William Carvalho (Renato Sanches, 81.), Bruno Fernandes (Moutinho, 89.) – Bernardo Silva (Rafa Silva, 71.), C. Ronaldo, Diogo Jota (André Silva, 81.). Szövetségi kapitány:   Fernando Santos
Gólszerző: Guerreiro (84.), C. Ronaldo (87., 90+2. – az első 11-esből)

Próbáld ki nálunk a sportfogadást! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC