nb1.hu

Ronaldo hisztije, Eriksen haláltusája: felejthetetlen sztorik az eddigi Európa-bajnokságokról

Gyakran borult a papírforma a kontinensviadalon.

A mai naptól nagyjából egy hónapig a „csapból is foci fog folyni”, hiszen a Németország-Skócia mérkőzéssel elrajtol az Európa-bajnokság, a nyitómeccs 21 órakor kezdődik. Szerencsére magyar érdekeltsége is lesz a tornának, hiszen nemzeti együttesünk zsinórban harmadik alkalommal indulhat az Eb-n. Szubjektív cikkünkben olyan sztorikat szedtünk össze az egyik legjelentősebb viadalról, amelyek manapság is szóba kerülnek, ha az Európa-bajnokság a téma.

Kiváló beugrás

Időutazásunkat kezdjük az 1992-es Eb-vel, amire nem tudta kvalifikálni magát Dánia. Aztán Jugoszláviát az országban zajló háború miatt kizárták, így a dánok ugrottak be a jugók helyére. Sokan állították, hogy az északi válogatott játékosai a strandról estek be a svédországi viadalra, ám ezt azóta többen cáfolták. Kevesen fogadtak volna arra, hogy a többek között Peter Schmeichelt, Henrik Larsent és Brian Laudrupot felvonultató gárda eljuthat a végjátékba. Az első két csoportmeccs után a dánok rúgott gól nélkül, mindössze egy ponttal rendelkeztek, valószínűleg ekkor a vakmerő sportfogadók sem tettek volna rájuk egy forintot sem. A franciák elleni meccsen végre megjöttek a találatok, ennek hála Richard Möller Nielsen legénysége kiharcolta a továbbjutást, innen pedig nem volt megállás. Az elődöntőben Hollandiát, a döntőben pedig Németországot fektette két vállra Dánia.

„Nem nekünk voltak a legjobb játékosaink, de mi alkottuk a legjobb csapatot” – így magyarázta meglepő sikerüket Kim Vilfort.

Harc az életért

Maradjunk a dánoknál, ám időgépünket 2021-ig tekerjük. Június 12-én Dániára a Finnország elleni mérkőzés várt a koppenhágai Parken Stadionban, ahol a drukkerek remek hangulatot teremtettek. A 43. percben aztán síri csend telepedett az arénára, mivel Christian Eriksen összeesett a pályán. Az orvosi stáb hamar megkezdte a dán húzóember újraélesztését, és szerencsére az egészségügyi szakemberek kiválóan végezték a dolgukat. A történet happy enddel végződött, mivel Eriksen egy beültethető defibrilátort kapott, ezzel pedig folytathatta a karrierjét. Csapattársai is erőt tudtak meríteni a nehézségből, ezt jelzi, hogy Dániát Anglia állította meg az elődöntőben.

„Öt percig halott voltam. Egészen elképesztő volt az a szeretet, amit a szurkolóktól kaptam, rengeteg üzenetet küldtek nekem” – nyilatkozta Eriksen, aki hozzátette, hogy a dráma után úgy gondolta, befejezi a pályafutását.

Érdekesség, hogy Eriksen az idei Eb-n is bekerült a dán keretbe.

Görög hősök

12 évvel a dánok bravúrja után 2004-ben is beigazolódott az, hogy nem mindig az esélyesek közül kerül ki a végső győztes az Eb-n, ám ezt Görögországban aligha bánták. Pedig a görögök nem kerültek könnyű csoportba, sőt… Ennek ellenére a Portugália elleni győzelemmel startoltak, majd a spanyoloktól egy pontot loptak, így az oroszok elleni vereség is belefért. Az egyeneses kieséses szakaszban Otto Rehhagel tanítványai sorrendben a franciákat, a cseheket és végül a fináléban a portugálokat verték 1-0-ra. A kritikusok szerint a görögöket nem szemkápráztató játék jellemezte, ám egy Eb-elsőséget aligha kell megmagyarázni. A Guardian szerint a görög válogatott volt az egyetlen olyan esélytelen gárda a futballtörténelemben, amelynek a bukásában mindenki reménykedett.

„Ha valaki az Európa-bajnokság előtt felajánlja, hogy döntőbe jutunk, zokszó nélkül elfogadtuk volna. Akkor nem érdekelt volna minket a végeredmény sem, ám a finálé előtt már mindenképp meg akartuk tenni az utolsó lépést” – fogalmazott Takis Fyssas.

Cristiano Ronaldo hisztirohama

A magyar válogatott hosszú kihagyást követően 2016-ban újra rajthoz állhatott egy nagy tornán. Talán sokan féltették a mieinket, ám nemzeti együttesünk túlteljesítette az elvárásokat, és a belgák elleni nyolcaddöntő jelentette a végállomást. Rengeteg emlékezetes pillanattal gazdagodtunk nyolc évvel ezelőtt, ám a portugálok elleni csoportmeccs valószínűleg a többségnél mindent visz. Az ütközet végeredménye úgy lett 3-3, hogy a mieink háromszor is vezettek. A góljainkon Gera Zoltán és a duplázó Dzsudzsák Balázs osztozott, míg a luzitánoknál Nani mellett Cristiano Ronaldo köszönt be, CR7 Dzsudzsákhoz hasonlóan kétszer villant meg. Ez a meccs egyébként Ronaldo idegrendszerét is tesztelte, mivel Dzsudzsák második találatát követően kisebb dührohamot kapott a világsztár. Ebből a hisztiből sok mémkészítő merített ihletet. Ronaldo a torna végén mosolyoghatott, mivel Portugália ült a trónra.

Csodagól a döntőben

1988-ban az öreg kontinens nyolc legerősebb együttese Nyugat-Németországban harcolt meg egymással. 36 évvel ezelőtt a hollandok emelhették magasba a trófeát. Hollandiát az első meccsen két vállra fektette a Szovjetunió, ám a folytatásban az Oranje az Anglia és az Írország elleni mérkőzést is győzelemmel zárta, így bejutott az elődöntőbe. A legjobb négy között a házigazdát múlták felül a hollandok, majd a fináléban visszavágtak a Szovjetuniónak. A döntő első gólját Ruud Gullit szerezte a 32. percben, majd a 2-0-s végeredményt Marco van Basten állította be ezzel a fantasztikus találattal:

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy Van Basten tökéletes tornát futott, mivel az Eb-arany mellett a gólkirályi címet is bezsebelte. Csak azt bánhatja, hogy 1988-ban még nem létezett a Puskás-díj…

Próbáld ki nálunk a sportfogadást! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC