nb1.hu

A ZTE küzdelme: Márton Gábor rávilágított a lényegre

Nagyon korrekt volt a vezetőedző elődje.

A ZTE kupagyőzelem (először) és bennmaradás után vágott neki az új bajnokságnak. Mindkét eredmény elismerést érdemel, hiszen a 12 csapatos rendszerben 6-8 csapat mindig a kiesés ellen küzd elsődlegesen. A Zalaegerszegre a tavasszal is a bennmaradásért folytatott ádáz csata lesz a jellemző.

CÉLKITŰZÉSEK

Május 31-én a ZTE hivatalos honlapján megjelent egy páros interjú, amelyben Végh Gábor tulajdonos és Sallói István válaszolt a kérdésekre. A célkitűzésről Végh a következőket mondta.

„Azt az utat követjük, hogy mind a klubot, mind a játékoskeretet évről-évre fejlesszük. A napokban átadjuk az új konditermünket és építünk egy új öltözőt is. A szurkolók kiszolgálására egy új, nagyobb ajándékboltot hozunk létre, amiben ereklyéink számára egy múzeumi részt is kialakítunk. Júliusban az Union Berlin csapatát látjuk vendégül a Zete Fiesztán, mely Németország egyik legtudatosabban épülő csapata. Komoly munkánk van abban, hogy az idei évben is egy BL-résztvevő csapatot fogadhatunk hazai környezetben és hiszem, hogy ismét nagy élményt szerezhetünk szimpatizánsainknak. Az újítás tehát nem áll meg, fejlesztjük a stadionon belül is a létesítményeket, illetve a világítást, hogy a nemzetközi kupában is minél több mérkőzést hazai pályán tudjunk lejátszani. Közben pedig – a lehetőségeinkhez mérten – a csapatot próbáljuk még tovább erősíteni. Országosan pozitív a megítélése a Zetének, és remélem, hogy a városban és a megyében is tovább növekszik a klub megbecsülése. Bízom benne, hogy kívülről is látható az, hogy minden évben fejlődik a Zete.”

JÁTÉKOSKERETEK ÉRTÉKEI

Sallói a következőket említette.

„A klub szakmailag próbál folyamatosan fejlődni, az irány ki van jelölve. A „jövő klubja” szlogen nem csak a játékosokra, hanem a szakemberekre is vonatkozik. Boér Gábor esete is ezt mutatja, hisz fejlesztette magát és a klub kötelékében maradt, így újra lehetőséget kapott. A fiatalok mellé óvatosan, de 1-2 rutinos játékost szeretnénk igazolni nyáron. Szerződése lejártával távozik az együttesből Kálnoki-Kis Dávid, aki az utóbbi két és fél esztendőben nagyon sokat tett a klubért és tevékeny részese volt a kupagyőzelemnek. A középhátvéd mellett Eros Grezda is elhagyja a ZTE FC-t, akit tavasszal sajnos sérülések hátráltattak. Amennyiben nem lesz további távozó, úgy négy labdarúgó igazolását tervezzük. Az eredmények mellett, a fiatal játékosok felépítése és értékesítése is fontos feladatunk azért, hogy a befolyó összegből egyre jobb csapatot tudjunk építeni. Van érték a csapatban, szeretnénk előre lépni a következő idényben és odaérni az első hat közé.”
A ZTE eddig 21 gólt szerzett és 36-ot kapott a bajnokságban. Előbbi az egyik legszerényebb mutató, utóbbi a leggyengébb.

MEZŐKÖVESDEN

A ZTE az első nyolc fordulóban egyszer tudott győzni, még a második fordulóban. Az újabb siker egy fontos rangadón, a Mezőkövesd otthonában született. Boér így értékelt a kamerák előtt a győzelem után.

„Azt gondolom, hogy mindenben jobbak voltunk ezen a meccsen. Elég csak a labdabirtoklást vagy a helyzetek kialakítását figyelembe venni, emellett mentálisan szintén erősebbek voltunk az ellenfélnél. Hamarabb lezárhattuk volna a mérkőzést, az első félidőben kifejezetten jól futballoztunk, akkor semmilyen lehetőséget nem adtunk a Mezőkövesdnek. A második félidőben volt esélyünk arra, hogy növeljük az előnyt. Nagyon kellett már ez a győzelem a csapatnak. Sokat dolgoztak ezért a srácok, meg is érdemlik a győzelmet. Sok támadás ért minket, kellett már ez az eredmény. Korábban is benne volt a meccseinkben a győzelem.

Ha sok idő telik el két győzelem között, az sebeket okoz. Kicsit tudunk fújni, két nap pihenő jön, aztán folytatódik a munka, hosszú az út. Jókor jön a szünet, mivel ennek a csapatnak még érnie kell. Ebben a 12 csapatos bajnokságban nem lehet felszabadultan örülni.”

A MÁSIK RIVÁLISNÁL IS

Utána jött két vereség, majd egy ugyanolyan fontos meccs, mint a matyóföldiek elleni. Kisvárdán idegenben. A ZTE viszont a másik közvetlen riválisát is legyőzte Boér irányításával.

„Azok a játékosok, akik az első félidőben lehetőséget kaptak, megvalósították a tervünket, mivel folyamatosan nyomás alá helyezték a Kisvárdát. A meccs előtt azt mondtam a srácoknak, hogy ha nem kapunk gólt, akkor biztosan nyerünk. Mindkét csapat az életéért ment, ezért érződött a feszültség, emellett az is, hogy egyik csapat önbizalma sincs magas szinten. A rutinos futballistáink, akik a második félidőben bejöttek, nyugalmat tudtak sugározni. Ezúttal a hátsó alakzatunk stabilan működött. Több szempontból sokat ér ez a győzelem. Fontos, hogy a vonal fölé kerültünk. Az sem elhanyagolható, hogy egy közvetlen rivális otthonában szereztünk három pontot.”

Boér rámutatott tehát, hogy a csapatvédekezés a legnagyobb gond. Ha az hatékonyan működik, akkor tudnak győzni. Pláne idegenben.

MÁRTON GÁBOR

Az MTK-tól elszenvedett vereség után viszont edzőváltásra került sor. Boér Gábort Márton Gábor váltotta a kispadon. De fontos mozzanata volt a folyamatnak, hogy Boér önként ajánlotta fel távozását. Ezt gesztust fogadta el a klubvezetés.

Márton a székfoglalójában a legfontosabbakat mondta el a klubhonlapnak.

Mindenkinek félre kell tennie az egyéniséget és előtérbe helyezni a csapat érdekeit. Egyértelmű, hogy védekezésben javulnunk kell, megemlíthetjük akár a rögzített szituációkat, de igazság szerint a védelmet mindig lesz hova fejleszteni.

A támadójátékra is hasonló figyelmet fogunk fordítani és szeretném, hogy minél több helyzetet alakítsunk ki a mérkőzések során, mert véleményem szerint erős a keretben a támadó potenciál. Szeretem, ha előre felé játszik a csapat, de nem elhanyagolható a stabilitás, amit meg kell tartani, ez pedig hatalmas fegyelmet igényel a játékosoktól. A válogatott szünet miatt szerencsére van egy kis idő a következő bajnoki mérkőzésig, amit ki is fogunk használni.”

Mártonnal azóta egy győzelmet, egy döntetlent és két vereséget ért el a ZTE. A Ferencváros elleni meccs után így értékelt a szakvezető.

„Nem tudok beletörődni a vereségbe senki ellen sem, de nyilván tisztában vagyunk a helyzetünkkel, hogy a Ferencváros milyen minőséget képvisel hozzánk képest. Megvolt a tervünk, hogyan szeretnénk támadásokat vezetni, de ebből nagyon kevés valósult meg. Védekezésben még egy darabig tartottuk magunkat, de hosszú távon ezt a nyomást nehéz volt kibírni. Sajnos néhány poszton elfogytunk, így kényszermegoldásokat kellett alkalmazni, de ilyen gondjai másnak is vannak. Cserékkel próbáltam élesebbé tenni a csapatot, Németh Dánielt is emiatt vittem le, de a változtatások sem működtek.”

A ZTE mestere a sajtótájékoztatón a tavasszal kapcsolatban az egyik legfontosabbat is leszögezte: a vezetőséggel azon dolgoznak, hogy a téli szünetben megerősítsenek néhány posztot, ahol nincsenek elegen vagy nem elég minőségi játékossal rendelkeznek.

A keret vérfrissítése majd távozókat is jelenthet. Az eddigieket figyelembe véve a csapatvédekezés stabilabbá tételében jártas játékosokra is szükségük lenne a ZTE-nek.

És arra is, hogy minél többen támogassák őket…

Próbáld ki nálunk a sportfogadást! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC