nb1.hu

Varga Barnabás a tökéletes Szalai Ádám-utód? – Vagy még több is!

Szerbia ellen roppant fontos 3 pontot szerezett a magyar labdarúgó-válogatott a belgrádi Eb-selejtezőn.

A 2-1-es győzelemből góllal vette ki részét Varga Barnabás, aki parádés formában van az elmúlt hetekben. Szalai Ádám visszavonulása óta kardinális kérdés, hogy ki lesz az utódja. Eleinte a Paksból Dél-Koreába szerződő Ádám Martinban látták a következő „kilencesét” Marco Rossinak, illetve szóba került Németh András, de időközben a paksi futball kinevelt egy sokkal komplexebb gólkirályt, akit Varga Barnabásnak hívnak.

A Marco Rossi-féle magyar válogatottban a csatár elsődleges feladata nem merül ki annyiban, hogy gólt szerezzen. A labda nélküli fázisokban kulcsfontosságú szerep hárul a centerre, akinek a letámadásoknál a védekezés első vonalában kell tökéletes döntéseket hozni. Párharcokban roppant erősnek kell lenni, hiszen a hosszú labdák sokáig – manapság egyre kevésbé – határozták meg a nemzeti tizenegy játékát. Ha lehet ilyet mondani, Ádám Martinnak, illetve Varga Barnabásnak egyaránt a gólszerzés a legnagyobb skillje, ugyanakkor utóbbi a litvánok, valamint a szerbek ellen megmutatta, hogy hosszabb távon lehet megoldás ebben a pozícióban – nem feltétlenül a góljai miatt.

Letámadások, avagy Varga tökéletes trigger volt Belgrádban

Szalai Ádám egyik legnagyobb erénye a labda nélküli játéka volt a válogatottban. A letámadásokat tökéletes ütemben, tempóban tudta elindítani, melynek köszönhetően az ellenfelek védelmei rengeteg alkalommal szorultak nehéz helyzetbe. Varga úgy néz ki, hogy meg tudja oldani ezt a szerepkört – ráadásul az egyre proaktívabb válogatottnak köszönhetően labdaszerzés esetén hamarabb érhet a kapu elé. A találkozó elején kristályosodott ki, hogy a ferencvárosi csatárnak Szergej Milinkovics-Szavics zavarása lesz az egyik fő feladata Belgrádban.

Varga támadja le Sz. Milinkovics-Szavicsot, ezzel egy időben lezárja a hátrapassz lehetőségét. A szerb kénytelen előre indulni a labdával, ahol a magyarok létszámban megvannak. Szabálytalanság az akció vége, de potenciális labdaszerzés volt benne. Fotó: M4Sport

A következő képen ismét Milinkovics-Szavicsot zavarja Varga Barnabás. A középpálya megint jól osztja el a területeket, így csak a hosszú labda marad opció a szerb számára. Amit érdemes kiemelni a magyaroknál, hogy Szoboszlai Dominik akkor igazán veszélyes, amikor a kapuhoz közel tud labdához jutni, ez igaz a szerbeknél Milinkovics-Szavicsra is. Varga folyamatos nyomás alatt tudta tartani a Szaúd-Arábiában légióskodó középpályást, így a szerb akciók nem minden esetben tudtak flottul haladni.

Sz. Milinkovics-Szavics kénytelen indítani a jobb oldalt, ezt követően a magyarok jöhettek kirúgással. Fotó: M4Sport

Mobilitás

Szalai – és Ádám Martin – esetében egy statikusabb centerről beszélünk, aki egyszerre több védő figyelmét lekötve igyekszik teret, valamint időt nyerni a társaknak, majd a saját csatáját megvívva próbál helyzetbe kerülni. Varga mobilisabb kilences, a hőtérképére rápillantva előszeretettel mozog ki szélső területekbe, hogy védőitől messze kerüljön. Ezt részben az bizonyítja, hogy 19 párharcából mindössze 6-ot nyert meg (32%). Ezzel nem Varga gyengébb mutatóját szeretnénk kiemelni, mindössze jelezni, hogy talán tudatosan próbált messze kerülni a szerb védőktől, ezzel területet adva a társainak, illetve saját magának.

Magyar túltöltés a jobb oldalon, Varga pár méterre az emberétől. Fotó: M4Sport

 

A forgatást követően Kerkez emberét dupláznák le, Varga sokkal messzebb került a védőjétől. (Kerkez lesen volt.) Fotó: M4Sport

Azzal csak profitálni tud a magyar válogatott, ha egy kevésbé statikus mozgású center játszik, hiszen Szoboszlai vagy Sallai is feltűnhet centrális területeken egymáshoz közel, ami a egymás közötti szinergiák miatt roppant fontos Marco Rossi csapatának. Az már csak hab a tortán, hogy ezzel Nego, illetve Kerkez is fel tud tűnni a büntetőterület környékén – mindketten előszeretettel indulnak el a pálya közepe felé.

Pontrúgások

Szalai Ádám egyik legkiemelkedőbb képessége a fejjátéka volt, melyet a válogatott ellen érkező pontrúgásoknál rendszeresen kihasznált Marco Rossi. A szögleteknél, oldalról érkező szabadrúgásoknál Szalai rövid kifejelő pozícióban rengetegszer tudta hatástalanítani az ellenfelek veszélyes labdáit. Varga Barnabás jelenleg a legjobb fejjátékkal rendelkező játékos – nem csak a Ferencvárosban vagy az NB I-ben – a válogatottban. Rossi ennek megfelelően fontos láncszemként tekint Vargára az ellenfelek pontrúgásainál.

Szerb szöglet. Mindenkinek van embere, a boxon belül 5v5 szituáció plusz Varga üresen a rövid oldalon. Fotó: M4Sport

Labdás interakciók

A fentebb említett statikusság miatt nem annyira tudott sem Szalai Ádám, sem Ádám Martin hatékony lenni az üres területek megjátszásakor. Varga az első félidőben sokszor képes volt elszakadni emberétől, majd ezt követően üres területbe indulni.

Varga megtartja a labdát, amit a vonal mellett helyezkedő Sallainak tesz le. Fotó: M4Sport

 

Néhány másodperccel később egy indítást követően már az alapvonalnál igyekszik centerezni Szoboszlai felé. Fotó: M4Sport

Varga az üres területekbe való indulás mellett a kombinatív játékban is hasznosnak bizonyult. Ugyan a passzhatékonysága (42%) hagy némi kívánnivalót maga után, illetve volt pár labdavesztése (13), Varga Barnabás abszolút helyt állt Belgrádban.

Összefoglalva: Varga Barnabásban minden megvan ahhoz, hogy a válogatottnál jó ideig ő legyen az első számú választása Marco Rossinak a kilences posztra. A csapat jelenlegi játékához passzolna, remekül kiegészíti Szoboszlait, illetve Sallait, ráadásul a kapu elé is hatékonyan tud érkezni. Védekezésben fontos szerepe van a nemzeti tizenegyben, labda nélkül is maradéktalanul hasznos tud lenni a Fradi támadója. Az kérdés, hogy évekig fenn tudja-e tartani ezt a teljesítményt és hosszú ideig ő lehet a válogatott első számú centere. Viszont az Eb-selejtezők feléhez érve – és a németországi torna felé egy hatalmas lépést téve – megnyugtató, hogy megoldódni látszik az évek óta húzódó rejtély, miszerint lehet Szalai Ádámnak méltó utóda a magyar válogatottban.

Próbáld ki nálunk a sportfogadást! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC