nb1.hu

Repülő szotyis zacskók Magyarországon: 1994 a botrányok éve volt, Stadler Józsefet lelövéssel fenyegették

A Paks nem először volt érintett csütörtökön.

A szerdai Paks-FK Mornar (3-0) KL-selejtezőt botrányos és nevetséges jelenetek tarkították. A találkozón a vendégcsapat játékosai közül kettőt is kiállított a játékvezető. A vendégek néha őrült módjára futballoztak és sokat színészkedtek. A mérkőzés azonban a vendégek gyúrójának „nagy haláláról” marad emlékezetes, akit egy szotyolás zacskóval találtak el. Az infúzió bevetése viszont magyar ötlet volt.

PAKSON

Az NB1.hu több forrásból is úgy értesült, hogy a rendőrségnek le kellett mérnie a szotyolás zacskó tömegét, mert az ilyen esetekben ez a hivatalos eljárás része. A mérés végül 23 dekát állapított meg. A találat után hosszú másodpercekkel a földre rogyó és ott fetrengő gyúró csak akkor állt fel, amikor előkerült az infúzió.

Balhé: a Mornar stábtagját egy szotyis zacskóval „terítették le” a paksi szurkolók

Ez azonban nem a vendégek ötlete volt, hanem egy magyar találmány. A helyszínen, a lelátón szolgálatot teljesítő magyar orvos javasolta az infúziót. Amint a gyúró ezt meglátta, azonnal jobban lett és felpattant…

DIÓSGYŐRBEN

Egyébként nem ez volt az első eset, amikor a szotyola főszerepet játszott a Paks mérkőzésén. 2015 novemberében a tolnaiak Diósgyőrben játszottak 1-1-es döntetlent. Az MLSZ Fegyelmi Bizottsága a forduló után összeült és meghozta ítéleteit. Az alábbi gyöngyszem is szerepelt a hivatalos közleményben.

„Tamás Gábor gazdasági vezető (Diósgyőr), mert a játékoskijáróban a játékvezető személyére súlyosan sértő kifejezést használt és a játékvezetőt napraforgó maggal megdobta, 100.000 Ft pénzbüntetést kapott.”

DEBRECENBEN

A legemlékezetesebb magyar szotyis botrány azonban 1994. október 1-jén történt a DVSC-Vasas mérkőzésen. A találkozó 0-0-s állásnál a 84. percben félbeszakadt. Az MTI így számolt be az eseményekről.

„A 75. percben a játékvezetői tévedéssorzat teteje volt, amikor Dombit a kaputól mintegy 8 méterre kézzel lerántották, majd földön fekve rúgták is. A bíró érthetetlenül feldobást ítélt. Tovább támadott a hazai csapat, s a Vasas kapuja előtt pattogott a labda, amikor a DVSC térfelén lévő Márton partjelző integetett Hartmann-nak. Egy kis műanyag palackot vagy zacskót mutatott fel, amivel állítólag őt a nézőtérről valaki fejen találta. A 84. percben Hartmann játékvezető ezért lefújta a találkozót.

Reakciók

A mérkőzés lefújása után több mint félóráig nem lehetett megközelíteni az öltözőt, illetve a játékvezetők helyiségeit. Mind a két csapat játékosai közben kijöttek. Ezt követően Hartmann játékvezető úgy nyilatkozott, hogy a 11-esnél azt ítélte, amit látott. A lefújással kapcsolatban pedig hozzátette, Márton partjelző intett, amikor odament hozzá közölte: megdobták.

A partjelzők mögött ülők azt állították, hogy a bedobott „dolog” egy kis nejlonzacskónyi napraforgómag lehetett, amely azonban Mártont nem találta el.

Erdei Zoltán, a DVSC elnöke elmondotta, végtelenül sajnálatos ez az esemény, és a viszonylag korrekt, sportszerű mérkőzés ilyen befejezése.

Vida János főrendező hozzátette:

„Nem tartottuk szerencsésnek a bíróküldést. Hartmann ténykedése már a Vác ellen is sok kívánnivalót hagyott maga után. Hartmann akkor feljelentett bennünket, de mivel hétfőn az FTC-pályán még nagyobb botrány volt, csak figyelmeztetést kaptunk.”

Horváth Béla, a DVSC csapatkapitánya:

Nagyon jól emlékszem arra az egy évvel ezelőtti, Üllői úti mérkőzésünkre, amikor a partjelzőt és Gracsovot (ő a DVSC játékosa volt) fagyott hógolyóval megdobták, mégsem történt semmi. Úgy látszik, hogy Budapesten sok mindent meg lehet csinálni. Debrecen-ellenes hangulat kezd kialakulni.”

Garamvölgyi Lajos, a DVSC vezetőedzője:

„Ilyen esetek miatt Magyarországon és a világban sok mérkőzést le lehetne fújni.”

Tóth Bálint, a Vasas vezetőedzője:

„Sajnálom, hogy a mérkőzés így végződött, de erről nem tehetnek a Vasas játékosai.”

Egy súlyos tragédiája is volt a debreceni mérkőzésnek: a nyugdíjasok szektorában egy 73 éves férfi rosszul lett, s a mentők már nem tudtak rajta segíteni.”

Halál, menekítés

A mérkőzés végén a bírói hármast a rendőrségnek egészen a hajdúszoboszlói vasútállomásig kellett menekíteni. Ott tudtak csak kiszállni a játékvezetők a rendőrautókból.

Később, az MLSZ Fegyelmi Bizottsága a mérkőzés végeredményét 3-0-s gólkülönbséggel a Vasasnak írta jóvá. A tárgyaláson az is kiderült, hogy a zacskót Gajdos Bálint dobta be a pályára.

Márton Sándor 1994. október 10-ig nem szólalt meg az üggyel kapcsolatban. Ekkor adott interjút a Nemzeti Sportnak.

A második félidő 44. percében éppen visszafelé futottam, amikor éreztem, hogy a halántékomat valami eltalálja. Visszafordultam, és azt láttam, hogy egy szotyolászacskó hever a földön, amelyet a labdaszedő gyerek el akart tüntetni. Szóltam neki, hogy adja ide, majd középre futottam, és jeleztem Hartmann Lajosnak, hogy megdobtak.”

Sopronban

Még el sem ültek az ügy hullámai, amikor 1994. november 20-án a Sopron-Stadler (2-2) NB I-es bajnokin újabb szotyolászacskó repült a pályára, amely Juhos Attila partjelző hátán puffant, erről az Origo közölt összeállítást 2019 augusztusában.

Az 1994. november 22-én megjelent Népszabadság sem hagyta szó nélkül az ügyet. Pontosabban, a Népszabadság nem hagyta szó nélkül, mert a meccs bírója, Kiss Béla igen.

A Telesport bemutatta a meccs összefoglalóját, ebben egyértelműen látszott, hogy megdobták Juhost.

Fenyegetés

Juhos azt mondta, hogy nem érzett semmit, a játékvezető testület elnöke, Nagy Miklós pedig elfogadta ezt. Juhos arra is hivatkozott, hogy a nagy hideg miatt dupla öltözéket vett fel, minden bizonnyal ezért nem észlelte a hátán a puffanást. Stadler József, a vendégcsapat elnöke viszont nagyon ideges lett, és azt mondta:

Az MLSZ most vagy vonja vissza a Vasas 0-3-as győzelmét, vagy ha nem teszi, ezt a soproni meccset igazolja le nekünk 3-0-lal. Amúgy maximálisan megértem Juhos partjelzőt, hogy nem tette kockára az életét ebben a balkáni hangulatú stadionban. Hogy mást ne mondjak, engem már a kezdés előtt azzal fenyegettek, hogy lelőnek, a lefújás után meg egy ösvényen kellett elmenekülnöm.”

 

Próbáld ki nálunk a sportfogadást! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC