nb1.hu

Állítsátok ki a Louvre-ban! – Nagyító alatt Szoboszlai bombagólja

Tökéletes helyzetfelismerés a másodperc tört része alatt, majd egy tűpontos lövés, amelyről napok óta beszél a nemzetközi sajtó.

A világfutball trendjeit tekintve Szoboszlai Dominik egy kihalóban lévő műfajt képvisel a rugótechnikájával. A labdarúgás abba az irányba megy el, hogy minél minőségibb helyzeteket dolgozz ki, ezáltal nagyobb esélyed lesz gólokat lőni. Ergo próbálj meg minél közelebb eljutni az ellenfél kapujáig, hogy minél közelebbről próbálkozhassál lövésekkel. Ennek köszönhetően egyre kevésbé vállalkoznak átlövéssel a labdarúgók, vagy ha vállalkoznak, akkor minimális hatékonysággal teszik.

A Driblab kimutatása alapján az előző nyolc idényt vizsgálva a topligákban, átlag majdnem két méterrel csökkent a lövések távolsága. A Premeir League-ben például a 2015-16-os idényben még 18.22 méterről jöttek átlagosan a lövések, ez az előző szezonban már csak 15.9 méter volt – azaz a mágikus boxon belüli határt átlépték. Leegyszerűsítve képzeljük el azt, hogy 7-8 éve körülbelül a büntetőterület körívének távolságából adták le a lövéseket átlagban, míg tavaly már a büntetőterületen belülről.

Minőséget tekintve természetes, hogy a közelebbről érkező lövéseknek van nagyobb esélye kaput találni, mint a messzebbről eleresztetteknek. Arról már nem is beszélve, hogy a Serie A-ban, a Ligue 1-ben, illetve a Premier League-ben egy idény alatt több, mint egy métert csökkent a lövések átlagos távolsága.

Mielőtt még Szoboszlaira kanyarodnánk rá, vegyük példának az előző szezonban 43 gólig jutó Erling Haalandot. A norvég csatár összes kapuralövését (152) figyelembe véve, alig több mint a 10%-a jött a boxon kívülről, s mindössze egy gólt szerzett ezekből. Ugyan teljesen más szerepkör, teljesen más adottságok, teljesen más rendszer, mégis igazolja, hogy honnan érdemes próbálkozni igazán egy játékosnak az ellenfél kapuja előtt.

Amikor nyáron leigazolta a Liverpool Szoboszlai Dominiket, valamint az argentin világbajnok Alexis Mac Allistert, Jürgen Klopp együttese az egyik legkevésbé hatékony csapat volt a PL-ben a távoli lövéseket tekintve. Ugyanakkor a két középpályás az előző idény topligás teljesítményeit nézve benne volt a 10 legjobb boxon kívüli lövésmutatóval rendelkező játékos között. Egyértelművé vált, hogy a két játékost – minden egyéb más skilljük mellett – az átlövések hatékonyságán való javítás miatt szerződtették.

Szoboszlai már az Aston Villának lőtt gólja során is megmutatta, hogy képes a boxon kívülről gólt szerezni – egy viszonylag kis gólszerzési lehetőséggel rendelkező szituációban. A Leicester elleni hatalmas gólja azonban nem csak a tökéletes technikán múlott, hanem az előtte történő helyzetfelismerésen, majd apró korrigáláson, amivel kiválóan készítette elő a lövést.


A három Leicester-játékos közel egymáshoz, Szoboszlai teljesen üresen. Mozgásával a lehetséges passzfolyosóba akar belépni. Fotó: Liverpool FC/Youtube

Eleve bajos az ellenfél szemszögéből, ha a magyar középpályást ennyire üresen hagyják a büntetőterülethez közel, hiszen pontosan tudják mennyire jó átlövésekben. Endo remekül kínálja fel az oldalpassz lehetőségét, melyre azonnal reagálnak a Leicester játékosai, ezáltal megnyílik a passzfolyosó, melybe kiválóan lép be Szoboszlai a másodperc tört része alatt.


Az átvétel nem tökéletes, de azonnal korrigál Dominik, amivel előkészíti a lövést. Fotó: Liverpool FC/Youtube

Noha a passz kiváló ütemben jön, kicsit beragad Szoboszlai Dominik lába alá. Ugyanakkor a reakció megint tökéletes, külsővel azonnal előkészíti a lövést. A védők még mindig rendkívül messze tőle, ekkor már mindenki pontosan tudta, hogy mi következik.


A hátsó kameraállás visszaadja, hogy mennyire adta magát a lövés, amely elemi erővel, tűpontosan érkezett a jobb felső sarokba. Fotó: Liverpool FC/Youtube

Átlövés, gól. Azt már a nemzetközi sajtó is elemezte, hogy a magyar középpályás titka a 41-es lábméret, illetve a tökéletes technika, viszont ez a gól sokkal összetettebb annál, mint „biztosan orrvérzésig gyakorolta a távoli lövéseket„. Maga a passzfolyosóba való belépés, a nem teljesen jó átvétel után a korrigálás, amellyel előkészíti a lövést – ez játékintelligencia kérdése. Márpedig Dominik kiemelkedő ezen a téren is, aligha az utolsó ilyen kaliberű villanása volt a Liverpool színeiben.

Próbáld ki nálunk a sportfogadást! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC