nb1.hu

Kajla gyerekből érett focista – Szoboszlai, a kapitány

A kő-papír-ollótól az Eb-kijutásig.

SZALAI SORSFORDÍTÓ BEJELENTÉSE

2022. szeptember 21. nehéz nap lehetett Szalai Ádám életében. A válogatott akkori csapatkapitánya aznap jelentette be rendkívüli sajtótájékoztatón, hogy az olaszok elleni Nemzetek Ligája-mérkőzéssel búcsúzik a válogatottól.

Az azóta már a karrierjét teljesen befejező Szalai elmondta: “Jó úton van a válogatott, jó a kapitány és jó csapatunk van. A következő tétmérkőzés a márciusi Eb-selejtező. Elég idő lesz, ha esetleg hiányt jelentenék, lehessen találni megoldást és a legerősebb csapattal álljunk ki.”

A 86-szoros válogatott ikon érzelemdús búcsúja után adott volt tehát a feladat Marco Rossi szövetségi kapitány számára: megtalálni a méltó utódokat. A többes szám azért indokolt, mert kellett keresni egy vezért, aki a csk-t pótolja. És szükség volt valakire vagy valakikre, aki vagy akik a Szalai posztján keletkező űrt betölti(k). Utóbbi, vagyis a szakmai kérdés megoldódott Varga Barnabás csatasorba állításával, de lehetőségként ott van Ádám Martin és Németh András is. A három támadóban az mindenképpen közös, hogy mindannyian rendelkeznek már legalább egy válogatott góllal.

Varga Barnabás a tökéletes Szalai Ádám-utód? – Vagy még több is!

A NAGY DÖNTÉS

A csapatkapitány kilétét illetően nagy volt a titkolózás, erről itt lehet bővebben olvasni. Marco Rossi előzetesen annyit árult el a Luxemburg elleni, tavaly novemberi felkészülési mérkőzés előtt, hogy nemcsak a stáb tagjaival, hanem a kulcsjátékosokkal is átbeszélték a helyzetet, de mivel a kerettel még nem közölték, ki lesz az új csapatkapitány, így egyelőre ő sem árulta el a nyilvánosság előtt. Aztán másnap lehullt a lepel, az MLSZ Twitter-oldalán jelentette be a nagy hírt, hogy Szoboszlai Dominiké lett a megtisztelő pozíció.

Az akkori reakciókat hagyjuk. A 10 millió szövetségi kapitány országában mindenkinek volt véleménye a döntésről. Kiváltképp a nagy vihart kavart kő-papír-ollós eset után. Itt most két nyilatkozatot érdemes figyelembe venni. Egyrészt Marco Rossiét, aki így fogalmazott: „Nem értek egyet azzal, ahogy eldöntötték a fiúk, ki lövi a tizenegyest. Van egy első számú lövő, nem véletlenül. Szoros volt a meccs, akár ki is egyenlíthetett volna az ellenfél, akkor nagyon dühös lettem volna. Ezt meg is beszéltem Dominikkal.”

Természetesen a játékos édesapja, Szoboszlai Zsolt is elmondta véleményét, már a Bulgária elleni hazai meccs másnapján, a Hétközi Fordulóban (6:55-től a videóban): „Ha Dominik gesztust gyakorolt volna Sallai Roli felé, akkor odaadja a labdát, és azt mondja, „rúgd be”. Ha nem, akkor teljesen mindegy, valami más fórumon kellett volna ezt eldönteniük. Én biztos, hogy leüvöltöttem volna a pálya széléről.”

HAPPY END

A többi már történelem. Szoboszlai Dominik Liverpoolba igazolásától kezdve a 2023-ban tíz veretlenül megvívott meccsen át az egyenesági Eb-kijutásig mind Marco Rossit, segítőit és a válogatott meghatározó játékosait igazolják. Ők szavaztak bizalmat a még most is csak 23 éves „szupersztárnak”.  A szupersztár kifejezés helytálló, csupán Szoboszlai nyilatkozata miatt használandó idézőjelben. „Mindig hangsúlyozom, hogy nem én és nem csak én vagyok  ebben az egészben. Sokszor olvastam, hogy Szoboszlai, nem pedig a magyar válogatott… Nem szeretném a srácoktól sem és másoktól sem azt, hogy engem sztárként kezeljenek. Elértem egy olyan dolgot, amire nagyon büszke vagyok. És én ezért kiskorom óta küzdöttem. Viszont megmondtam nekik is, hogy ne nézzenek máshogy rám azért, mert én a Liverpoolban játszom. Ugyanúgy le fogok ülni kártyázni velül, ugyanúgy benne leszek minden hülyeségben.” 

És hogy miként látják a társak a csapatkapitányt, arról itt van egy-két gondolat az MLSZ YouTube-csatornáján látható ‘Együtt, egyenesen az Eb-re’ című filmből.

Fiola Attila: „Szala erős karaketer, nagyon jó csapatkapitány volt. Szobit amikor kinevezték csapatkapitánynak, senki nem tartott ettől. Fiatal, Magyarország legtehetségesebb játékosa.”

Amikor először bekerült a válogatottba, akkor még kicsit kajla gyerek volt, nem volt ez a karakter. Mostanra pedig egy érett gondolkodású, érett labdarúgó lett belőle.

Nagy Ádám: „Fontos, hogy van egy jó csapatkapitány, van egy jó vezérünk. Az ő keze alá bedolgoznak a rutinosabb játékosok. Nincs marakodás csapaton belül, mindenki elfogadja Dominikot csapatkapitánynak. Hatalmas plusz, hogy nincsen cicaharc csapaton belül.”

Zárásként álljanak itt Szoboszlai Dominik szavai, amiket a belgrádi Rajko Mitics Stadionban (Marakana) mondott a szerbek elleni, 2-1-es magyar győzelemmel végződött találkozó előtt:

Az az egy kérdés, hogy ki akarja ma jobban? Mi, vagy ők? Ki tud több melót beletenni ebbe a meccsbe? Mi, vagy ők? Ki tud többet futni? Mi, vagy ők? Ki megy úgy bele minden párharcba, hogy onnan győztesen jön ki? Mi, vagy ők? Erre egy válasz van: mi!

Próbáld ki nálunk a sportfogadást! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC