Magyar focihírek
minden mennyiségben
NB2 logó
NB3 logó
PNDRGN logó
HaladásPacsi Bálintedzőképzés

De valójában mi is az, ez a jól csengő futball periodizáció?

Simon Zoltán - 2016. augusztus 15. hétfõ 13:19
Szombathely – Az egyik legjobb műhelyben a nyugati-európai modellre építenek.

Az MLSZ által felkért Double Pass független nemzetközi átvilágító cég a hetekben jelentette meg a magyar labdarúgó akadémiák átfogó vizsgálata utáni eredményének sorrendjét, amelynek 2. helyezettje a szombathelyi ILLÉS Akadémia lett. A kimagasló eredmény mögött nem az épülő infrastruktúra, hanem a jól szervezett, nyugati-európai modellre épülő szakmai munka található.

 

Pacsi Bálint, UEFA PRO licenszes edző, az Illés Akadémia szakmai igazgatója és a szombathelyi Swietelsky-Haladás csapatának asszisztens edzője, 2 év alatt honosította meg a periodizációs tervezés modelljét az akadémia színfalai mögött. Elmondása szerint 4 éve ismerkedett meg ezzel a területtel, majd igazán 2014-ben a Double Pass által szervezett Akadémiai management kurzuson a belga Erik Roux (Belga felnőtt és utánpótlás labdarúgó válogatott futballfitnesz edzője) előadása után vette észre, hogy ez a terület szürke folt a magyar labdarúgás szerkezetében. Mélyen beleásta magát nemzetközi szakkönyvek és folyóiratok, webináriumok segítségével és idén júniusban Amszterdamban végzett a holland Raymond Verheijen, a „futball periodizáció-guru” által tartott mester kurzuson, így Magyarországon egyedül vallhatja magát a terület specialistájának. Raymond Verheijen a holland, a dél koreai és az orosz válogatottal is EB elődöntőben végzett csapataival – klub szinten megfordult az FC Barcelona, FC Chelsea, Zenith Szentpétervár csapatainál, mint futball fitnesz periodizációs szakember.

 

Az amsterdami kurzuson az előadási napok többek között a Taktikai analízis, Teljesítmény analízis, Döntéshozatal fejlesztés, Futball fitnesz, Futball Gondolkodás, Periodizációs modell, Akadémia periodizáció, Egyéni periodizáció, Csapat periodizáció, Rehab periodizációról szóltak.

 

- De valójában mi is az, ez a jól csengő futball periodizáció?

- Minden részletre történő tervezést jelent csapat és egyén szinten. A hosszú és megterhelő szezon alatt szinte patikamérlegen kell kimérni a játékosok számára, a megfelelő mennyiségű terhelést, megválasztani a terhelés-pihenés arányát, hogy az egész szezon alatt fejlesszük a játékosok futball fitnesz állapotát, miközben végig fenntartjuk a frissességi szintjüket.

 

- Miben nyilvánul meg a helyes, vagy a helytelen használata?

- Többek között a sérülések számában (nem a kontakt sérülésekre gondolva). A nem megfelelő terhelés-pihenés arány adagolásának következtében a játékosoknál túledzettségi állapot, kimerültség lép fel, ekkor a lelassult ideg-izom kapcsolatok miatt egy rossz mozdulatnál a játékos megsérül.

 

- Hogyan lehet a játékos döntéshozatalát fejleszteni?

- A labdarúgás pl. a kosárlabdával ellentétben nem edző-sport, hanem játékos-sport. A mérkőzésen nincs lehetőség megállítani a játékot, akár minden másodpercben. Így a játékosok döntéshozatala előtérbe kerül, az edző ráhatása a mérkőzésre sokkal kisebb, mint a kosárlabdában. Így az edzéseken célszerű az analitikus gondolkodás fejlesztése, hogy a játékosok könnyedén tudjanak dönteni a mérkőzésszituációkban az edző által meghatározott játékstílusnak és mérkőzéstervnek megfelelően. Ezért célszerű a lehető legtöbb edzésgyakorlatot ellenfél ellen tervezni, hogy technika használata a döntéshozatal kivitelezése legyen.

 

- Mi az egyéni periodizáció szerepe a felkészítésben?

- A futball csapatsportág, de a posztokon eltérő követelményekkel, így más-más tervezést igényel pl. egy belső védő és egy szélső felkészítése az idény során. Tovább bonyolítja a tervezést az életkor és a korábbi sérülések. Vagyis miért edzené ugyanazt egy 34 éves belső védő, mint egy 18 éves az akadémiáról felkerülő tehetséges jobb szélső heti lebontásban. Ami a legfontosabb számomra, hogy a precíz, hosszú távú tervezéssel (periodizációval) felépítsem az Illés Akadémiáról érkező saját nevelésű magyar játékosokat a Swietelsky-Haladás első csapatába. Korunk futballjában az intenzitás rendkívül magas lett, miközben a terjedelem (90perc) nem változott. Az ifjúsági csapatból érkező játékosnak óriási intenzitás különbséggel kell megküzdenie, az első csapatba történő beépítés folyamata alatt, amennyiben ez türelmetlenül, átgondolás nélkül van kezelve, akkor a fiatal játékos önhibáján kívül nem tud megfelelni, megsérül és elveszti a magyar labdarúgás. Célom, hogy minőségi, hosszú távú tervezéssel a lehető legtöbb játékos tudjon megbirkózni az első csapatba történő átmenet nehézségeivel, így fejlesztve a magyar labdarúgás egészét. Az amszterdami előadásokat éjszakába nyúló, a hallgatók közötti izgalmas eszmecserék követték. 22 országból jövő szakemberek tudták megosztani tapasztalataikat egymással. Pacsi Bálint többek között a Német U21 válogatott fitnesz edzőjével, az amerikai labdarúgó szövetség utánpótlás szakemberével vagy az FC Barcelona Eskola szekció vezetőjével valamint a kínai olimpiai válogatott fitnesz edzőjével tudta megvitatni a nemzeti egyediségeket, hisz nem elég egy recept, mert minden országnak megvan a sajátossága és ahhoz kell hozzáilleszteni a kiváló elméletet. Az értékes nemzetközi tapasztalatok folyamatos beépítésre kerülnek az induló idény Akadémiai fejlesztési programjába és képzési filozófiájába valamint a Swietelsky Haladás első csapatának tervezési mechanizmusába is honosítjuk a periodizáció alapelveit.”

Szólj hozzá Te is!
LEGFRISSEBB HÍREK
2019. 02. 20. 18:21

Fantasztikusan védett a hazaiak kapusa - Nikolics reakciója

Értékelt a Vidi trénere.
2019. 02. 20. 18:10

Kövesden kötött ki a diósgyőri – egyből kezdő lett

Ez gyorsan ment.
2019. 02. 20. 17:47

Elégedetlen a Vidi ellen helytálló csapatával a Taksony edzője

Értékelt a harmadosztályú csapat trénere.
2019. 02. 20. 17:16

Nem bírt mumusával a Puskás Akadémia

Rettentő nehéz helyzetből várhatják a folytatást.
2019. 02. 20. 12:10

Szerződést bontott a Cegléd középpályása

Hivatalos bejelentés.
2019. 02. 20. 10:52

Nem csak a Loki-Fradin volt ollózós gól – videó

Így egyenlített az utolsó.
2019. 02. 20. 17:35

Hat új játékossal erősödött a Pécs

Hivatalos bejelentés.
2019. 02. 20. 13:30

A betegség győzte le a Tállyát

Hivatalos bejelentés.
2019. 02. 20. 16:35

U19: utolsó tesztmeccs volt az elitkőr előtt

Szintén elitkörös ellenfél ellen.
2019. 02. 20. 16:24

Őrületes napot fogott ki a Taksony kapusa a Vidi ellen

Úgy tűnt, be se lehet venni kapuját.
2019. 02. 20. 09:45

Káprázatos az éllovas csatárpárosának a mutatója

Elképesztő ütemben termelik a gólokat.
2019. 02. 19. 17:22

Fölényes Vasas-verést értékelt az ETO edzője

Kinyílt a gólcsap.
2019. 02. 20. 13:23

7 játékost igazolt a Putnok - utánpótlás-válogatottat is

Hivatalos bejelentés.
2019. 02. 20. 09:25

Eléggé keményen fejlesztette Buzsáky Ákos a közösséget – videók

A tréner is alávetette magát a próbának.
2019. 02. 20. 16:16

Többet nyert az egyik legjobbja miatt a Honvéd egy kupameccsnél

Enisz Ben-Hatira elkezdte meghálálni a bizalmat.
2019. 02. 20. 15:54

Magyar Kupa: győztes gólt lőtt Dárdai volt Bundesliga-játékosa – eredmények

Szoros volt a Honvéd és a Vidi meccse.
2019. 02. 20. 15:02

Így zajlott Sigér Dávid nagy estéje - videó

Elsöprő sikerrel nyert az Év gólja szavazáson.
2019. 02. 20. 13:45

Jól érzi magát új csapatánál a Honvéddal szakító középpályás

Ősszel még rajta volt a kapitányi karszalag.
LEGFRISSEBB HÍREK
HÍRLEVÉL
Foci hírek első kézből!
TABELLA
1Ferencvárosi TC43
2MOL Vidi FC37
3DVSC34
4Újpest FC33
5Budapest Honvéd32
6MTK Budapest30
7Mezőkövesd Zsóry FC28
8Paksi FC27
9Puskás Akadémia FC24
10DVTK24
11Kisvárda Master Good23
12Szombathelyi Haladás10
FACEBOOK
Kövess minket Facebookon, hogy labdába rúghass, ha fociról van szó!