nb1.hu

Valamiért felcsendült a Vidi öltözőjében a Bajnokok Ligája himnusza

Jól döntöttek a vezetők, amikor ragaszkodtak a vezetőedzőhöz.

A Fehérvár FC az előző bajnokság utolsó fordulójában maradt bent az élvonalban. A főszponzora is távozott. A játékoskerete alaposan kicserélődött, előtérbe kerültek a fiatal magyarok. A Vidinek nehezen indult az ősz, kiesőjelölt volt. A kupabúcsú után viszont minden megváltozott.

MARADHATOTT

Még májusban is suttogtak a színfalak mögött, hogy ha nem maradnak bent a fehérváriak, akkor Bartosz Grzelak vezetőedzőnek is mennie kell. A szakember sorsa sokáig kérdéses volt az őszi szezonban is, de nem hivatalos szinten.

Annak ellenére, hogy már az első edzések egyikén, amire az NB1.hu meghívást kapott, lehetett érezni, hogy sokkal jobb a hangulat a csapaton belül, mint korábban.

A Vidi három vereséggel kezdett. Majd ikszelt Felcsúton, utána legyőzte a Mezőkövesdet. Pakson viszont ismét kikapott. A hatodik forduló után csak egy pontra volt a kieső zónától.

A bajnokság előtt egy lengyel lapnak adott nyilatkozatában a vezetőedző a következőket is mondta:

A klub és a szurkolók közötti kapcsolat nem volt a legjobb, és ezt szeretnénk újjáépíteni. Az első lépés a kiesés elkerülése, szeretnénk legalább a középmezőnyben lenni, és nem belefolyni a bennmaradásért folytatott csatába. A Top 3-ról álmodozhatunk, de a tabella közepe a realitás.”

A tolnai vereséget követő sajtótájékoztatón nemcsak meccselemzést kértünk a vezetőedzőtől. A sorsára is rákérdeztünk. Ezt válaszolta:

„Nem voltunk elég jók ma. Sok labdát adtunk el, ez pedig alaposan megnehezíti, hogy felépítsük a támadó játékunkat. Gratulálunk az ellenfélnek, jobbak voltak. Meglepődtem azon, hogy ma milyen teljesítményt nyújtottunk. Benne vagyunk egy folyamatban, de ha jó csapat akarunk lenni, akkor el kell érni egy stabil szintet, amit hétről hétre tudunk hozni. Azt gondolom, hogy több lehetőségünk volt, mint az ellenfélnek, de nem tudtunk vele élni.

A döntés nem az enyém a folytatásról, de amilyen sok változás történt nyáron, tudtuk, hogy nem a bajnokság elején leszünk a legjobbak. Tudtuk, hogy minden meccsen meg kell keményen dolgoznunk a pontokért. Ez egy hosszú távú projekt.”

A Vidinek valóban több helyzete volt, mint a Paksnak, de kikapott. Márpedig a foci továbbra sem pontozásos sportág. Szerencsére.

 A JÁTÉKOSKERETEK ÉRTÉKEI

MEGINT MARADHATOTT

Pár nappal később a harmadosztályú ESMTK kiejtette a fehérváriakat a Magyar Kupából. Ekkor felerősödtek a hangok, hogy a vezetőedzőnek mennie kell. De nem ő távozott, hanem Juhász Roland sportigazgató. Egy minapi háttérbeszélgetésen az NB1.hu úgy értesült, hogy Juhász azok közé tartozott, akik az edzőváltás mellett érveltek.

Grzelak viszont maradt, és a Vidi elkezdett szárnyalni. Döntetlennel indított, majd két győzelem után kikapott a Lokitól. Innentől kezdve hat győzelem és egy döntetlen volt a mérlege 2023 végéig.

Az NB1.hu már az FTC legyőzése után készített arról egy elemzést, hogy jól döntöttek a fehérvári vezetők, amikor kiálltak a szakember mellett. A vezetőedző egyébként a következőket is mondta a címvédő elleni diadalt követően.

„Edzőként hinni kell a saját elképzelésedben és a folyamatos előrelépésben. Az elmúlt hónapban változtattunk egyrészt a formáción, és mondhatom, hogy minden meccsre megtaláltunk egy olyan tervet, ami működik. Azt nem várhatom el, hogy a játékosok minden héten szállítsák ezt a teljesítményt, dolgoznunk kell azon továbbra is, hogy fejlődjünk. Természetesen az önbizalom több a játékosokban a sikerek után, és most már, remélem, azt is elhisszük, hogy idegenben is tudunk nyerni, pontokat szerezni.”

Eddig úgy néz ki, hogy jól döntött a Videoton vezetősége

Az egészséges önbizalom tehát csodát tett. A Fehérvár FC, az előzetes várakozásokkal ellentétben és gyengébb rajt után a harmadik helyen telelhet. Ráadásul az utolsó fordulóban az éllovas Paksot győzte le 3-0-ra. És ez akkor is megsüvegelendő teljesítmény, ha a Paks a fiatal futballisták percei miatt beáldozta a mérkőzést.

ÁT A VIHAROKON

Grzelak így értékelte a lefújás után az őszi szezont:

„A jó matróz a legnagyobb viharokon is át tud hajózni, csendes vízen nem lehet megtanulni jól vitorlázni. A szezon elején még nem volt teljes a keretünk, kemény volt a sorsolásunk is, de sokat tanultunk csapatként ebből az időszakból. Mindenki belátta, hogy nem fogunk egy futballmérkőzést sem nyerni, ha nem vagyunk 100 százalékig elkötelezettek. Erről sokat beszéltünk az öltözőben. Formációt is váltottunk, stabilabb lett a védekezésünk, és a kétcsatáros játékunk több gólt is hozott elől. Az az érzésem, hogy most olyan focit játszunk, amelyben mindig benne van a gól, a mérkőzés állásától függetlenül. Ez szerintem egy nagyon fontos tényező.

A lefújás után egyébként a sajtóterembe beszűrődött, ahogy az ünneplés közben a Vidi öltözőjében felcsendült a Bajnokok Ligája himnusza.

Grzelak akkor mosolyogva azt válaszolta, hogy ez nem jelent semmit…

Az utolsó siker után a góllövőlistát vezető Kenan Kodro a következőket mondta az Indexnek:

„Azt kell mondanom, hogy egyszerre sok minden és szinte semmi. Hogy ez paradoxon? Igen, de megpróbálom megmagyarázni. Úgy gondolom, a csapat végre összeállt, mint említettem, sokkal pozitívabb a dinamikánk, mint azelőtt, továbbá mellénk szegődött a szerencse, a játékosok önbizalma is megnőtt. Vannak olyan játékosaink, akik nagyot léptek előre, sokat fejlődtek, leginkább a fiataljaink. És ez sokat segít a csapatnak is, nem? Csupa-csupa pozitív változás, ez a titka az előrelépésünknek.”

Kodro tehát megerősítette, hogy a fiatalok beépítése tökéletes ötlet volt, mert jól sikerült a megvalósítása.

Arra a kérdésre, hogy milyen céljaik vannak a tavasszal, kitérő választ adott, ami érthető. Az volt a lényege, hogy most ki kell élvezniük azt, amit elértek. A közéleti honlap munkatársának azt is mondta, hogy majd kérdezze meg a célokról három hónap múlva.

A Vidi célja tavaly minimum a nemzetközi kupaszereplés volt. Az utolsó fordulóban maradt bent.

Most a biztos bennmaradás az eredeti cél.

A kieső zónától viszont már most 15 pontra van a Videoton.

De ami a legkeményebb, hogy a harmadik helyen áll!

Próbáld ki nálunk a sportfogadást! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC