nb1.hu

Németország-Magyarország: a magyarok válogatottjától ments meg, uram, minket!

A német sajtó finoman fogalmazva sem fogta vissza magát.

Június 14-én kezdődik a 17. Európa-bajnokság Németországban. A magyar válogatott már a második napon pályára lép, ellenfele Svájc lesz. Magyarország először 1964-ben vett részt a kontinensviadalon, ahol a harmadik helyen végzett. Sorozatunkban az Eb kezdetéig naponta felidézünk egy-egy korábbi mérkőzést.

MÜNCHENIG

A végül 2021-ben megrendezett 2020-as Eb első két csoportmeccsén varázslatos hangulatú találkozókon lépett pályára a magyar válogatott a csodálatos Puskás Arénában. Az első mérkőzésünkön a címvédő Portugálok ellen játszottunk, és 3-0-ra kikaptunk. Cristiano Ronaldo a találkozó utolsó perceiben duplázott, bár előtte nekünk is voltak lehetőségeink az egyenlítésre.

Marco Rossi megmondta, hogy férfiak!

A következő találkozón is roppant nehéz dolgunk volt, mert a világbajnoki címvédő Franciaország volt az ellenfelünk. Szenzációs játékkal rukkolt elő a nemzeti csapatunk, 1-1 lett a végeredmény. A találkozó után a francia újságok majdnem leszedték a keresztvizet a Kékekről.

Magyarország–Franciaország: Csodálatosak voltatok!

MÜNCHENBEN

Az utolsó csoportmeccsünkre Münchenben, Németország ellen kellett bizonyítanunk. Tudott volt a kezdés előtt, hogy győzelem kell a továbbjutásunkhoz. Tíz perce melegítettek a csapatok, amikor megérkezett a bajor fővárosba a napok óta előrejelzett felhőszakadás. A találkozó felvezetése sajnos politikai felhangoktól volt leghangosabb.

Éppen ennek volt köszönhető, hogy még a Himnuszt sem tartották tiszteletben.

A mérkőzésen mind a játékosaink a gyepen, mind a szurkolóink a lelátón varázslatos teljesítményt nyújtottak. A találkozón egymást váltották a pozitív és a negatív katarzisok. Megérdemeltük volna a győzelmet és ezzel a továbbjutást. A 2-2-es végeredmény viszont azt jelentette, hogy a mieink nem léphettek tovább az egyenes kieséses szakaszba. Ennek ellenére a magyar válogatott valamennyi tagja emelt fővel búcsúzhatott az Európa-bajnokságtól.

LAPSZEMLE

Magyar szalagcímek

A magyar labdarúgással foglalkozó honlapok szalagcímei a következők voltak a mérkőzésről készült tudósításokhoz.

Nemzeti Sport Online

Varázsolt Münchenben a magyar válogatott, de a továbbjutás nem jött össze

M4 Sport

Kétszer is vezetett a magyar válogatott a németek ellen, de nem sikerült a továbbjutás

Csakfoci

Közel voltunk a hatalmas bravúrhoz is, döntetlent játszottunk a németek ellen

NB1.hu

A magyarok válogatottjától ment meg, uram, minket

Eb2020: a magyarok válogatottjától ments meg, Uram, minket

Német szalagcímek

Süddeutsche Zeitung

Megváltás a 84. percben

Bild

Továbbjutottunk, de senki sem érti, miért

Kicker

Goretzka lőtte a Nationalelfet a következő fordulóban – Anglia várakozik a Wembleyben

Frankfurter Allgemeine Zeitung

Megúsztuk a borzalmat

Der Tagesspiegel

Majdnem elbuktunk – de most jöhet Anglia

Die Zeit

Kínos Happy End

REAKCIÓK

Marco Rossi

„Csalódottak a játékosok és én is az vagyok, hisz nagyon közel kerültünk a továbbjutáshoz, ami nemcsak történelmi, hanem egyenesen elképzelhetetlen tett lett volna. Sajnos még a legszebb tündérmesékben sem mindig szép a vége, pontosan ez történt velünk.”

Münchenből jelentjük: élő közvetítés a magyar szurkolókról – képek, videók

„Nagyon büszke vagyok a játékosaimra: tudom, hogy technikailag nem mi vagyunk a legjobb csapat a világon, de vannak más szempontok is: egymást segítjük, keményen harcolunk. Büszke vagyok, hogy ennek a válogatottnak lehetek az edzője! Gratuláltam minden srácnak. azt mondtam, hogy fel kell emelni a fejünket, hisz 2 hónap múlva vb-selejtezőket játszunk.”

„Mindig fejlődünk: abban, ahogy hogy csapatként együtt játszunk, ahogy világos taktikát követünk a védekezésben, és ahogy olyan dolgokat próbálunk ki, amelyekre korábban nem voltunk rákényszerítve. Nem szeretek ennyire mélyen védekező játékot alkalmazni, a támadójátékot favorizálom, tisztában kell lennünk ugyanakkor, hogy most a világ legjobbjai ellen játszottunk. Lenyűgözött, hogy a játékosaim mindent követtek, amit kértem: kértem, hogy ne aggódjanak amiatt, kik állnak velük szemben, játszanak úgy, ahogy felkészültünk és próbáljunk belemenni az egy-egyekbe.”

Szeretném megköszönni a szurkolóinknak is, hihetetlenek. 7-8 millió magyar nézett otthon minket, és biztos vagyok abban, hogy büszkék ránk. Két pontot szereztünk ebben a csoportban, ez a magyar futball történelmében úgy marad fent, mint egy hatalmas tett. Ismerem az ország történelmi és futballtörténelmi múltját: a srácok olyat vittek véghez, amelyre az emberek évek múlva is emlékezni fognak és mindig büszkék lesznek rájuk! A szurkolóinkra pedig mi is büszkék vagyunk.”

Joachim Löw

„Világos volt, hogy ennyire nehéz meccs lesz, talán a legnehezebb a csoportban. Számítottunk arra, hogy keményen játszanak és a küzdelmekbe is belemennek, lezárják a tereket. Nem volt könnyű menet, hisz jól védekeztek, leparkolták a buszt, de a csapatom jó mentalitással jött vissza: nem adtuk fel, és nem őrültünk meg akkor, amikor hátrányba kerültünk, sem pedig akkor, amikor egyenlítettünk.”

Persze sok hibát követtünk el, ezeknek nem szabad megtörténnie később. Tudtuk, hogy nagy küzdelem lesz ebben a csoportban, ez volt a halálcsoport, és végül másodikok lettünk. így az angolokkal meccselünk a Wembley-ben. Ki-ki meccs jön, a teljesítményünk eddig nem volt a legjobb, de ha a portugálok elleni játékot hozzuk és a pontrúgásoknál is odafigyelünk, nem lesz baj.”

„Az első félidőben egyik szélsőnk sem volt benne annyira a játékban, de mondtam a csapatnak meccs előtt is, hogy tereket kell találnunk a pálya közepén és több ott lehetőségünk lesz. A magyarok hátul öten védekeztek, a védekező középpályásokkal együtt nehéz áttörést jelentettek, ráadásul gyorsnak kell lenni ezzel a rendszerrel szemben. A második félidőben Kimmichet beljebb hoztuk, Sanét pedig jobbra tettük, hogy áttörje a magyar védelmet, ám ezt a teret is lezárták a magyarok. Ezek után behoztuk Müllert és Goretzkát, hogy legyenek friss játékosaink. A 80. perctől teljes kockázat jött, ezt is terveztük, mindent egy lapra feltéve. A második gólunknál négy-öt játékosunk is ott volt a tizenhatoson belül, ez okozott némi zavart a magyar védelemnek.”

Magyar színekben is pompázott a Bayern München arénája – képek

OSZTÁLYZATOK

A legfontosabb, leghíresebb, focival foglalkozó német médium, a Kicker szerint a németeknél a csereként beállt és a döntetlent, illetve továbbjutást érő Leon Goretzka bizonyult a legjobbnak. 2-es érdemjegyet kapott (1-től 5-ig osztályoznak, az 1-es a legjobb, az 5-ös a legrosszabb). A mieinknél így alakultak a jegyek:

Gulácsi (4,5) – Botka (3), Orbán (2), Szalai A. (3) – Nego (3), Nagy Á. (3,5), Kleinheisler (3), Schäfer (2,5), Fiola (3,5) – Sallai (2), Szalai Á. (1,5) – a cserék nem kaptak osztályzatot nálunk.

A magyar válogatott tehát nem jutott tovább a csoportjából, de mindhárom mérkőzésen maradandót alkotott. Megérdemelte volna, hogy a kieséses szakaszba kerüljön, de sajnos nem sikerült a bravúr minden idők egyik legnehezebb csoportjából.

Az álmodozásunk viszont azóta is tart!

EURÓPA-BAJNOKSÁG
F-CSOPORT, 3. FORDULÓ

NÉMETORSZÁG–MAGYARORSZÁG 2–2 (0–1)

München, Allianz Aréna, 12 413 néző. Vezette: Karaszjov (orosz)
Németország: Neuer – Ginter (Volland, 82.), Hummels, Rüdiger – Kimmich, Gündogan (Goretzka, 58.), Kroos, Gosens (Musiala, 82.) – Havertz (Werner, 67.), Sané – Gnabry (Th. Müller, 67.). Szövetségi kapitány: Joachim Löw
Magyarország: Gulácsi – Nego, Botka, Orbán, Szalai A., Fiola (Nikolics, 88.) – Kleinheisler (Lovrencsics G., 88.), Nagy Á., Schäfer – Sallai R. (Schön, 75.), Szalai Á. (Varga K., 82.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi
Gólszerző: Havertz (66.), Goretzka (84.), ill. Szalai Á. (11.), Schäfer (68.)

Az F csoport eredményei

1. forduló (június 15.):
Portugália–Magyarország 3–0 (0–0)
Franciaország–Németország 1–0 (1–0)

2. forduló (június 19.):
Németország–Portugália 4–2 (2–1)
Magyarország–Franciaország 1–1 (1–0)

3. forduló (június 23.)
Németország–Magyarország 2–2 (0–1)
Portugália–Franciaország 2–2 (1–1)

A csoport végeredménye:
1. Franciaország 3 1 2 – 4–3 5 pont – továbbjutott
2. Németország 3 1 1 1 6–5 4 – továbbjutott
3. Portugália 3 1 1 1 7–6 4 – továbbjutott
4. Magyarország 3 – 2 1 3–6 2

Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmény döntött.

 

Próbáld ki nálunk a sportfogadást! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC