nb1.hu

A feröeriek magyar edzője jött rá, hogyan verhető a Fradi – reakció

"Talán lenéztek minket egy picit" - mondta a Ferencvárosról Turi Géza, aki számára ez a BL-selejtezős győzelem többet jelent, mint bárkinek.

Különleges este várt szerdán Turi Gézára, a Groupama Arénában ugyanis ő volt az egyetlen magyar, aki nem a vendéglátó Ferencváros, hanem a feröeri KÍ sikeréért próbált mindent megtenni. A Zalaegerszeg 2002-es bajnokcsapatának a tagja 2006 óta a Feröer-szigeteken él. Közel másfél évtizedig három helyi klub kapusa volt, egy ideje pedig a KÍ Klaksvík kapusedzője.

Mindig remélte, hogy klubja összekerül egy magyar csapattal valamelyik nemzetközi kupában, és a vágya idén teljesült, de nem is akárhogyan! A feröeriek ugyanis – óriási meglepetésre – a hazai 0-0 után 3-0-ra kiütötték a jóval magasabbra taksált, Európa Liga-nyolcaddöntős Ferencvárost a Bajnokok Ligája-selejtező első fordulójában.

„Nagyon szerettem volna egy magyar csapat ellen játszani, és ez az álmom valóra vált. De hogy nyerni is tudtunk, ráadásul idegen környezetben, az kimondottan fantasztikus” – nyilatkozta a találkozó után a Groupama Aréna vegyes zónájában az NB1.hu érdeklődésére Turi Géza, akinek komoly szerepe van abban, hogy a feröeriek győzni tudtak a visszavágón.

Remélem, hogy sok közöm volt a győzelemhez, hiszen a pontrúgásokért én felelek. Erre sokat készültünk, tudtuk, hogy rengeteg beadás lesz, és a szögletekre is fókuszt helyez majd a Ferencváros. A srácok erre odafigyeltek, odatették magukat, és hál’ istennek mindent kirúgtak, elfejeltek, ahogy kell.

A feröeriek egyáltalán nem feltartott kézzel utaztak Magyarországra, a hazai 0-0 után valóban bíztak abban, hogy meglepetést okozhatnak. „Mi, edzők próbáltuk tartani a lelket a játékosokban, mondtuk többször is, hogy meg tudjuk csinálni, tovább tudunk jutni! Pozitívan álltunk hozzá a párharchoz, bár tudtuk, hogy irgalmatlanul nehéz 90 perc vár ránk mindkét alkalommal.”


Turi Géza idén májusban egy meccsre reaktiválta magát, és 49 évesen védett az első osztályban, amivel rekorder lett

Az első párharc valóban szoros volt (0-0), de a másodikról ez nem volt elmondható, a KÍ a félidőben már 3-0-ra vezetett. Ennek ellenére eszük ágában sem volt már a szünetben pezsgőt bontani a vendégeknek. „Csak a végén hittük el, hogy sikerült. Még húsz perc volt hátra, és nagyon nyomtak a hazaiak, ha akkor gólt rúgnak, akkor meleg is lehetett volna a vége. De hál’ istennek kibírtuk a nyomást, és nyertünk.”

A győzelem pedig túlzás nélkül nevezhető történelminek. „Rengeteget jelent ez a diadal a számunkra.

Talán ez volt a legnagyobb győzelem a feröeri futball történetében, hiszen egy magyar bajnok ellen sikerült továbbjutunk. De nekem ez még többet jelent, valódi boldogságot.

Míg a ferencvárosi játékosok profi labdarúgók komoly fizetéssel, addig a feröeri játékosok dolgoznak is a futball mellett. „Van, aki iskolába jár, van, aki igazgató vagy éppen egy élelmiszer-áruházban villanyszerelő. Mindenféle munkát végeznek a játékosok. De a külföldiek általában profik, és pénzért játszanak csak.”

A siker első lépcsőfokát a gólra váltott büntető jelentette. „Frederiksberg nagyon biztos 11-es rúgó, nem nagyon beszéltem vele arról, hogy hová rúgja. Ezt ő dönti el, hogy melyik sarkot választja. Egyébként mind a két oldalra szokta rúgni a büntetőket, most a bal alsó sarkot választotta.

Ferencváros - Klaksvík
Fotó: Farkas Zsolt

A feröeriek érdemeit tovább növeli, hogy vérbeli csatár nélkül álltak fel. „Az első számú csatárunk még mindig sérült, úgyhogy egy középpályást kellett betennünk, de Kassi nagyon jól megoldotta a feladatát, és hozzátette, amit kell.”

Nem is akárhogyan, ő volt az, aki bátran lőtt jobb oldalról a szünet előtti másodpercekben, Dibusz Dénest pedig megzavarta a szélről leadott lövés, beleért ugyan, de hiába indult meg a kapuja felé, már nem tudta kiszedni a gólvonal mögül. „Ez a harmadik egy nagyon kellemetlen labda volt. A Fradi kapusa hátrafelé rohant, és nagyon nem volt szerencséje.”

A Fradi gyengébb játékát így véleményezte Turi Géza.

Talán lenéztek minket egy picit. Talán az döntött, hogy mi 16-os győzelmi sorozatban vagyunk a hazai bajnokságban.

„Tudom, nem lehet összehasonlítani a magyar és a feröeri bajnoki mérkőzéseket, de mégis, nagy önbizalmat ad nekünk, hogy egymás után jönnek a győzelmek. Talán ez is hozzásegített minket ahhoz, hogy megnyerjük a mérkőzést.”

Ferencváros - Klaksvík

A Fradi-szurkolók azt kiabálták Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedzőnek címezve, hogy „Auf wiedersehen”, avagy viszontlátásra, és a klublegenda Lipcsei Péter kinevezését követelték. Ez nem volt annyira meglepő, mint az, hogy a feröeri csapatnak a lefújás után vastapssal gratuláltak. „A játékosaim ugyanúgy meglepődtek ezen, mint én is. Jólesett, hogy a ferencvárosi közönség így honorálta a játékunkat és a hozzáállásunkat.”

Ha pedig egy üzlet beindul… A Groupama Arénában elért siker után a svéd BK Häcken ellen is megpróbálja a lehetetlent a KÍ. „A jövő héten ellenük készülünk, de most mit mondjak? Megpróbáljuk ugyanúgy, mint a Ferencváros ellen. Hazai pályán kezdünk, hasonló körülmények között, mint a magyar bajnok ellen. A célunk ugyanaz, próbáljuk megnehezíteni a játékukat, miközben mi játsszuk a saját játékunkat, aztán majd meglátjuk, mi lesz belőle.”

Próbáld ki nálunk a sportfogadást! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC