nb1.hu

Múlt nélkül nincs jövő: összefogtak az újpestiek az elfeledett alapítójukért

1885-ben másképpen is alakulhattak volna a dolgok.

Emlékbizottság jött létre Goll János emlékének méltó megőrzése érdekében. A bizottság tagjai között történetkutató, médiaszakember, szervezett szurkolói kapcsolattartó és jogász található. Mindannyian fanatikus Újpest-szurkolók. Elhatározásukat megerősítette, amikor fontos következtetésekre jutottak közvélemény-kutatásuk eredményeinek elemzése során.

MIÉRT?

Mi az oka az Emlékbizottság megalakulásának? Mi Újpesthez és Újpest sportjához, labdarúgáshoz való kötődése?
Ahogy éljük a kis lila életünk mindennapjait, követjük az UTE életét, olvassuk a róla szóló híreket, hallgatjuk a klub vezetőit, sétálunk és látjuk Újpest városában látható emléktáblákat, nézzük az utcaneveket, látjuk a mellszobrokat, egyre jobban felerősödött bennünk egy hiányérzet. Olyan, mintha a reflektorok csak egy-egy kiválasztott pontra mutatnának. Páran, Újpest-drukkerek elkezdtünk beszélgetni a témában és ugyan arra a következtetésre jutottunk. A klub történelmének első komoly embere, az alapító elnökünk, Goll János nevét, személyét mintha kiszorította volna a második sikeres korszak. Nem csak hogy kiszorította, de eltörölte volna őt az újkori történetírás. Az érdemeit elbitorolva éppen csak az alapító elnök személye került be a hátsó raktárba.

Fájdalmas lehetett belegondolnotok, mi lett volna akkor, ha ő nincsen az újpestieknek 1885-ben…
Ha Goll János nincs, ki tudja, talán az a pár fiatal, aki hozzá fordult erkölcsi, anyagi, kapcsolatrendszeri és fizikai támogatásért, csak egy olyan klubot alapít (ha alapít), ami tiszavirág életű. Ha nincs Goll János, aki köztiszteletben álló személyként az első, talán a legnehezebb időszakban melléjük áll, akkor talán nem lenne UTE és nem lennének évszázados sikerek. Nem lett volna „Épség, Erő, Egyetértés”, nem lett volna horgony, nem lett volna 1885. Ezek olyan értékek, amelyeket emberek örök életű szimbólumként a szívükbe vésnek, s jó páran külső jegyként magukra tetováltatnak. Ha valóban a mellőzés és az elfeledés veszélyezteti az alapító elnök, Goll János emlékét, akkor nekünk, utódoknak erkölcsi feladatunk, hogy ennek az embernek megadjuk azt a tiszteletteljes és méltó emlékezést, amit az életútja okán kiérdemel.

FELMÉRÉS

Valóban ilyen drámai a helyzet?
Lehetőségeink szerint végeztünk a labdarúgó-mérkőzéseken egy kis felmérést. Válogatás nélkül megszólítottunk média munkatársakat, labdarúgó legendákat, sportvezetőket, klubalkalmazottakat. Idős és fiatal szurkolókat, nőket és férfiakat. Tribünön, „A” Teraszon, „B” Teraszon és „D” Lelátón helyet foglalókat. Úgy gondoltuk, hogy nézzük meg, 100 emberre kivetítve mit mutat a valóság. A kérdés az volt, hogy „Ki volt az UTE alapító elnöke?”. Ha valaki nem vágta rá egyből a választ, három verziót kínáltunk fel a kérdezettek számára:

A) Aschner Lipót
B) Goll János
C) Ugró Gyula

A válaszadók 2,7 %-a tudta a helyes választ és tudta, hogy Goll János volt az UTE alapító elnöke.A válaszadók 17,11 %-a Urgó Gyulát, míg 77,47 %-a Aschner Lipótot tartja az UTE alapító elnökének.
Elég beszédes eredmény, ami a félelmeinket támasztotta alá. Egyből tudtuk, hogy tennünk kell ellene.

Miért fontos a klub történelme?
Éppen az évszázados hagyományokat követve alakul ki az emberben egy minőségi érzés. Van mihez visszanyúlni, van állandó érték. Van a fának gyökere, amelybe mi is kapaszkodunk és amelyekkel a mi életünk is magasztosabb célok felé haladhat, amely az újpesti hűség és a büszkeség életérzését táplálja. Ha elfelejtjük a múltunkat, a példaképeket, nem tiszteljük az elődeinket, akiknek köszönhetjük ezt a csodálatos egyesületet, ha nincs mire büszkének lenni. Akkor nem tudunk minőséget képviselni, akkor az alapítás óta eltelt 139 év nem sokat ér. Csak a mának élni a nyom nélküli elmúlást táplálja. Ezért kell visszaemlékezni és ápolni a hagyományt, a példaképek emlékét.

Hogyan láttatok neki a munkának?
Emlékbizottságot, munkacsoportot alapítottunk. Ebben Lőrincz Róbert helytörténész, Laszip Gábor UTE történeti kutató, Kecskés István média szakember, Pálinkás Gergely szervezett szurkolói kapcsolattartó és dr. Gyimesi Kende jogász is munkarészt vállal. Igyekeztünk vegyes, de hatékony csapatot összehozni, akikben több más dolog mellett közös a lényeg: a lila-fehér színek és az UTE felé való elköteleződés.

MUNKAFOLYAMATOK

Mi a pontos célkitűzés?
Goll Jánosnak, az UTE alapító elnökének méltatlanul háttérbe szorított helyzetének, megítélésének megváltoztatása, az alapító elnök emlékének ápolása, tiszteletének újjáélesztése, a személyének méltó elhelyezése a köztudatban. Többünk indításkor részese volt Szusza Ferenc labdarúgó legendánk emlékszobrának igencsak nehéz folyamatában, így tudjuk, hogy nagyjából mire van saját erőnkből lehetőségünk. Szeretnénk, ha lakóhelyein táblák, Újpesten utcanév, emléktér kerülne kialakításra, szeretnénk, ha Goll János emléke visszatérne az Újpest Család tudatába. Ha a gyerekek, öregek, sportvezetők, ultrák és nyugodtabb szurkolók simán megugorják a kérdést és a helyes választ adják, ha az UTE alapítása szóba kerül.

Fotó: Wikipedia

Hol tartotok eddig?
Létrejöttünket személyesen jeleztük az UTE és az Újpest FC legfelsőbb vezetőinek és tájékoztattuk Goll János fő életpontjaival érintett kerületi polgármestereket is (Bátaszék, Újpest, Terézváros). Már találkoztunk is Bátaszék polgármesterével, dr. Bozsolik Róberttel, aki messzemenő támogatásáról biztosított bennünket Bátaszék nevében, de megkezdődött Goll János családfájának kutatása is és a közeli leszármazók felderítése is.

TOVÁBBI CÉLOK

Milyen visszajelzéseitek vannak eddig?
Mindenkit, akivel eddig kapcsolatba kerültünk, az ismerethiányon alapuló megdöbbenést követően, a hirtelen kijózanodás és az azonnali erkölcsi támogatás jellemzi. Érzik az emberek, hogy egy komoly restanciát kell kiegyenlítenünk és eddig pozitív, támogató közeg fogadott bennünket és a céljainkat.

Mik a további célok?
Folytatjuk, amibe belekezdtünk. Mindenki felé nyitottak vagyunk és kérjük a támogatását, aki a céljaink elérését fontosnak tartja. A sport nevelő értékein túl, a klubcsaládhoz való kötődés az emberi közösségek építő ereje, amely kötődés alapja a társadalmi kapcsolatoknak. A múlt mellett a jelen közössége, az Újpest Család az, ami az UTE jövőjét megalapozza. Épségben, Erőben és az Egyetértésben!

Próbáld ki nálunk a sportfogadást! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC