nb1.hu

Előbb a licencpótlásról, aztán a csapatok számáról döntenek

Budapest – Napokon belül karcsúsíthatja a mezőnyt az MLSZ.

Az MLSZ szóvivője a vasárnapi Ferencváros–DVSC rangadó (1-1) félidejében, a Duna World adásában elmondta, mi a következő napok menetrendje az NB I-es és az NB II-es klublicencekkel kapcsolatban. Szavaiból kihámozható, hogy a szövetség elnökségének döntése alapján nagyon is elképzelhető a bajnokság létszámának csökkentése.

 

Fotó: mlsz.hu

 

Május tizenkettedikén, kedden dől el, hogy melyek azok a csapatok, amelyek megkapták a licencet az NB I-es és az NB II-es indulásra – mondta most az üggyel kapcsolatban Sipos Jenő. – Az első körben több csapat is megkapta, a többieket pedig hiánypótlásra kötelezte a testület. Ez a határidő járt le május nyolcadikán éjfélkor, és kedden születik végleges döntés. Korai lenne még kijelenteni, hogy hány csapat kap majd indulási engedélyt az élvonalra, természetesen figyelembe kell majd venni a gazdasági, sportszakmai és minden egyéb szempontot is. Egyelőre a licencadó bizottság meghozza a döntését kedden, ezt meg kell várni, és minden további majd utána következik. Annak az eldöntése pedig a közeljövőben összeülő elnökség hatásköre, hogy milyen létszámmal induljon a következő bajnokság.

 

Az Elsőfokú Licencadó Bizottság április 27-i ülésén összesen 10 NB I-es és NB II-es licenckérelmet hagyott jóvá, további 28 klubot hiánypótlásra kötelezett. Ennek a határideje járt le múlt pénteken.

 

Az első lépcső tehát az, hogy kiderüljön: egyáltalán hány klub szerez jogosultságot az NB I-ben és az NB II-ben való induláshoz – ennek tudatában dönt aztán az MLSZ elnöksége a létszámokról.
Mint ismert, a tavalyelőtti bajnok, tavalyi ezüstérmes Győri ETO FC a tulajdonos Quaestor bedőlése miatt csődeljárás alá került. A klub pénteken közleményben tudatta, hogy a pályán elért eredményei ellenére a következő szezonban biztosan nem indul az élvonalban; 55 év után nem lesz tagja az NB I-nek.

 

Varjú Tamás, az Elsőfokú Licencadó Bizottság elnöke azonban egy nyilatkozatában (Digi Sport, Reggeli start) úgy fogalmazott, hogy 4-5 élvonalbeli klubnál „kisebbfajta csoda lenne a léc átugrása”. Azaz valószínűleg további csapatok is kirostálódnak.

 

Ide kattints bloggerünk, George F. Hemingway ötletéért: a Honvéd-tulajdonos a minap 10 csapatos Szuperligáról beszélt.

 

Erre az esetre a Versenyszabályzat 27. paragrafusa így fogalmaz: „Ha valamelyik bajnoki osztályban (csoportban), versenyben kevesebb számú csapat marad a versenykiírásban meghatározottaknál – kizárás, fúzió, nevezés elmulasztása, alacsonyabb osztályba sorolás, indulási jogról való lemondás esetén –, azt a bajnoki osztályt (csoportot), versenyt, a megkezdéséig fel lehet tölteni."

 

Tehát: lehet – nem pedig fel kell tölteni.

 

A korábbi nyilatkozatok (köztük az újraválasztott MLSZ-elnök, Csányi Sándor beszéde) alapján nyilvánvaló, hogy a döntéshozók újra a létszámcsökkentésben látják a megoldást.

 

Ha mégis feltöltenék (akár csak részben is) a „lyukas” profi osztályokat, akkor az NB I esetében a következő sorrendben jutnának lehetőséghez a klubok – természetesen csak azok, amelyek rendelkeznek a megfelelő klublicenccel:

– az alsóbb bajnokság legjobb nem feljutott sportszervezete;

– a bajnokság legjobb kiesője;

– a bajnokság legjobb második kiesője (és így tovább).

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)

Megosztás:
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC