nb1.hu

Újpest: eldőlhet a stadion sorsa, Csoboth Keviné is körvonalazódik

Hamarosan újabb játékosokat igazolhatnak és minden szinten tudatos tervezéssel készülnek.

Ma évadnyitó sajtótájékoztatót tartottak Újpesten, amely a tavaszi tulajdonosváltás miatt különösen fontos volt. Ratatics Péter elnök, Benczédi Balázs ügyvezető és Bartosz Grzelak vezetőedző válaszoltak a kérdésekre. Felmerült, hogy a lila-fehérek elköltözhetnek a Szusza Ferenc Stadionból. Csoboth Kevin sorsára is rákérdeztünk.

Előzmények

A Roderick Duchatelet és a MOL közötti megállapodás értelmében tavasszal történt a tulajdonosváltás Újpesten. Az NB1.hu már többször is jelezte, hogy az új vezetők nem vonhatók felelősségre az előző bajnokságban elért eredményekért, hiszen még a játékoskeretet sem ők állították össze. A professzionális klub működtetéséhez elengedhetetlen háttérmunkák sem az ő irányításuk alatt folytak.

Ratatics Péter elmondta, hogy március 18-án vette át az új menedzsment a klub irányítását, hosszú tranzakciós folyamat végén. A tulajdonrész 99,25%-át szerezték meg, a maradék részvény az UTE egyesületé maradt. Fontos volt, hogy az anyaegyesülettel rendeződjenek a viszonyok.

Az Újpestet az átigazolási időszak után vették át, így a befejezett bajnokságra csak minimális ráhatásuk volt. Az utolsó fordulókban igyekeztek a lehető legjobbat nyújtani a csapatnak, de a valódi építkezés csak a bajnokság után kezdődött. A tervek három fő szegmensre oszlanak.

Menedzsment és szakmai stáb

Első lépésként fontos volt, hogy a klub menedzsmentje rendben legyen, beleértve az irodai folyamatok, pénzügyi, informatikai, létesítménybeli és kommunikációs területek rendbetételét. Ez mind elengedhetetlen egy professzionális működéshez.

Fotó: Réti Zsolt

A szakmai stáb nem csak a vezetőedzőből és a pályaedzőből áll, hanem egy komplett csapatból, amely körülveszi a játékosokat. Céljuk, hogy a focisták mindig a legjobb formában legyenek. Ehhez kiemelten fontos a fizioterapeuta, gyógytornász, étkezési tanácsadó és mentál coach jelenléte. Ezen a területen eddig hiányosságok voltak Újpesten. Fontos személyi és felszerelésbeli fejlesztések történtek, ideértve a játékosmegfigyelő és videóelemző munkatársakat is.

Játékoskeret

Az elvük, hogy a játékoskeret felét magyar játékosok alkossák. A másik fontos paraméter az életkor: a keret 80%-ának 30 évnél fiatalabbnak kell lennie, és a teljes állomány 40%-ának 25 év alattinak. A fiatalok beépítése is kulcsfontosságú.

Az akadémia remek alapot ad. Az utánpótlás-képzés filozófiája szerint méltatlan volt, hogy két Újpest egymás ellen játszott. Az UTE vezetésének és Őze Istvánnak is köszönet jár, hogy ezt hamar megoldották. Egy szakmai koncepcióra és egy Újpestre van szükség. Az utánpótlás teljes menedzsmentje átkerült az új vezetéshez.

Hosszú távú célok

Sportolóként és klubként is az a cél, hogy minden meccset megnyerjenek. Ugyanakkor bizonyos célokhoz idő kell, nem elég egy átigazolási szezon. Tudatos építkezés folyik, és az elkövetkező egy év az alapok újrateremtéséről szól. Ez magában foglalja a szurkolókkal való folyamatos kommunikációt és a szakmai munka professzionális szintre emelését. Az elvárás az, hogy a csapat az első hat hely valamelyikén végezzen.

A keret fejlesztése 3-4 átigazolási szezonon keresztül történik. Ennyi idő alatt kiderül, hogy a fiatalok meddig juthatnak, és hol lesz szükség további fejlesztésekre. Három év múlva a cél, hogy a bajnokságot valóban dobogóesélyesként kezdjék, és maradandót alkossanak a nemzetközi kupában is. Az a cél, hogy még ebben az évben bajnokesélyesek legyenek.

A stadion és Csoboth

A sajtótájékoztatón az NB1.hu kérdésére válaszolva a vezetők elmondták, hogy a Szusza Ferenc Stadion 100 éves alapokon áll, és csak kisebb helyreállítási munkálatokat végeztek az elmúlt időszakban. Többfunkciós létesítményként nem használható. Ezért gondolkodnak azon, hol folytassa az Újpest Újpesten belül, ami akár a Szusza Stadion is lehet. A tulajdonosok megígérték, hogy a végső döntést a szurkolókkal együtt hozzák majd meg.

Az NB1.hu Csoboth Kevin sorsára is rákérdezett

Benczédi Balázs válaszában elmondta, a közönségkedvenc iránt nem kaptak ajánlatot, majd kijelentették, nem keresnek vevőt, akinek eladhatnák. Hozzátették, ha valaki jól érzi magát a klubnál, hasznos is a csapatnak, azt nem kell feltétlenül eladni. De ha valaki nem tud segíteni, nem érzi jól magát és akkor érkezik érte jónak tűnő ajánlat, akkor már más lehet a helyzet.

Benczédi Balázs ügyvezető az NB1.hu újabb kérdésére válaszolva azt is elárulta, Yohan Criozet-nak apróbb sérülése van, de szeretnék folytatni vele a közös munkát, Vincent Onovo esetében pedig bíznak benne, hogy az idény elejére olyan állapotba kerül hosszú sérülése után, hogy újra a csapat hasznára lesz.

Edzői ígéretek

Bartosz Grzelak vezetőedző elmondta, hogy nagy álmaik vannak, de szükségük van a napi munkára is, ami már elkezdődött. Hozzátette viszont, hogy ez az időszak egymás megismeréséről szólt, s sokat beszélgettek stratégiáról, játékrendszerről és a klub kultúrájáról is.

Fotó: Réti Zsolt

Grzelak eredményeket nem ígért, de azt igen, hogy az ő vezetősége alatt a szurkolók mindig küzdő csapatot látnak majd. KIemelte, csatárok még kellenek a csapatba és védőket is néznek, de ha találnak jó hozzáállású, megfelelő képességű játékost, annak is meglesz a helye.

És a Fradi?

Ratatics Péter végezetül kérdésre elmondta, a Mollal megéltek sikereket Fehérváron és látták a fejlődést, de azt is, hogy a tulajdonos döntésébe nem tudnak és nem is szabad beleszólni, Újpesten viszont nem szponzor, hanem tulajdonos a Mol, így amiket Székesfehérváron nem tudtak megvalósítani, azokat Újpesten megtehetik.

A Fradiról el kell ismerni, hogy nagyon jó építkezésen van túl. Azt gondoljuk, hogy ezt az építkezést meg tudjuk csinálni rövidebb idő alatt, mint amennyibe nekik tellett. Szeretünk tanulni mások hibájából és nem elkövetni a fájó és költséges hibákat. Ugyanezt meg tudjuk csinálni okosan és gyorsan, de azért pár évre szükségünk van ehhez”

– tette hozzá Ratatics Péter.

Ratatics azt is elmondta, hogy a tervezett igazolásoknál minden szakterület képviselője elmondja a véleményét a kiszemeltekről, de egyelőre ő hozza meg a végső döntéseket. Viszont úgy, hogy minden ajánlást figyelembe vesz. Kijelentette, részlehajlással nem lehet vádolni, mert nem ért a labdarúgás szakmai részeihez, ezért nem is áll, hogy bármibe beleszóljon ebben a szegmensben.

Próbáld ki nálunk a sportfogadást! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC