nb1.hu

„Írásba adom: nem fog a pénz megváltoztatni!” – találkozás Szoboszlai Dominikkel

Magabiztos, céltudatos, humoros, és elképesztően optimista. De ezt nem is lehet másképp. Hogyan csinálja? Magyarországon kérdezhettünk a Liverpool üdvöskéjétől.

Szoboszlai Dominik hazatért Magyarországra, hogy a hazai sajtó képviselőinek is elmesélje, hogyan vált valóra élete álma azzal, hogy a Liverpool FC szerződtette. Huszonkét évesen, 70 millió euróért. Ahogyan ő fogalmazott, erre még ő sem számított, mármint, hogy ilyen fiatalon a világ egyik legjobb klubcsapatának a játékosa lesz. Hetvenmillió eurós vételár, mesés fizetés? Mindkettő igaz, de őt nem a pénz motiválja. És ezt el is hisszük neki, mint ahogy azt is, hogy ő tényleg a földön fog maradni, bárkivel beül egy kifőzdébe, hogy elfogyasszon vele egy zúzapörköltet nokedlivel.

Július 4-én egy kicsit jobban megismerhettük Szoboszlai Dominiket

Magabiztos, céltudatos, humoros, és elképesztően optimista. De ezt nem is lehet másképp. Tényleg csak tanulni lehet tőle, ő pedig kész arra, hogy példakép legyen, és ha kell, elmondja, megmutatja, ő hogyan csinálja.

Kőkeményen állta a magyar újságírók és az NB1.hu tudósítójának a rohamait a Budapest belvárosában rendezett, meghívásos sajtóeseményen.

Szoboszlait először arról kérdeztük, készen áll-e arra, tisztában van-e azzal, hogy mostantól jó eséllyel több százezer magyar gyerek Szoboszlai Dominik szeretne lenni? Avagy, amit ő csinál, azt mindenki lesni fogja, a mozdulatait, a gesztusait, a szavait, pályán belüli és kívüli tevékenységét.

Felkészítettem magam és felkészítettek rá, hogy mindez, ami velem történik, ezzel fog járni. De ez legyen a legkisebb baj, örülök, hogy példakép lehetek, mint ahogy nekem is voltak példaképeim.

Kiosontam a hátsó ajtón, hogy többet tudjak edzeni

Például Steven Gerrard, akitől már 15 évesen magára tetováltatott egy idézetet: „A tehetség isteni áldás, de akarat és alázat nélkül mit sem ér” – olvasható Szoboszlai karján, és biztosak vagyunk abban, hogy ez minden nap eszébe jut – új liverpooli beceneve egyikén – Domnak.

Szoboszlai Dominik Fotó: NB1.hu

Az akarat és az alázat azzal is együtt járt, hogy a futballkarrieréért mindent feláldozott Szoboszlai. Amikor arról kérdezték, érzékeltesse, miről kellett lemondani azért, hogy idáig elérjen, először csak egy szót mondott: „Mindenről!”

Aztán kifejtette, mi a minden, és mi a semmi. „Ugyanúgy eljártam az iskolába, mint a többi gyerek, de néha a hátsó ajtón kiosontam az iskolából, hogy többet tudjak edzeni. De ugyanolyan életet éltem, mint mindenki más, annyi különbséggel, hogy számomra csak a futball létezett.

Reggel felkeltem, iskolába mentem, majd edzésre, aztán aludtam. Nem mentem sehová, kisgyerekként a játszótérre sem, de később a mozi, a buli, a haverokkal csavargás is kimaradt. De én nem úgy éltem meg, hogy nekem kimaradt, mert nincsen viszonyítási alapom, ezért nem esett annyira szarul.

Amikor láttam, a többiek mit csinálnak, és én mit csinálok, akkor is csak tettem a dolgom, hogy elérjem az álmom, ami később már nem az álmom, hanem a célom volt. Arra gondoltam, amit ők akkor csináltak, azt én később fogom tudni majd csinálni.”

Nem gondoltam, hogy 22 évesen elvisz a Liverpool

Ennek azonban most még nem jött el az ideje, hiszen Dominik is tudja, hogy most is csak egyetlen dologra koncentrálhat: a labdarúgásra. De nem úgy néz ki, hogy őt ez zavarná, és szeretne bármi mással is foglalkozni. És ő az, aki akkor is hisz magában, amikor más esetleg lemondana róla, vagy legyintene rá. Mert ilyen is volt már.

„Akkor is napról napra gondolkodtam, amikor Salzburgból Lipcsébe szerződtem, ami akkor egy nagy lépés volt. Fel kellett vennem az iramot, és akkor egyáltalán nem gondoltam, hogy egyszer egy olyan nagycsapat, mint a Liverpool, 70 millió eurót fog értem fizetni ilyen hamar. Az első fél évben sérült voltam Lipcsében, de utána az amerikai edzőnknél (Jesse Marsch) elkezdtem játszani. De miután leváltották, az új edző (Domenico Tedesco) már kevésbé szerette volna, hogy segítsem a csapatot. De nem foglalkoztunk vele. Utána jött egy edző (Marco Rose), aki bízott bennem, és sok lehetőséget kaptam. Négy évvel ezelőtt nem gondoltam volna, hogy 22 évesen el fog vinni a Liverpool.”

Szoboszlai Dominik Fotó: NB1.hu zsolt
Szoboszlai Dominik, Szoboszlai Zsolt

De elvitte, és ehhez nagyon-nagyon szükség volt arra a makacsságra és önbizalomra, ami megvan benne. Az édesapja (aki egyben a nevelőedzője is), Szoboszlai Zsolt így beszélt fia hozzáállásáról. „Ha mi nem hinnénk benne, akkor már elzavart volna mindenkit maga körül, mert az ő hitéből, elszántságából lehet meríteni. Ha bármilyen gödörben is lennénk, ha mi nem gondolnánk, hogy képes valamire, ő ránk cáfolna, és véghez vinné. Van egy olyan belső adottsága, amivel a nehézségeket kezelni tudja.”

„Nem érdekel minket, hogy minden magyar megbukott Liverpoolban”

„Picit mi mások vagyunk, mint sokan” – vetette közbe Esterházy Mátyás játékosügynök a Szoboszlai-team hozzáállásáról. „Nagyon sikerorientáltak vagyunk, sok negatív példát lehetne mondani, akár azt, hogy aki magyarként elment a Liverpoolba, mindenki megbukott – minket ez nem érdekel. Minden idegszálunkkal azon vagyunk, hogy Dominikot segítsük, és nem tudunk abban gondolkodni, hogy sikertelenek legyünk.

Dominik sokat tett azért, hogy megadják neki ezt az elismerést. Higgyétek el, meg fogja ugrani ezt az akadályt is, és semmi kétségünk nincs afelől, hogy a Liverpool a tökéletes választás a számára – minden szempontból. A klub mérete, Dominik motivációja szempontjából egyaránt.

Az én megbecsülésemet ezzel vívta ki, hogy látom, szemernyi kétség nincsen benne ebből a szempontból, hogy ő most ott van, ahol lennie kell.”

Az Anfield Road különleges helyszín volt eddig is Dominik számára, hiszen ez a egyetlen stadion, ahol izgult egy meccs előtt. „Az éjszakám nehezen telt, a fejemben volt, hogy mit, hogyan fogok csinálni. Valószínűleg más érzéssel fog eltölteni, amikor hazai pályán futok majd ki a liverpooli gyepre.”

Ahol aztán mi, magyarok arra számítunk, hogy ő rúgja majd a szabadrúgásokat. De ez nem megy könnyen egy olyan csapatban, ahol például öt országnak a csapatkapitánya is szerepel. „Nem volt még szó arról, hogy pontosan hol, melyik poszton fogok szerepelni, de azt is az idő dönti el, hogy én lövöm-e majd a szabadrúgásokat. Egy biztos, edzésen oda fogok állni, és remélem, egyet-kettőt eltalálok majd, ha odaadják a labdát. De nem ez lesz a prioritás, hogy odamenjek, és elvegyem a labdát.”

Szoboszlai Dominik Fotó: NB1.hu Esterházy Mátyás
Esterházy Mátyás, Szoboszlai Dominik menedzsere

Miközben pedig Szoboszlai korábbi csapata, a Leipzig a Bajnokok Ligájában indul, addig az előző szezonban az ötödik helyen végzett Liverpool FC csak az Európa Ligában. „Ahogy meghallottam, hogy komoly dolog lehet a liverpooli átigazolásból, nem gondoltam a Bajnokok Ligájára. Úgy gondoltam, hogy egy évet feláldozok arra, hogy nem szerepelek a BL-ben, hanem megpróbálom a csapattal megnyerni az Európa Ligát – idén ez a cél.”

Az eddigi karrierem során minden évben nyertem valamit

A pihent agyú angolok már most lejátszották a következő Premier League-idényt egy futballmenedzser-játékkal, úgy, hogy a Liverpoolban már szerepelt Szoboszlai Dominik is. És lám, a Vörösök – egy ponttal megelőzve a Manchester Cityt – megnyerték az aranyérmet. Tényleg ennyit jelentene az érkezése?

Én nem úgy gondolkodom, hogy velem kell sikeresnek lennie a Liverpoolnak, hanem, hogy szeretnék a részese lenni a sikereknek gólokkal, gólpasszokkal. Eddigi karrierem során minden évben nyertem valamit, most négy lehetőségünk van rá, reméljük, ebből a négy trófeából egyet minimum elhódítunk.

A sajtóeseményen meglepő kérdéseket is kapott Szoboszlai, például, hogy milyen Magyarország legnagyobb férfijának lenni? „Nem tudom, ki az, kérdezzétek meg őt” – jött rá a frappáns válasz.

És volt egy téma, aminek a megválaszolására előre készült Dom. Méghozzá, hogy megváltoztathatja-e a személyiségét a hírnév, a pénz, a csillogás? A válasza egyértelmű volt: „Én nem fogok soha megváltozni a körülöttem lévő emberek felé csak azért, hogy mennyi pénzem van. Ugyanúgy meg fogok állni a kamionos barátommal a kifőzdében, hogy megegyünk egy zúzapörköltet nokedlivel, és olyan jól fogom érezni magam, mintha a pályán lennék. Nagyon szívesen be fogok ülni vele, vagy apával – úgyis tartozom neki eggyel -, nem fogok emiatt megváltozni soha, ezt írásba adom.”

Szoboszlai Dominik Fotó: NB1.hu

És hogy tényleg nem az anyagiak motiválják, azt az édesapja is megerősítette: „Szereti a pénzt, jó, hogy van neki, de ha a pénz motiválná, akkor most Benzemával játszana. De akkor én lennék az első, aki agyoncsapnám. Kupákat akar nyerni, ez viszi előre. Ezáltal lesz sikeres a maga területén a fociban.”

Az Aranylabda-várományos Haaland bármiben segít neki

Az NB1.hu arról is kérdezte Szoboszlait, mit jelent számára, hogy az idei Aranylabda-választás első számú várományosa, egyik legjobb barátja, Erling Haaland is a Premier League-ben játszik. Ráadásul a nagy rivális Manchester Cityben.

„Beszéltünk telefonon, miután kiderült, hogy a Liverpoolban folytatom. Azt mondta, ha bármire szükségem van, akkor segít. Ő is messzebb fog most költözni Manchesterből, egy nyugodtabb környékre, ezért a javaslatára elkezdtünk ott mi is házakat nézni. Ha majd jön a Liverpool-City meccs, akkor arra a 95 percre nem leszünk barátok, és hiába triplázott idén a Manchester City, nem félünk tőle. Fel leszünk készülve, hogy legyőzzük.”

Végezetül a hosszú távú céljait is elárulta a 32 válogatott meccsén hét gólt szerző középpályás. „Bajnokok Ligáját szeretnék nyerni, de ezt sokszor elmondtam már.

De ha egy rekordot kellene említenem; szeretném, ha az én nevemhez fűződne a legtöbb válogatott mérkőzés. Hogy ezt elérjem, azért ugyanúgy, mindennap teljes erőből végeznem kell a dolgomat.

Ebben pedig tudjuk, hogy ő verhetetlen.

Próbáld ki nálunk a sportfogadást! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC