nb1.hu

Még az esküvőjét is befolyásolta az Eb – interjú a 22-szeres magyar válogatott balhátvéddel

A szurkolók nyolc évvel ezelőtt is kivették a részüket a mieink meglepő meneteléséből.

Nem kell már vágni a centit, hiszen a magyar válogatott ma 15 órától a Svájc elleni meccsen megkezdi a szereplését az idei Európa-bajnokságon. Nemzeti együttesünk zsinórban harmadik alkalommal kvalifikálta magát a kontinensviadalra. A jó széria 2016-ban indult, ekkor Bernd Storck volt a szövetségi kapitány. A nyolc évvel ezelőtti keretbe bekerült Korhut Mihály is, aki az NB1.hu-nak adott interjúban felelevenítette a franciaországi élményeit, emellett arról szintén beszélt, hogy mit vár Marco Rossi legénységétől.

– Mennyire számítottál arra, hogy Storck bizalmat szavaz neked?

– Eleinte nem kaptam meghívót tőle, majd a horvátok elleni felkészülési találkozón bizonyítási lehetőséghez jutottam. Reménykedtem, hogy kerettag leszek, így az esküvőnk dátumát is módosítottuk. Az eredeti forgatókönyv szerint júniusban vettem volna feleségül Beát, végül májusban mondtuk ki a boldogító igent. A felkészülés negyedik hetén nevezte meg Storck azokat a játékosokat, akik utazhattak Franciaországba. A mester négyszemközt megindokolta a döntését a kimaradókkal, és mivel engem nem hívott beszélgetésre, bizakodtam. Ettől függetlenül nagy kő esett le a szívemről, amikor kiderült, hogy rám is számít az Eb-n. Miután eldőlt, hogy szerepelhetek az Európa-bajnokságon, egyből megosztottam a jó hírt a feleségemmel, a szüleimmel és a keresztapukámmal.

– Az, hogy Európa-bajnokságon játszhattál mekkora siker a karrieredben?

– Gyerekként több célt tűztem ki magam elé, és örülök, hogy mindet elértem, hiszen játszhattam az NB I-ben és külföldön, emellett a válogatottban 22 meccsen jutottam szóhoz. Természetesen a franciaországi Eb-t pályafutásom egyik csúcspontjának tartom. Azt tapasztalom, hogy a 2016-os tornára még manapság is sokan szeretnek visszaemlékezni.

– Miben bíztatok az Európa-bajnokság rajtja előtt?

– Már az óriási tett volt, hogy negyvennégy év után kiharcoltuk a kvalifikációt az Eb-re, így semmilyen teher nem nehezedett ránk. Tudtuk, hogy nem kerültünk könnyű csoportba, ettől függetlenül minden ellenféllel jó meccset akartunk játszani, illetve ki szerettük volna adni magunkból mindent. Abból sokat profitáltunk, hogy régóta együtt játszottunk. Emellett az szintén cél volt, hogy a szurkolók kellemes emlékekkel gazdagodjanak. A drukkerek a találkozóinkon kiváló hangulatot teremtettek, ezzel ők is kivették a részüket a továbbjutásból. Az is eljutott hozzánk, hogy milyen eksztázisban voltak az emberek Magyarországon, a videókat látva olykor eszembe jutott, hogy milyen lehetett ezt az egészet szimpatizánsként átélni.

– A portugálokkal vívott találkozón te is pályára léptél.

– Akkoriban Kádár Tamás volt az első számú balhátvéd, ennek ellenére reménykedtem abban, hogy legalább egy összecsapáson szóhoz jutok. Nagyon jól alakult a mérkőzés, háromszor is vezettünk, végül 3-3 lett a végeredmény. Viccesen azt mondhatnám, hogy nekünk, védőnknek annyira azért nem tetszett a meccs, mivel csak kaptunk három gólt… A lefújás után Pepével cseréltem mezt, amit mai napig nem igazán értek, hiszen Barca-szurkoló vagyok, ő pedig a Real Madridot erősítette akkoriban. Ennek ellenére még mindig megvan a meze, remélem ő sem ajándékozta el a dresszemet.

MLSZ/Facebook

– Mekkora eredménynek tartod, hogy a nyolcaddöntőig jutottatok?

– Már a kijutással meglepetést szereztünk, arra pedig még kevesebben számítottak, hogy túléljük a csoportkört. A belga válogatottban akkoriban világklasszisok szerepeltek, még a padról is rossz volt azt látni, hogy milyen tempót diktáltak. Nyilván a belgákat is meg akartuk lepni, ám ez nem sikerült, ettől függetlenül a 4-0-s vereség ellenére emelt fővel térhettünk haza.

– Az idei Eb-n mire lehet képes a válogatottunk?

– A németek ugyan most nem annyira acélosak, ettől függetlenül esélyesek arra, hogy megnyerjék a csoportot. A svájciakkal kapcsolatban különböző problémákról lehet olvasni. Velük vívjuk az első meccset, ha jól sikerül a rajt, az lendületet adhat. A skót válogatott a robosztus futballjával gondot okozhat bárkinek, de bízom benne, hogy megtaláljuk ennek az ellenszerét. Összességében optimista vagyok, szerintem továbbjutunk a négyesből. Egyébként a 2016-os Eb-n megjósoltam azt, hogy a portugálok ellen három gólig jutunk, jó lenne, ha most is bejönne a tippem.

– Hol fogod nézni a mérkőzéseket?

– Beszélgettünk arról a feleségemmel, hogy jó lenne elmenni Németországba, végül úgy döntöttünk, hogy itthon követjük az eseményeket a barátainkkal. Klubomnál, a DEAC-nál június 25-én kezdjük a felkészülést, így mindegyik csoportmeccset biztosan meg tudok tekinteni. Az Izrael elleni főpróba előtt meglátogattam a fiúkat, tudtam azokkal beszélgetni, akik már 2016-ban is Eb-kerettagok voltak, vagyis Gulácsi Péterrel, Nagy Ádámmal, Lang Ádámmal, Kleinheisler Lászlóval és Botka Endrével egyaránt váltottam pár szót.

A magyar válogatott eredményei a 2016-os Eb-n:

Ausztria-Magyarország 0-2
Izland-Magyarország 1-1
Magyarország-Portugália 3-3
Magyarország-Belgium 0-4 (nyolcaddöntő)

Próbáld ki nálunk a sportfogadást! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC