nb1.hu

Felcsút: szupertalentum és a nemes kihívás

Hornyák Zsolt nyilatkozataira mindig érdemes figyelni.

A Puskás Akadémia szurkolói talán csalódottak voltak, hogy Hornyák Zsolt csapata az előző bajnokságban „csak” a negyedik helyen végzett. A felcsútiak most is ugyanitt állnak a tabellán. A vezetőedző nemrég azt nyilatkozta, hogy még az első helyért is harcolnak.

HOSSZABBÍTÁS

Az előző szezon még nem ért véget, amikor május 5-én a Puskás Akadémia vezetősége meghosszabbította Hornyák szerződését egy plusz egy évre. Hornyák akkor azt mondta, hogy szeretnék elérni, hogy a hátralévő meccseken elért eredményekkel feljussanak a dobogóra. A felcsútiak végül 53 pontot szereztek, egy ponttal lemaradva a bronzérmes Debrecen mögött. A szerződéshosszabbítás után a Puskás Akadémia rosszul kezdett, és kikapott Zalaegerszegen, de aztán az utolsó három találkozóját megnyerte.

Hornyák az aláírás után egy másik fontos céljukról is beszélt.

„Örülök, hogy megegyeztünk az új szerződés feltételeiről. Új célokat tűztünk ki magunk elé, egyetértünk az irányvonallal, és folyamatosan próbáljuk a fiatal játékosokat beépíteni a csapatba. Emellett, ha sikerül a dobogóra kerülnünk, az külön öröm, de a fő cél, hogy tehetségeket adjunk a magyar foci számára. Nekem fontos a lojalitás, a bizalom a tulajdonosok részéről, ezt próbálom meghálálni.”

Július 5-én, három héttel a bajnoki rajt előtt a szakember a Sportrádió vendége volt. A legfontosabb kijelentése így hangzott:

Próbáljuk megvalósítani a céljainkat, vagyis, hogy az első négy csapat közé kerüljünk, de persze a dobogón végezni még jobb lenne, és emellett minél több fiatalt beépítsünk a csapatba.”

A felcsútiak jó és változatos meccseket játszottak a bajnokság elején. Nem volt könnyű a sorsolásuk, mert rögtön az újonc DVTK-hoz kellett utazniuk. Az ottani győzelem után az Újpest ellen 3-3-at játszottak, sokak szerint az ősz egyik legjobb mérkőzése volt. Majd következett a Ferencváros elleni rangadó, amelyet szintén megnyertek.

 A JÁTÉKOSKERETEK ÉRTÉKEI

Hornyák így értékelt a fontos győzelem után:

„Egyértelműen jobbak voltunk az első félidőben, a másodikban négyet cserélt a Ferencváros, de mi voltunk azok, akik megrúghattuk volna a harmadik gólt, és akkor korábban lezártuk volna a meccset. A Fradinak sikerült szépítenie a hosszabbításban, de nagyon jól lehoztuk taktikailag is a meccset. Nem reagáltunk a 3-4-3-ra és a többi taktikai felállásukra, mi magunkra reagáltunk. Tudtuk, mit akarunk elérni, nem változtattunk semmit. A második félidőben nem szerettünk volna úgy járni, mint az Újpest ellen, hogy gyors gólokat kapunk. Jól működött a védelmünk, de egy kicsit hiányoltam a végén, lőhettünk volna egy gólt. Azt mondtuk az elején, jó lenne három meccsből hét pontot szerezni. A nagyfőnök kimondta ezt, úgy gondolom, teljesítettük. Nagyon kellemes, hogy a pontokat számoljuk, és nem vagyunk nullán. Ha így tudunk játszani, egy idő után tudunk arról beszélni, milyen célokat akarunk elérni. Ha meglesz a kvalitás, meglesznek a pontok is.”

ÁTCSÁBÍTÁS

A népligeti vendégszereplés után a másik kiemelt rangadó várt a felcsútiakra. A megyei rivális Videoton elleni meccs olyan színvonalú és feszültségű volt, mint a korábbiak. Ezután változatos eredménysor következett. A legnagyobb győzelem viszont az MTK ellen volt idegenben.

A lefújás után az M4 Sport megkérdezte a szakembertől, hogy miért van az, hogy a csapata idegenben jobban teljesít. Hornyák válasza az ősz, de lehet, hogy az egész év egyik legtöbb beszédtémát adó nyilatkozata lett.

„Lehet, hogy le kellene zárni a hazai pályát, és akkor mi is úgy játszanánk, mint a Kisvárda (csak idegenben – a szerk.)…nem tudom, biztos, hogy több néző van az idegenben, ez egyértelmű. Azon dolgozunk mi is, hogy minél több nézőt vonzzunk a stadionba, de a környezet adott, és annyi nézőnk van, amennyi van. Azt gondolom, hogy nagyobb a nyomás a játékosokon otthon, az ellenfelek szurkolói pedig többet kiabálnak, és jobb a hangulat a focihoz. Próbáljuk azt is megoldani a jövőben, hogy minél több nézőt csábítsunk a stadionba, hiszen tisztában vagyok azzal, hogy a játék alapja az, hogy több ember jöjjön be, de egy kicsit korlátozva vagyunk azzal, hogy Felcsúton a lakosság nagyjából 2000-es.

Most Fehérvárról már átvittük a szurkolókat, mert jobban játszunk, mint a Vidi…Úgyhogy próbálkozunk minél több nézőt behúzni, de azt hiszem, hogy az az igazi ok, hogy idegenben, tízezer ember előtt – jómagam is focista voltam – jobban lehet élvezni a játékot, mint egy üres stadionban.”

FEHÉRVÁR, IDEGENBEN

A felcsútiakat ezután is változatosság jellemezte. Hornyák nyilatkozata miatt viszont az eddigieknél is érdekesebbnek ígérkezett a Vidi-Puskás Akadémia. A hazaiak 3-1-re nyertek. Hornyák szerint az egyik légiósa egyéni hibái döntőnek bizonyultak.

„Nagyon rosszul kezdtük az első félidőt, mindjárt az első labdaérintések után elszállt az önbizalmunk, és könnyedén hagytuk az ellenfelet előnybe kerülni. Egy-nulla után kaptunk egy tizenegyest, de ezt Plsek nem értékesítette, ráadásul volt egy jó kapáslövése is, amit erővel kellett volna megrúgni, és akkor vissza tudtunk volna jönni a játékba. De Plsek újabb hibát követett el, és egy ellentámadás után kettő-nullás hátrányba kerültünk. A félidőben kettőt is cseréltem, ez jó döntés volt, hiszen a folytatás után a csapatom nagyon aktív volt, idő kérdése volt, hogy mikor egyenlítünk. Be is találtunk, érezhetően jobbak voltunk, betoltuk az ellenfelet a saját térfelére, nagyon sok veszélyes labdánk volt, kapufánk is. De ekkor belehibáztunk egy banális labdakihozatalba, a Fehérvár kapott egy tizenegyest, és mivel berúgták, tulajdonképpen el is dőlt a mérkőzés.”

Az utolsó két meccsen 4 pontot szerzett a Puskás Akadémia. A Kecskemétnek visszavágott a korábbi vereségéért, a Kövesd idegenbeli pontszerzése viszont meglepetés.

A KIHÍVÁSOK

És akkor térjünk rá a már bevezetőben említett, minapi nyilatkozatra, amit az M1-nek adott:

Ha a srácok belülről érzik, hogy elérhető, akkor csináljuk meg. Nem az volt a terv, hogy megelőzzük a Fradit, de ha ez megtörténik, ahogyan a Paks esetében megtörtént, akkor meg kell csinálni! Úgy vagyunk vele, hogy próbálunk felkerülni a dobogóra, csináljuk meg a nevelést, mert ez az alapja a Puskás Akadémia filozófiájának.”

A vezetőedző arról is beszélt, hogy vannak olyan játékosok, akik csak pénzt keresni igazolnak Felcsútra. Velük külön elbeszélget. A legfontosabb témakörről, a magyar fiatalok szerepeltetéséről azt mondta, hogy nagyon nehéz egy 12 csapatos bajnokságban fiatal játékosokat stabilizálni, mert vagy a kiesés elkerüléséért vagy a dobogóért játszanak az együttesek. Ennek fényében szezononként egy futballistát tud felhozni az élvonalba, akivel sikeresek tudnak maradni, mert véleménye szerint sok az átlag alatti nevelés, amit a felnőtt keretben javítani kell. A megfelelő neveléssel azonban nem lenne ellenére egy teljesen magyar keret.

Majd rátért a jelenlegi és ezáltal a jövőbeni helyzetre is:

Van egy szupertalentumú Gruber Zsomborunk a fiatalok közül, akit fél éve nyomon követünk és azt is el lehet árulni, hogy Markgráf Ákos, Vékony Bence és Pál Barna, az U17-es válogatott csapatkapitánya, akikkel komolyan fogunk tudni számolni januártól.”

Azt, hogy a Puskás Akadémia első keretében mennyi fiatal és magyar játékos van, erre a linkre kattintva lehet megnézni. Azt, hogy közülük mennyien és mennyit játszottak, meg ezen.

Ami viszont tény: a helyezésekben mérhető célok elérése és a fiatal magyarok beépítése az egyik legjobb körülmények között működő klubnál is nemes kihívás…

nb1 Tabella M GY D V GK P
1.Ferencvárosi TC4 4 0 0 5 12
2.Puskás Akadémia FC5 4 0 1 4 12
3.Paksi FC5 3 1 1 1 10
4.Újpest FC6 3 0 3 5 9
5.MTK Budapest5 3 0 2 3 9
6.Fehérvár FC6 2 3 1 0 9
7.DVTK6 2 2 2 -2 8
8.DVSC5 2 1 2 1 7
9.Kecskeméti TE6 1 2 3 -3 5
10.ZTE FC5 1 1 3 -2 4
11.Nyíregyháza Spartacus FC6 1 1 4 -6 4
12.ETO FC Győr5 0 1 4 -6 1

Próbáld ki nálunk a sportfogadást! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC