nb1.hu

Románverők nyomába eredtünk az újpesti éjszakában

Ezt hagyták a varjak a Szusza Ferenc Stadionban!

A Fehéroroszország-Románia Eb-selejtező előkészületei a magyar hírfogyasztók számára teljesen titokban zajlottak, annak ellenére, hogy a Szusza Ferenc Stadionban rendezték meg csütörtök este. Tegnap reggelig teljes nyugalom is volt, ám a román Fanatik portál gondoskodott róla, hogy ez ne így maradjon. Legalábbis a virtuális térben.

ELŐZMÉNYEK

Csütörtök délelőtt terjedt el Magyarországon az a hamis információ, hogy a román válogatott küldöttségét huligántámadás érheti Budapesten. Mint arról az NB1.hu beszámolt, a Fanatik azt állította, hogy a románok figyelmeztetést kaptak a Magyar Labdarúgó-szövetségtől (MLSZ), miszerint a román játékosok ne menjenek román címeres vagy zászlós ruhában sétálni a városba, mert a magyar huligánok „vadászni” fognak rájuk. Emiatt a román szövetség végül lemondta a csütörtöki sétát, igaz, szerda este tettek egy kört a szállásuknak helyet adó Hilton, valamint a Mátyás-templom és a Halászbástya körül.

Az MLSZ is reagált az ügyre: „Minden valóságot nélkülöző álhír, hogy az MLSZ bármiféle támadás lehetőségére figyelmeztette volna a Fehéroroszország–Románia Eb-selejtező mérkőzés érintettjeit. Ezt feketén-fehéren bizonyítja a két szövetség levelezése az említett mérkőzéssel kapcsolatban.”

Az ügy előzményeihez hozzátartozik, hogy Fehéroroszország Koszovó és Izrael ellen is a Szuszában rendezte meg a selejtezőit. Azokat a mérkőzéseket viszont jó előre beharangozta a sajtó a hivatalos bejelentéseknek köszönhetően.

Most viszont nem volt ekkora felhajtás, sőt, gyakorlatilag semmi sem történt. Egészen a Fanatik jelentéséig.

ÉRTELMETLENSÉG

Ha bárki támadást intézett volna a román válogatott ellen, akkor azt először a szálláshelyen vagy annak környékén kellett volna megtennie. Budapest egyik leginkább turisták által látogatott része ez, ami így eleve kiemelten kezelt biztonsági zónának számít. Aki ott tényleg támad, az pórul járt volna a hatóságok kiemelt figyelme miatt.

Ahhoz sem kell diploma, hogy bárki tudja: ha bárkit megtámadnak vagy bántalmaznak a román (vagy bármelyik másik) válogatott tagjai közül, azt elkapják a kamerákkal is bőven felszerelt, kiemelten őrzött területen. És ne legyen kétségünk afelől, hogy jó hosszú évekre börtönbe is zárják.

Ennyit a meccs előtti aggodalmakról.

A GYEPSZŐNYEG

A találkozónak volt még egy másik érdekessége. A román sajtó szerint ugyanis a Szusza gyepszőnyege játékra alkalmatlan. Ezen is meglepődtem, mert szombaton ott rendezték meg az Újpest-DVTK (2-0) találkozót, ami a bajnokság eddigi egyik, ha nem a legjobb mérkőzése volt. Sem a győztes, és ami még ennél is fontosabb, sem a vesztes fél nem tett említést arról, hogy rosszak lettek volna a körülmények.

KORZÓZÁS

De térjünk vissza a feltételezett támadáshoz. Erre már csak a mérkőzés előtt vagy után kerülhetett volna sor. Éppen ezért a mérkőzés előtt egy órával már Újpest utcáin korzózott az NB1.hu, azt is megvártuk, míg vége lesz a találkozónak.

A Szusza Ferenc Stadiont gyalog, azon az útvonalon közelítettük meg, ami először a vendégszektorhoz vezet. A létesítmény Újpest kertvárosi részének az északnyugati területén van.

A közismert Baross utcán végigsétálva azonban nemcsak, hogy csapatokba verődött, vérszomjas, mindenre elszánt magyar huligáncsoportokkal nem találkoztunk, de még emberrel is szinte alig. Újpestnek ez a része is csendes és nyugodt volt. Drosztoló rendőrökkel csak a Mildenberger utcában, a stadion bejárata előtt találkoztunk. Teljesen nyugodtak voltak, nem keltettek feltűnést. Róluk azért nem készítettünk felvételeket, mert a biztonság és annak fenntartása elsődleges. Nyilvánvaló, hogy minden hasonló esetben ugyanazokon a pontokon lesznek továbbra is az őrhelyeik.

A bejárattól balra fordultam a Labdarúgó utcába, ahol még egy helyőrséggel találkoztam. Őket is teljes nyugalom jellemezte. Innen jobbra fordultam a Kisfaludy utcára, ahol szintén volt egy csapat. Mondanom sem kell, hogy nem feszítette szét őket sem az ideg. A kertes házak között sétálgatva sem éreztem azt, hogy veszély lenne vagy készülődne.

Kiérkezve a Váczi útra már nagyobb volt a forgalom. De minden a rendes, megszokott kerékvágásban zajlott. Akárcsak a Megyeri útra fordulva.

ROMÁNIA HIMNUSZA

Amikor odaértem a főbejárathoz, pont kezdődött a mérkőzés, a stadion előtt sétálgatva ugyanaz a hangulat és helyzet fogadott, mint a túloldalon. Pedig pont akkor csendült fel a hangszórókból Románia nemzeti himnusza. A környék azonban továbbra is teljesen nyugodt volt. A főbejárat előtt szolgálatot teljesítő rendőrökkel az élen.

A Sector Bistro zárva volt és nem volt kivilágítva. Itt szokott a legnagyobb élet lenni a stadion környékén meccsek előtt és után. Az Újpest ajándékboltja, annak ellenére, hogy szintén zárva volt, büszkén hirdette a színösszeállítását.

Bementem a közeli benzinkútra is, de kérdeznem sem kellett. Amint odaértem, hallottam, hogy az egyik alkalmazott az ajtó előtt állva ezt mondja a telefonba: „Alig voltak ma, unatkozunk…”

Aki volt már Újpesten meccsen, az pontosan tudja, hogy ez a benzinkút szintén központi találkozóhelynek szokott számítani a szurkolók köreiben.

Magáról a mérkőzésről nem tudok mit írni, mert ugye nem voltam bent a stadionban. A statisztikák szerint viszont 28-szor próbálkoztak kapura lövéssel a csapatok, ami azt jelenti, hogy a 0-0 ellenére folyamatos volt a játék.

ÖSSZEGZÉS

Azaz a Szusza Ferenc Stadion gyepszőnyege mégsem volt olyan szörnyű, mint állították róla.

És ezt a bent fotozó Réti Zsolt felvételei is tökéletesen bizonyítják.

Összegezve a lényeget: a román válogatott tagjai, nagyon helyesen (mint ahogy eddig sem és más nemzeti csapatok sem), pillanatig nem voltak veszélynek kitéve Budapest szívében. És ami a legfontosabb: az egyik legkeményebb kerületében sem!

Próbáld ki nálunk a sportfogadást! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC