nb1.hu

Bartosz Grzelak: Álmodozhatunk a dobogóról, de a realitás a tabella közepe

Meglepte az NB I a fehérváriak vezetőedzőjét.

A lengyel przegladsportowy interjút készített a Fehérvár FC lengyel-svéd vezetőedzőjével Bartosz Grzelakkal. A 44 éves szakember beszélt többek között arról, hogy milyen körülmények fogadták 2023 márciusában Fehérváron, hogy milyen nehéz helyzetben kellett dolgoznia és arról is, milyen célokkal vágnak neki az új szezonnak. 

A tervek győzték meg

“Kíváncsivá tett a fehérváriak terve. Magyarországra utaztam. Az első találkozáskor a sportigazgató felvázolta a terveket. A cél most a bennmaradás kiharcolása, a következő feladat pedig a klubnak az újjáépítése, felemelni oda ahol az elmúlt években volt. Ilyet még senkitől nem hallottam, aki kapcsolatba lépett velem. Tudtam, mit jelent a Videoton a szurkolóknak Székesfehérvárnak és az egész országnak. Érkezéskor tapasztaltam, hogy a lehetőségek fantasztikusak, az edzéskörülmények pedig olyan szintűek, hogy Skandináviában senkinek nincs ilyen. Szerettem volna külföldön dolgozni, új tapasztalatokat szerezni és új projektben részt venni. Lengyel klubok is kerestek, de ilyen célokat egyikük sem vázolt fel. Szeretem Magyarországot. A mentalitás jó, az emberek szorgalmasak és szervezettek” – nyilatkozta Bartosz Grzelak. 

Meglepte az NB I

“Pozitív meglepetést okozott a magyar élvonal. Csak 12 csapat van, kevesebb, mint Svédországban vagy Lengyelországban, ami azt jelenti, hogy automatikusan körülbelül 80-nal kevesebb játékos játszik a topligában. Elég nagy a meccsek tempója, inkább a kontrákra alapoznak a csapatok. Nagyon sok jó játékos van a legerősebb csapatokban, mint a Ferencváros, a Debrecen, vagy a Puskás Akadémia. Anyagilag a klubok erősebbek, mint a svédek, vagy talán erősebbek is”.

Elégedett a tavasszal

„Elégedett vagyok a tavasszal. Miután megérkeztem a klubhoz, rendetlenséget találtam az öltözőben. A fejekben is rendet kellett tenni. A Ferencváros elleni meccsem a második bajnokim volt, az idegenbeli döntetlen után a legjobb csatárunk kiesett, és a szezon hátralévő részében nem játszott. A legfontosabb feladat itt is hasonló volt, mint az AIK-nál töltött időszakomnál. A védelem megerősítése volt a kulcs. Az elmúlt 10 meccsen mi és a Ferencváros kaptuk a legkevesebb gólt” – mondta Grzelak.

Nikolics Nemanja lakását bérli

“A korábbi Legia-gólkirály Nikolics Nemanja lakását bérelem. Ő a fehérvári klub legendája. Sajtótájékoztatót szervezett a stadionban” – mesélte a szakember.

Visszafogottabb célok

“Elvesztettük az egyik legnagyobb szponzort, a MOL-t, ami még a klub nevében is benne volt. Rengeteg pénzt fektetett be, hiánya érződik, a költségvetésünk alacsonyabb, mint amire számítottam. Nem lesz nyári táborunk. Az előző szezonban edzés után reggeliztünk és ebédeltünk, most már nem. A tulajdonos kénytelen vágni. Van egy tervünk, hogy újraépítsük a csapatot, és magyar identitást adunk neki. Korábban sok külföldi játékosunk volt, most magyar fiatalokra szeretnénk alapozni. Nem akarok állni a meccseken, lefordulni a kispadra és látni az összes külföldit. Ha másik országból jössz, elég jónak kell lenned, hogy bekerülj. Kihívás áll előttünk. A klub és a szurkolók közötti kapcsolat nem volt a legjobb, és ezt szeretnénk újjáépíteni. Az első lépés a kiesés elkerülése, szeretnénk legalább a középmezőnyben lenni, és nem belefolyni a bennmaradásért folytatott csatába. A Top 3-ról álmodozhatunk, de a tabella közepe a realitás” – jelentette ki a fehérváriak vezetőedzője. 

Próbáld ki nálunk a sportfogadást! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC