nb1.hu

Muszbek: Az Újpest precedense miatt a Győrt is megmentik

Budapest – A sportközgazdász szerint 10-12 csapatos NB I kellene.

Győr és Pápa mellett további NB I-es klubok is bajba kerülhetnek, mert a költés többeknél tartósan jóval magasabb a bevételeknél. A Győrt az Újpest licencátruházása miatt most kénytelenek megmenteni, pedig húzni kéne végre egy vonalat – véli Muszbek Mihály sportközgazdász, aki a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában a svájci és osztrák példát javasolta: 10-12 csapatos bajnokság, két nemzetközi költségvetésű klubbal. Szerinte nálunk elengedhetetlen lesz az állami tulajdonvállalás, ha gyorsítani akarják továbbra is a felzárkózást.

 

„A győri labdarúgásnak lenne gazdasági élettere, vagyis a megmentésük jó irány lenne, ha a közvélemény helyeslésével találkozna. De ugyanakkor mikor lesz már meg az első precedense rossz gazdálkodás esetén a megyei osztályba való visszasorolásnak? Most biztos nem tehetik meg, miután az Újpest esetében már példát mutattak a mentőövre a szigor helyett, vagyis lélegeztetőgépen fogják tartani. Viszont akkor hol lesz itt a megtisztulás, amikor egy tulajdonos végre megálljt parancsol a költekezésnek? Ki vet véget majd annak, amit a hétvégén is láttam, amikor egy NB I-ben 10. helyezett csapat 200 millió forintos busszal gördül be a stadionba, mintha az angol királynő érkezne. 500 rendőr volt 3 ezer emberre, elképesztő ellentétek külcsín és pályán látottak között.” – vázolta a helyzetet a szakember.

 

 
„Az elérhető 200-250 milliós üzleti bevétel helyett a klubjaink 700-800 milliót költenek átlagban. Az 500 milliós különbségnek eddig két gazdája volt: a tulajdonosok és az állam nagyjából fele-fele mértékben. A tulajdonosok egy része alól most kihúzhatják a szőnyeget, s nem csak Győrről és Pápáról van szó. Ahol lényegesen nagyobb a költés tartósan, azoknál a kluboknál oda lehet tenni a kérdőjelet. Így nem mehet tovább, az biztos. Ha az állam gyorsítani akarja a futball fejlődését, akkor gyakorolnia kellene az ellenőrzést is nagyon szigorúan és pénzt tényleg csak az utánpótlásba adni. A győri klub 500 millió feletti tao-pénzekhez jutott, ami költségvetése harmadát haladja meg, ám közben saját nevelésű piacképes játékosait nagyítóval kell keresni.” – hangsúlyozza Muszbek.

 
„Húzni kell végre egy vonalat. De mi az elvárás? NB I-ben vegetáláshoz 300-400 milliós költségvetés kell, BL-, EL-főtáblához 5 éven át 4-5 milliárdos büdzsé szükséges – kimondhatatlan nagyságrend. De hol vannak azok a tulajdonosok, akiknek az éves keresetük 1-3%-a 300 millió, amit képesek erre áldozni? Ha akarjuk a nemzetközi felzárkózást, akkor az állam, az önkormányzatok részvétele elengedhetetlen – akár tulajdonosként, akár vagyonfelügyelőként. Vegyes tulajdonok kellenek, több befektetőtárssal. Ott kell állni az MLSZ-nek is egy nagy piros ceruzával a kiadások vizsgálatánál.” – mondta.

 
Hozzáfűzte: „Hogy van-e 16 futballfellegvár, azt kétlem: Ausztriában, Svájcban egy-két nemzetközi költségvetésű klub van, a többi a közelében sem. 10-12  csapatos NB I kellene, visszatérni az 1 millió eurós költségvetésekhez, elengedni néhány évre a nemzetközi versenyt a hazai felzárkózás érdekében, amíg nem stabilizálódnak a piaci alapú bevételek 70-80%-on. És nem kell 150 olyan légiós, akikből 30 játszik, a többi raktáron van.”

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)

Megosztás:
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC