nb1.hu

Kár lenne értük! Az ő sorsuk a tét az ETO-nál

Győr – Érvek a győri utánpótlás megmentése mellett.

Napokon belül eldől, hogy a csődeljárás alá került Győri ETO futballcsapata legalább az NB III-ban elindulhat-e jövőre. A nagy múltú klub honlapja összegyűjtötte az utánpótlás-nevelő munkájával kapcsolatos legfontosabb, objektív adatokat.

 

Fotó: eto.hu

 

A Győri ETO FC működteti hazánk egyik elit akadémiáját. Ezt a minősítést többször is megkapta az egyesület, a különféle felmérések – beleértve a belga akkreditációs cég munkáját is – rendre az első-második helyen hozta a klubot a többi egyesülettel összevetve. Ez természetesen csak részben a jó infrastruktúrának köszönhető, hiszen a TAO támogatásoknak köszönhetően több klub is jobb feltételekkel rendelkezik, a szakmai munka hatékonysága ugyanakkor az itt összeszedett hátrányt ledolgozta az elmúlt időszakban.

 

A Győri ETO FC akadémiájáról került át más klubhoz komoly összegért az elmúlt időszak legpiacképesebb fiatal labdarúgója, Kalmár Zsolt, ugyanakkor a hazai utánpótlás viszonyokat tekintve rajta kívül ugyancsak pénzt kapott az egyesület Bénes László, Nagy Gergely, Novák Csanád vagy Lenzsér Bence átigazolásából, így csak az elmúlt egy évben öt játékos eladásából folyt be pénz az ETO kasszájába. A válogatott Kalmár leszámítva mindannyian első osztályban folytatták a szereplésüket, Nagy és Novák mára alapember lett a Dunaújvárosban és a Kecskemétben, Lenzsér bemutatkozott a paksiaknál, míg Bénes szlovák bajnok lehet hazájában.

 

A Győri ETO FC akadémiájáról tucatnyian mutatkoztak be a labdarúgó NB I-ben. Ez főként azért nagy szó, mert ma, a bajnoki címért küzdő csapatoknál nem jellemző, hogy tucatnyian kapnak lehetőséget, hogy bekerüljenek a legjobbak közé, ugyanakkor az ETO-nál ez mától három évre visszamenőlegesen tizenkét játékost jelent csak itt Győrben:
2012: Nagy Gergely
2013: Kalmár Zsolt, Matetits István, Novák Csanád, Varga Tamás
2014: Mervó Bence, Illés Dávid, Bénes László
2015: Nagy Ádám, Mayer Milán, Kerékgyártó Dávid

 

Az ETO akadémiájáról más csapatban mutatkozott be az élvonalban: Pongrácz Viktor (Pápa), Vankó Imre (Pápa), Lenzsér Bence (Paks), Gyűrű László (Haladás).

 

A teljes névsort, az utánpótlás-válogatott játékosokra, honi és nemzetközi eredményeikre is kiterjedő anyagot ide kattintva olvashatja el. A cikk szerint most már elsősorban az ő, és az őket felkészítő edzők jövője elsősorban a tét.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)

Megosztás:
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC