nb1.hu

Játékvezetői szezonelemzés: VAR-hibák a Fradi és az Újpest kárára

Több kisebb-nagyobb szabálymódosítás történt az új idényre.

A 2024/25-ös bajnoki idény rajtja előtt a férfi és a női élvonalban, valamint a férfi másod- és harmadosztályban működő játékvezetők Telkiben vettek részt a szokásos idény előtti edzőtáborozásukon – írja az mlsz.hu.

Múlt héten a nemzetközi kerettagok, a férfi és női élvonal, valamint a Merkantil Bank Liga játékvezetői edzőtáboroztak az MLSZ edzőközpontjában. A program a szokások szerint a keretek értékelésével kezdődött, majd a résztvevők visszatekintettek az előző idény fontosabb eseményeire és megvitatták az IFAB legfrissebb szabályváltoztatásait.

Több kisebb-nagyobb szabálymódosítás történt, melyek közül a két legjelentősebb:
– A büntetőrúgások során, csak akkor kell büntetni a játékosok idő előtti belépését a tizenhatoson belülre, ha a belépő játékos hatással van a játékra.
– A nem szándékos kezezések után, amikor a játékvezető büntetőt ítél, akkor a fegyelmezés tekintetében azokat az elveket kell követni, melyet a lábbal elkövetett, a labda megjátszására vagy annak megszerzésére tett próbálkozások esetén.

Hanacsek Attila, a Játékvezetői Bizottság elnöke a videóelemzések után értékelte a 2024/25-ös szezont.

„A súlyos hibák száma közel 80 százalékkal csökkent az OTP Bank Ligában, miközben az elmúlt tíz év legjobb döntési pontossági eredményét sikerült elérnünk: az ítéletek 98%-a volt helyes az idény során. Örvendetes, hogy az előző idényben nem volt gólhiba, szabálytalan gól, illetve meg nem adott szabályos gól sem fordult elő.”

Az 56 éves korábbi FIFA-játékvezető azért néhány hibát is megemlített az NB I tavalyi szezonjából.

„Az OTP Bank Ligában hat kiállítással és hat büntetővel kapcsolatban téves döntés született a VAR-rendszer alkalmazása mellett is. Ilyen volt a DVSC-Újpest mérkőzés, ahol egy, az ellenfél testi épségét veszélyeztető cselekedetet nem büntettek megfelelően, illetve a 16. fordulóban, nagyon fontos meccsen, a Paks-FTC rangadón a VAR helyben hagyta a játékvezető tévesen megítélt büntetőjét.”

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC