nb1.hu

Ezért győzték le a Fradit: elárulta a lényeget a görögök vezetőedzője

Nem csak egyszerűen cserélt.

Az Európa-Konferencialigában a nyolcadöntőbe jutásért vívott párharc első felvonásán az FTC 1-0-ra kikapott a görög Olympiakosz Pireusz otthonában. José Luis Mendilibar először irányította tétmeccsen a görög csapatot. A győzelem után részletes interjút adott a klubhonlapnak.

ERŐSEBB JÁTÉK

A mérkőzés előtt azt mondta, hogy az a kulcs, hogy az Olympiakosz több ritmusváltást mutasson. Látta ezt a meccsen?
Egy kicsit. Úgy gondolom, hogy viszonylag jobb hozzáállásunk volt és magabiztosabbak voltunk. Javítottunk néhány dolgon, de még nem mindenben. Időre van szükségünk, de abból nincs sok.

Miben lesz más a visszavágó?
Megpróbálunk erősebb játékot játszani az első félidőben, csütörtök este sokat küszködtünk. Kicsit függünk attól is, hogy az ellenfél mit tesz majd a saját pályáján. Ezen a héten megpróbálunk javítani néhány dolgon, és a csapatnak meg kell értenie néhány új taktikai elképzelést, amit át szeretnénk adni. Mindenképpen megpróbálunk javított teljesítményt bemutatni. Ezt csütörtök este nem sikerült elérnünk, annak ellenére, hogy jó eredménnyel zártunk.

CSÚCSRANGADÓ ELŐTT

A kezdőcsapat kijelölésekor szem előtt tartottad a vasárnapi, PAOK elleni meccset is (a PAOK az első, otthonában fogadja majd a negyedik Olympiakoszt – a szerk.)?

Semmiképpen sem gondoltam a második meccsemre. Ez volt az első, és nyerni akartam. Ahhoz, hogy ezt elérhesd, ki kell választanod azokat a játékosokat, akik szerinted a legjobbak az általad kívánt eredmény eléréséhez.

Általánosságban ismered a csapatot, amellyel szemben játszol, de soha nem ismerhetsz meg egy játékost, amíg nem tartasz vele egy első edzést. Azt a néhány napot, amit itt töltöttem a kezdés előtt, arra használtam, hogy lássam, melyik játékosok vannak jobb formában anélkül, hogy a következő meccsre gondoltam volna.

CSAK A CSERÉK?

Dejan Sztankovics azt mondta a lefújás után, hogy a különbség a második félidőben, a cserék után következett be. Egyetértesz ezzel, hogy a kulcsok a sikerhez a végrehajtott cseréi voltak?
Nem csak a cserék döntöttek, mert a játékunkat is egy kicsit megváltoztattuk. Észrevettük, hogy a Ferencváros elfáradt az első félidőben tett erőfeszítésektől. Tovább tudtuk birtokolni a labdát és fenyegetőbbé váltunk. Láttuk Carmo szép lehetőségét, de a kapus elrúgta a labdát, és ekkortól kezdve rájöttünk, hogy rendelkezünk az energiával további támadásokhoz. A második félidőben javultunk, és tudatában voltunk annak, hogy az ellenfél fáradt, és megpróbáltuk ezt kihasználni. Ez volt a különbség. Nem csak az általunk végrehajtott cserék, hanem a játékunkra való váltás is segített.

Wingo: „Peches gólt kaptunk, nem rágódhatunk sokat a vereségen”

Lényegében a 4-4-2-es formációban született meg a győztes gólt, mindkét csatár részt vett a gólszerzésben. Fontolgatja ezt a felállást a jövőre nézve?
Bár ekkor már két csatár volt a pályán, ez nem volt a szándék. Inkább az volt a cél, hogy Jovetic segítse a középpályát és támogassa a csatárunkat, valamint hogy nyissuk területeket, hogy a csatárunk tudjon gólt szerezni.

Úgy tűnhetett, hogy 4-4-2-es felállásban játszottunk, de az ötlet az volt, hogy bevonjuk a második csatárt és segítsük a középpályásokat, és egy 4-2-3-1-es formációban folytattuk.

KULCSMOMENTUM

A Ferencváros védelme úgy volt kitalálva, hogy a labda soha ne érje el Fortounist. Hogyan sikerült Fortounist felszabadítania a második félidőben anélkül, hogy az ellenfél fenyegetést jelentett volna?
Kilencven perc elegendő idő, és ezen időtartam alatt nem ugyanazt a játékot játsszák végig a csapatok. Sok különböző periódusra oszlik egy-egy mérkőzés. Sokszor úgy gondolja az ember, hogy tudja, mit kell tennie, és megpróbálja azt végrehajtani. Úgy tűnik, hogy működik, de néha, bármit is tesz, nem azt kapja, amit akar. Meg kell említenem, hogy a Ferencváros eleinte rendelkezett az energiával ezt elérni, de amint elfáradtak, abbahagyták Fortounis blokkolását és ő több szabadságot kapott. Fortounis egy minőségi labdarúgó és okosan játszik, így tudta, hogy meg kell várnia a lehetőségét. Amikor a Ferencváros több teret adott neki, kihasználta azt.

Olympiakosz-FTC: Sztankovics pokoli hangulatot szeretne, Dibusz bizakodó – reakciók

Csütörtökön látta a stadiont először telt házzal. Mennyire volt hasznos a szurkolók jelenléte?
Természetesen a különbség nyilvánvaló, különösen a játékosok számára. Mint edző, nagyon koncentrálok a játékra és állandóan beszélni akarok a játékosaimmal. De amikor senki sem hall meg, rájövök, hogy ez jó dolog a játékosok számára. Nem kezdtünk jól az első félidőben, de a játékosok megőrizték magas szellemüket, és a szurkolóknak köszönhetően jól játszottak, így sikerült a győzelem.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC