nb1.hu

Garancsi István: Növelnünk kell az NBI értékét

Székesfehérvár – „Szigorúbb licenckövetelmények kellenek."

Garancsi István, a Videoton FC tulajdonosa, az MLSZ elnökségi tagja a Sport TV Mai helyzet című műsorában beszélt a szövetség legfontosabb feladatairól. Szóba kerültek a licenckérelmek, az NBI-es csapatok létszáma és a bajnokság értékének növelése is.

 

Az MLSZ elnökségébe új tagként bekerülő Garancsi István szolgáltatóbb MLSZ-t képzel el, amely több segítséget nyújt a csapatoknak, másképp kezeli a problémákat, és elé is megy azoknak.

 

A Sport TV Mai helyzet című műsorában beszélt azokról a problémákról, amelyeken a szövetség tud segíteni. „Van egy torta, amiben mind a ketten benne vagyunk, mind az MLSZ, mint a versenyszervezés, az egész NBI szervezője, mind pedig a csapatok. Ez a torta nem tud nőni, nem tud másképp lenni, ez adottság. Egy dolgot tudunk tenni, az értékét növelni mindenáron. Ne legyenek botrányok, a csapatok jól érezzék magukat, ne kelljen naponta háborúzni újabb szabályokkal, félreértett levelezésekkel és minden mással. Azt a stratégiát kell követnünk, hogy az NBI értékét minél hatékonyabban és minél látványosabban növeljük.”

 

Válaszolt arra a felvetésre is, hogy az NBI-es bizottságban ott vannak a klubok képviselői, akik tudnak együtt dolgozni, tehát az MLSZ-szel való együttműködéssel ezek a dolgok eddig is megvalósíthatóak voltak. „Igen, ez a bizottságnak is felelőssége volt, a személyeknek is felelőssége, akik részt vettek az MLSZ működésében. Nem akarom őket kritizálni, pláne nem utólag. Azt gondolom, velem, és ezt nem öndicséretképpen mondom, de valószínűleg másfajta mentalitás és hozzáállás lesz mind a csapatokat képviselő személyként, mind pedig az MLSZ elnökségében szereplő másik Garancsi Istvánként – fogalmazta meg, és elmondta, miben hozhat ő új mentalitást. – A problémákat minél hamarabb kell kezelni, minél hamarabb tudjuk, annál olcsóbb és egyszerűbb megoldani. Nagyon sok témát lehetne itt felvetni. Azt, hogy mire van szüksége a csapatoknak az MLSZ apparátusa részéről, a különböző szabályokat mikor kapjuk meg, mikor tudunk erre hatékonyan fellépni, ne ad hoc módon tudjuk ezeket kezelni, hozzunk egy egységes elvet, nevezzünk ki sarokpontokat, legyen az a versenyszervezés része, hogy 2-3 évig nem változik a versenyszabályzat, milyen marketing dolgokban tud nekünk az MLSZ hatékonyan segíteni, milyen alapvető követelményeket ír ki minden csapat számára. Ma 16 csapat van, lehet azt mondani, hogy tizenhatféleképpen működünk. Nekünk pedig el kell fogadni, hogy ahhoz, hogy egy NBI-es klubban részt vegyünk, ami nagyon sok előnnyel jár, bizonyos alapkövetelményeket meg kell, hogy tegyünk.”

 

 

„Négy év alatt azért mindent nem lehet megoldani. Ahhoz, hogy ezt át tudjuk verni, sokkal fogékonyabbnak kellett volna lennie a bizottság vezetőinek, akár a Csabának (Tarsoly Csaba – a szerk.) is, mint elnökségi tagnak. Mindenki a kisebb ellenállás felé ment, én kívülről próbáltam bizonyos dolgokat nyílt levelekkel felszínre hozni. Most a következő fél év feladata lesz az, hogy a fő irányokat, hogy honnan hova akarunk eljutni, hogy ezen az úton kinek milyen szerepet szánunk, ezeket kellene hatékonyabban, jól láthatóan, egyértelműen kijelölni” – mondta arról, ezek a dolgok eddig miért nem változtak.

 

„Nem akarom magam dicsérni, de szerintem valamennyire már a jelölésem is ennek az első jele, hogy akarták a klubok és az MLSZ is, hogy legyen változás. Most személyemben talán megtalálták azt, aki fel is vállalja, mer konfrontálódni. Nem azért, mert bármilyen háttér van mögöttem, hanem mert ez a jövő – nyilatkozta, és elárulta, meddig megy el ezekben a konfliktusokban. – Eddig is elmentem szinte a falig. A Sándorral, az elnök urat említem, viszonylag jó kapcsolatban vagyok, de szinte az elmúlt három évben a fociról nem tudtunk úgy beszélni, hogy ne vesztünk volna össze.”

 

A Pápa és a Győr a kiesés szélén áll, és ha ez bekövetkezik, az átírja a bajnokságot, például akár a listavezető Videoton előnye is csökkenhet az üldözőivel szemben. „Mindenképpen az első és legfontosabb intézkedések közé kellene, hogy tartozzon az, hogy aki elkezdte a bajnokságot, az be is fejezze. Az, hogy 16 csapat elkezdi, és tisztességesen befejezi, abban nem lehet apelláta, és ha ehhez kell hozni durva szabályokat, másfajta licenckövetelményeket, azoknak mindenkinek meg kell felelni. Hiszen ha nem ez történik, devalváljuk azt a bizniszt, amiben benne vagyunk mindannyian – fogalmaz Garancsi István. Ezzel kapcsolatban szóba került a lehetséges kisebb létszámú bajnokság is, szerinte ennek a kérdésnek az eldöntéséhez alaposabb elemzés szükséges. „Gazdaságilag sokkal szigorúbb licenckövetelményeket kell a következő években bevezetni. Nem máról holnapra, mert azt nem lehet várni senkitől, hogy ha egyik így működött, egy hónap múlva működjön másképp. Ez eldönti majd szerintem, hogy ez az NBI hány csapatot bír el” – vázolta a klubvezető, aki azt is elmondta, hogy nem klubvezetőként, hanem közgazdászként az a véleménye, szűkíteni kell a 16-os keretet.

 

Az MLSZ elnökségi tagja emellett azt is elárulta, hogy a szövetségben egy hónapon belül terítékre kerül az új licencek kiadása, ami a 15/16-os szezonra szól, emellett el fog dőlni hamarosan, hogy lesz-e a csapatoknak a Szerencsejáték Zrt.-től bármilyen módon pluszforrás biztosítva.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)

Megosztás:
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC