nb1.hu

Hitellel húzná ki a csávából az eladósodott ETO-t az MLSZ?

Budapest – A többi NB I-es klub szponzorpénze a tét.

A kluboknak járó szponzorpénzből fizetné ki a Győri ETO köztartozását a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) – értesült az Origo. Mivel ezzel a harmadik ligás tartalékcsapatot is megmentené, az továbbvihetné az ETO nevet. A pénzt csak kölcsönbe adná a szövetség, fedezetnek pedig azt szánja, hogy a jelenlegi tartalékcsapat hátha feljut a másod- vagy egyenesen az első osztályba.

 

A hírportál egy, a birtokába jutott levél alapján számolt be arról, hogy az MLSZ a többi NB I-es klubtól vár hozzájárulást ahhoz, hogy a közös marketingbevételből hitelt adhasson a Győri ETO 150 milliós forintos köztartozásának kiegyenlítéséhez.

 

Fotó: eto.hu

 

Az Origo információi szerint minden első osztályú klubnak elküldték azt az e-mailt, amit Vági Márton főtitkár írt alá, de Csányi Sándor elnökkel is egyeztettek. A levélben az áll, hogy a győri önkormányzat az MLSZ-től kért segítséget az ETO „alacsonyabb osztályú csapatai (NB III és a korosztályos utánpótlás csapatok)” megmentéséhez. Ezek létét ugyanis az első csapathoz hasonlóan fenyegeti a jelenleg a Quaestor-ügy miatt csődvédelem alatt álló Győri ETO FC Kft. egyelőre le nem járt köztartozása.

 

Az MLSZ hitelt adna a tartozás rendezésére, mégpedig a "központi marketingbevételből", ami a portál szerint a tévéközvetítésekért befolyó jogdíjat és az NB I szponzori támogatásait jelenti, ily módon az élvonalbeli klubokat illeti. A levélben az áll, hogy a 150 milliós kiesés nem befolyásolná a kifizetéseket, "ennek likviditási kezelését az MLSZ vállalja", vagyis valamilyen más forrásból pótolja majd a pénzt.

 

A hároméves lejáratú, jegybanki alapkamaton ketyegő hitelt a javaslat szerint az érintett csapatokat átvevő és jövőben működtető ETO Futsal Kft. kapná meg, és a cégnek kezességet kellene vállalnia. Ez a kft. működteti a futsalbajnokságot jelenleg vezető Rába ETO-t.

 

Az MLSZ hangsúlyozza, hogy "nem a felnőttcsapat, illetve az azt működtető kft. pénzügyi helyzetének javításáról", hanem az "évek óta épített utánpótlásképzés megmentéséről" van szó, melynek sorsa több száz gyermeket érint. Ez igaz, bár Győr honlapja szerint másik kilenc olyan egyesület is működik a városban, ahol focizni (is) lehet. A lényeg alighanem az, hogy a manőverrel a Győri ETO második csapatát is megmentenék, ahol már nem gyerekek, hanem többnyire 20-22 éves focisták játszanak.

 

Erről a fejleményről az MLSZ hivatalos honlapja is beszámolt hétfő este, csak azt felejtette el megemlíteni, hogy ezt egy hitelügylettel próbálja megoldani. Az nb1.hu-n már közzétett szövetségi állásfoglalás szerint „A győri utánpótlásért tenni akaró szereplők ennek tiszteletben tartásával keresik a legkevesebb kárral járó megoldást, amelyhez az MLSZ a jogszabályi keretek között minden elvárható támogatást megad. Amennyiben a két egyesület megfelel a jogszabályban előírt feltételeknek, akkor az utánpótláscsapatok az idei eredményeik alapján a jövőben is részt vehetnek a versenyprogramokban, az NB III-as csapat pedig az NB III-as bajnokságban – immáron az ETO Futsal Kft. felnőttcsapataként – folytathatja szereplését.”

 

A tulajdonos cégcsoport összeomlása miatt csődhelyzetbe kerülő ETO futballcsapata – hacsak nem veszi meg egy befektető – az NB I-es indulás anyagi feltételeit a következő szezonra aligha tudja teljesíteni. A harmadik vonalét viszont igen, amennyiben a köztartozást sikerül rendezni. Így pedig a 111 éves ETO nem a megyei harmadosztályból, hanem a második csapat révén az NB III-ból kezdhetné újra. Vagyis a MOB-elnök Borkai Zsolt városának legfontosabb klubja nem tűnne el a futballtérképről.

 

Mindez már azt is megmagyarázza, miért bízott abban Borkai Zsolt, Győr polgármestere, hogy egy jogi kiskaput kihasználva, a futsalklub közbeiktatásával elkerülhető a győri futball megszűnése, bár amikor erről beszélt, nem pont az MLSZ által kidolgozott módszert vázolta fel.

 

A kölcsön fedezete mindenesetre virtuális: az MLSZ szerint az ETO Futsal Kft. által átveendő amatőr NB III-as focicsapat a hitel futamideje alatt „visszajuthat az NB II-be”, sőt "esetlegesen az NB I-be", így a marketingbevételek ráeső hányada szolgálhat fedezetül a törlesztésre. A csapat nyolc fordulóval a bajnokság vége előtt a második helyen áll az NB III Nyugati csoportjában, két pontra a feljutó helytől.

 

Drucskó Zoltánt, a Rába ETO Futsal Club tulajdonos-ügyvezetőjét Portugáliában, a futsal Bajnokok Ligája négyes döntőjének helyszínén érte el telefonon az Origo. Azt mondta, már jó ideje tárgyalnak arról, hogy hogyan tudnak segíteni, és jelenleg a cikkben vázolt lehetőség tűnik a legesélyesebbnek.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)

Megosztás:
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC