nb1.hu

Még sosem volt ilyen a magyar fociban: történelmet írhat az FTC, a Paks és a Puskás Akadémia

Így is példátlan tettet hajtottak végre, de már "csak" egyetlen lépés hiányzik.

Csütörtök este jönnek az Európa-liga és a Konferencia-liga playoffkörének első mérkőzései, méghozzá három magyar csapat részvételével: a Ferencváros az El-ben 21 órától a bosnyák Borac Banja Lukát fogadja, a Kl-ben 18 órától a Paks a cseh Mladá Boleslav, 20 órától a Puskás Akadémia az olasz Fiorentina otthonában lép pályára.

Önmagában ez is kuriózum, hiszen sosem volt olyan, hogy három magyar csapat is karnyújtásnyira legyen az európai kupaősztől, és bár a legnehezebb feladat most következik – leginkább talán a felcsútiak számára, hiszen az előző két idényben egyaránt döntőt játszottak a Kl-ben –, történelmet írhatnak: amennyiben legalább két együttes sikerrel veszi a párharcot a háromból, a magyar fociban először fog egynél több csapat párhuzamosan európai kupa csoportkörében játszani.

Ezt a statisztikát leginkább 1992 óta lehet számolni, hiszen a nagy átalakulás akkor hozta magával a selejtezős-csoportkörös rendszert. Azóta a Bajnokok Ligájában a Ferencváros (1995-96, 2020-21) és a Debrecen (2009-10) szerepelt, az UEFA-kupában/Európa-ligában a Debrecen (2010-11), a Fehérvár (2012-13 és 2018-19) és a Ferencváros (2004-05, 2019-20, 2021-22, 2022-23), a Konferencia-ligában pedig a Ferencváros (2023-24).

Az igazsághoz nyilván hozzátartozik, hogy a Konferencia-liga 2021-es megjelenésével jelentősen nőtt az esély arra, hogy akár egynél több magyar csapat is főtáblás legyen, hiszen a korábbi európai kupák lebonyolítása teljesen más volt. Az 1999-ben megszűnt Kupagyőztesek Európa-kupájában, azaz a KEK-ben nem rendeztek csoportköröket, míg az Intertotó-kupában 1995-től 1997-ig ugyan igen, sőt, mindhárom évben magyar csapat részvételével (Békéscsaba, majd kétszer a Vasas indult), ám egyrészt a sorozat amolyan előselejtezője volt az UEFA-kupának, másrészt nyaranta, alig néhány hét alatt, a többi európai kupa kezdete előtt rendezték a meccseket.

Kétségtelenül 2022-ben járt legközelebb ahhoz a magyar foci, hogy legalább két csapat csoportkörös legyen. Ekkor a Ferencváros bejutott az El-be (sőt, később csoportgyőztesként nyolcaddöntőt játszhatott), ám a Fehérvár hiába tett csodát és nyert 2-1-re a Köln otthonában a Kl-playoff odavágóján, a visszavágón a németek 3-0-ra győztek. Hasonló volt a helyzet 2020-ban is: a Ferencváros főtáblás lett a BL-ben, a koronavírus miatt pedig egymeccses selejtezőket rendeztek az El-ben – a Fehérvár ugyan vezetett a Standard Liége ellen, a vége 3-1-gyel a belgáké lett.

Mint ismert, a mostani selejtezők során a Ferencváros a TNS elleni párharc sikere után nem bírt a Midtjyllanddal a Bajnokok Ligájában, a Paks a Corvinullal szembeni El-kiesést követően az AEK Larnacát és a Mornart is búcsúztatta, a Puskás Akadémia pedig a Dnyipro-1 kizárása miatt pedig egyetlen fordulót játszott eddig, méghozzá az örmény Ararat ellen. Az egyedüli magyar kieső, a Fehérvár a Sumqayittal szemben még továbbjutott, az Omoniával viszont már nem.

Próbáld ki nálunk a sportfogadást! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC